Καθώς όλοι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση ,όπου πρέπει να μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας, των αγαπημένων μας και όχι μόνο, καλό είναι να αποφεύγουμε τις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις ακόμα και στο σούπερ μάρκετ.
Αρχικά λοιπόν , πολύ βοηθητικό θα ήταν να σχεδιάσουμε μία λίστα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι βασικές κατηγορίες τροφίμων. Εδώ θα ανήκουν γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά , όσπρια , ψωμί ,ρύζι και ζυμαρικά αλλά και κρέας ,ψάρι , κοτόπουλο κλπ. Συστήνεται η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών που θα μας χαρίσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά , βιταμίνες και αντιοξειδωτικά θωρακίζοντας τον οργανισμό μας ενάντια στον ιό. Προτιμήστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες μας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό ,βοηθώντας έτσι στην αποφυγή του τσιμπολογήματος, ειδικά αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι.
Το δεύτερο βήμα , είναι να εντάξετε στη λίστα σας και άλλες κατηγορίες προϊόντων ,όπως καθαριστικά , είδη υγιεινής ή χαρτικά που είναι απαραίτητα σε όλα τα νοικοκυριά. Εδώ μπορείτε να αφήσετε λίγο κενό χώρο για να συμπληρώσετε προϊόντα που δεν αγοράζετε και τόσο συχνά αλλά πιθανόν να τα χρειαστείτε.
Ξεκινώντας λοιπόν να συμπληρώνετε τη λίστα σας είναι πολύ χρήσιμο να ελέγξετε το ψυγείο σας αλλά και τα ντουλάπια σας προκειμένου να εντοπίσετε ήδη υπάρχουσες αλλά και επερχόμενες ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προηγηθεί μία συζήτηση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έτσι ώστε να συμφωνήσετε στο τι θα καταναλώσετε και στο τι θα μαγειρέψετε.
Καθώς, όπως είπαμε, καλό είναι να αποφεύγουμε τις συχνές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ , πριν πραγματοποιήσουμε τα ψώνια μας, είναι καλό να λάβουμε υπόψιν μας και την ευπάθεια ορισμένων προϊόντων και ακόμα την ημερομηνία λήξης τους ,έτσι ώστε να τα καταναλώσουμε στο διάστημα που προβλέπεται χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και χωρίς να γίνουν επικίνδυνα για τον οργανισμό μας.
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε μαζί με την ταυτόχρονη παραμονή στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να μας προκαλεί συναισθήματα φόβου, ένταση και άγχος καθώς επίσης και να μας οδηγεί σε ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα. Μια καλή πρόταση λοιπόν είναι να αποφύγουμε την αγορά προϊόντων που θα μας φορτώσουν με κενές θερμίδες –σε αυτό θα βοηθήσει και η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ με γεμάτο στομάχι- ενώ αν ήδη υπάρχουν στο σπίτι είναι καλό να τοποθετηθούν σε ντουλάπια πάνω από το ύψος των ματιών μας ή πίσω από άλλα τρόφιμα. Υπάρχουν πολλοί ωραίοι τρόποι να διοχετεύσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα ερχόμενοι σε επαφή με τον εαυτό μας και φροντίζοντας τον, ειδικά εν μέσω της πανδημίας που βιώνουμε. Εσύ ποιον θα διαλέξεις;