Healthy,winter,breakfast.,woman,in,woolen,sweater,eating,rice,coconut

Διάσημες δίαιτες, τι πρέπει να προσέχετε

Εάν έχετε αποφασίσει να χάσετε κάποια περιττά κιλά μέσω κάποιας από τις διάσημες δίαιτες, οι οποίες περιορίζουν ή αποκλείουν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων όπως υδατάνθρακες, κρέας, γαλακτοκομικά, κτλ. θα βοηθούσε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο περιορισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να επιβλαβής για την υγεία σας, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθείται κάτω από οδηγίες ειδικού.

Δίαιτα Dukan, Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Η πολύ δημοφιλής δίαιτα Dukan, αλλά και διάφορες άλλες δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνη υπόσχονται γρήγορα απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους προκύπτει από το γεγονός ότι τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Είναι χαμηλές σε σάκχαρα, φρούτα , λαχανικά και όσπρια, ενώ συνήθως έχουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να υπάρχει έλλειψη;

Η επαρκής κάλυψη σε φυτικές ίνες ( 25 γρ. για τις γυναίκες) και ( 38 γρ. για τους άνδρες) μάλλον είναι απίθανη μέσα από αυτές τις δίαιτες, όπως επίσης και η επάρκεια σε βιταμίνες A και C.

Πώς να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού.

Καταναλώστε μη αμυλούχα λαχανικά όπως μαρούλι αγγούρι, μανιτάρια, σπαράγγια τα οποία αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών προσδίδοντας ελάχιστους υδατάνθρακες. Καταναλώστε επίσης ντομάτες, μπρόκολο, και ακτινίδια για την κάλυψη της βιταμίνης C, και καρότα και μπρόκολο για βιταμίνη Α.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη η οποία υπάρχει σε τρόφιμα που παράγονται από σιτάρι, κριθάρι, και σίκαλη. Ενώ η δίαιτα χωρίς γλουτένη είχε πρωτοεμφανιστεί για τα άτομα που παρουσίαζαν δυσανεξία σε αυτήν την πρωτεΐνη, προκαλώντας εντερικά προβλήματα (κοιλιοκάκη), η αποφυγή της γλουτένης, έχει γίνει επίσης δημοφιλής από μεγάλο μέρος ανθρώπων που θέλουν να τρώνε υγιεινά και ελέγξουν το βάρος τους. Το γεγονός όμως ότι η γλουτένη αποτελεί συστατικό μεγάλου αριθμού τροφίμων αφενός κάνει την εφαρμογή της δύσκολη και αφετέρου, οι επιλογές είναι περιορισμένες, και αυτό περιορίζει αρκετά και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να δημιουργηθεί έλλειψη;

Τα ελεύθερα γλουτένης προϊόντα παράγονται από τροποποιημένο άμυλο, το οποίο δεν είναι πλούσιο σε σίδηρο και φυτικές ίνες.

Πώς να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Καλύψτε το σίδηρο από το κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι, και ξηρούς καρπούς. Καταναλώστε παράλληλα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, πιπεριές, λεμόνια για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης καλύψτε τις ανάγκες σας για φυτικές ίνες από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά χωρίς γλουτένη, όπως η βρώμη, η κινόα και το καστανό ρύζι.

Προσοχή!

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει ότι δεν παχαίνουν. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά, διότι λόγω των τροποποιήσεων που δέχονται για να εξισορροπήσουν την γεύση τους, προστίθενται περισσότερα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.

Xορτοφαγική δίαιτα, δίαιτα vegan

Είτε για ηθικούς, είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας, οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρι και περιορίζουν όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως αυγά, και γαλακτοκομικά. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική δίαιτα συντελεί και στην απώλεια βάρους αλλά και στην διατήρηση της υγείας. Η χορτοφαγική δίαιτα και η δίαιτα vegan είναι υψηλότερη σε φυτικές ίνες και σχετίζονται με χαμηλότερη χοληστερόλη, προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να υπάρχει έλλειψη;

Όταν οι δίαιτες αυτές σχεδιάζονται προσεκτικά είναι γενικά υγιεινές και διατροφικά επαρκείς, Τα άτομα που ακολουθούν μια vegan  διατροφή, πιθανόν να υπάρχει έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου.

Πώς να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού

Καλύψτε τις ανάγκες σας σε λιπαρά οξέα καταναλώνοντας φυτικές πηγές λιπαρών όπως ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, ενώ για μεγάλο διάστημα,  η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες του νευρικού συστήματος. Επομένως μην παραμελείτε την έλλειψή της. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα οστρακοειδή και εμπλουτισμένα δημητριακά, ή μπορείτε να την προμηθευτείτε σε συμπλήρωμα διατροφής. Τέλος το ασβέστιο μπορείτε να το προμηθευτείτε καταναλώνοντας αμύγδαλα, φιστίκια, φασόλια, μπρόκολο.

Paleo diet

Η διάσημη δίαιτα Paleo  ή αλλιώς παλαιολιθική δίαιτα, θεωρείται η νέα διάσημη δίαιτα. Η κατανάλωση της περιλαμβάνει την κατανάλωση μη επεξεργασμένων προϊόντων, αλλά μόνο φυσικών προϊόντων. Αποκλείει τα συσκευασμένα προϊόντα, τα δημητριακά, την ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να υπάρχει έλλειψη

Πιθανές ελλείψεις μπορεί να δημιουργηθούν σε βιταμίνη D, ασβέστιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Είναι απαραίτητα τα συστατικά αυτά για την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και άλλα όργανα του σώματος.

Πώς να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού

Καταναλώστε αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτες και παντζάρια. Θ προμηθεύσετε τον οργανισμό σας με τους απαραίτητους υδατάνθρακες. Για την επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη D καταναλώστε μανιτάρια και σολομό ή απλά εκτεθείτε στον ήλιο. Τέλος η κατανάλωση σολομού και σαρδέλας με τα κόκαλα προμηθεύει τον οργανισμό με το απαραίτητο ασβέστιο.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.