Ta Minymata Pou Sas Stelnei To Soma Sas Otan Eiste Afydatomenoi

Τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας όταν είστε αφυδατωμένοι

Το γνωρίζετε ότι το ανθρώπινο σώμα σε ποσοστό 40 – 60% αποτελείται από νερό; Βεβαίως! Κι αυτό το ποσοστό πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά, καθώς χάνουμε πολλά υγρά, είτε μέσω της ούρησης, είτε μέσω του ιδρώτα μας.
Καταρχάς να πούμε ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Γιατί τονίζουμε ότι πρέπει να ενυδατώνεστε; Επειδή μια ήπια για παράδειγμα ενυδάτωση, μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό πονοκέφαλο έως αδυναμία επίλυσης προβλημάτων, αλλά και μνήμης και συγκέντρωσης ή και αλλοίωση των νοητικών μας λειτουργιών. Άλλωστε, πέραν των πολλαπλών διεργασιών της, η σωστή ενυδάτωση ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, το βάρος μας  αλλά και την προστασία του δέρματός μας.

 

Το κακό είναι ότι τους χειμερινούς μήνες, οι περισσότεροι δυσκολεύονται ή δεν θέλουν ή ακόμη χειρότερα, ξεχνούν να πιουν νερό.

Πέραν όμως του νερού, πως αλλιώς μπορούμε να ενυδατωθούμε;
 Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων, οι άντρες θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουν 2,5 λίτρα υγρών σε καθημερινή βάση, ενώ οι γυναίκες 2 λίτρα. Σημαντικό είναι ότι το 20-25% της  πρόσληψης αυτής μπορεί να προέλθει από λαχανικά και φρούτα, ενώ το υπόλοιπο 75-80% από νερό αλλά και από μη αλκοολούχα ροφήματα όπως τα αναψυκτικά , γάλα, καφές, τσάι και χυμούς.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση αλκοόλ. Έχουμε την εντύπωση ότι το αλκοόλ μας δροσίζει, ενώ στην πραγματικότητα μας αφυδατώνει και μας οδηγεί συνεχώς στην τουαλέτα.

Επομένως, πως μας δείχνει το σώμα μας ότι διψάει; Με ποια μηνύματα και ποιες ενδείξεις το καταλαβαίνουμε;
Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις που μας δείχνουν ότι έχουμε αφυδατωθεί, όμως αν δεν τις γνωρίζουμε, δεν είναι ιδιαίτερα αντιληπτές. Παρακάτω σας δίνουμε  κάποια σημάδια για να μπορέσετε να το αναγνωρίσετε και να το αντιμετωπίσετε έγκαιρα:

Αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. Αν αισθάνεστε συχνά το αίσθημα της κόπωσης ή νυστάζετε αρκετά συχνά, μπορεί να είστε κουρασμένοι ή μπορεί να είστε αφυδατωμένοι. Η αφυδάτωση, μπορεί να εκδηλωθεί σύμφωνα με έρευνες,  με έντονο αίσθημα έλλειψης ενέργειας, κάτι που οδηγεί σε υπνηλία. Την επόμενη φορά επομένως που θα αισθανθείτε κόπωση, πιείτε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό και δείτε τη διαφορά.

Η ξηροστομία. Αν νιώθετε το στόμα σας ξηρό, τότε μάλλον έχετε πολύ ώρα να πιείτε νερό  και αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη ενυδατωθεί σε ποσοστό 5%. Επομένως, πιείτε άμεσα μια ικανοποιητική ποσότητα νερού να επαναφέρετε τον οργανισμό σας.

Ο ιδρώτας. Η αντίδραση του σώματός μας όταν προσπαθεί να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες  του περιβάλλοντος εκδηλώνεται με τη μορφή του  ιδρώτα. Όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα υγρά που έχουν χαθεί γιατί αλλιώς ο οργανισμό θα αφυδατωθεί.

Το χρώμα των ούρων. Πως γίνεται αντιληπτή η αφυδάτωση στα ούρα μας; Από το χρώμα τους, αφού όταν έχουν σκούρα απόχρωση είναι σύμπτωμα ότι έχουμε αφυδατωθεί. Επομένως, πιείτε άφθονο νερό και κάντε τα ούρα σας  να είναι διαυγή, κάτι που σημαίνει ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Συνοψίζοντας, καλό είναι να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έστω και μικρή ποσότητα,  γιατί αν  νιώσετε διψασμένοι, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας έχει ενυδατωθεί.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.