σωστή οργάνωση ψυγείου

Σωστή Οργάνωση Ψυγείου

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγοντας το ψυγείο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια χαοτική εικόνα, είτε λόγω της αυξημένης ποσότητας προμηθειών είτε λόγω της κακής ή λανθασμένης  αξιοποίησης του χώρου. Όλοι μας συνηθίζουμε να αμελούμε το πως τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και καταλήγουμε να μην ξέρουμε τι έχουμε, με αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα να χαλάνε και να πηγαίνουν για πέταμα!  Ο τρόπος που τοποθετούμε τα πράγματα και ο τρόπος που οργανώνουμε το ψυγείο καθορίζουν τελικά τη φρεσκάδα και το χρόνο ζωής των τροφίμων μας. Ήρθε η ώρα να μάθουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο ώστε να διατηρούνται όσο καλύτερα γίνεται.

  1. Ένα από́ τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να «φορτώνουμε» το  ψυγείο. Αυτό́ έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να εμποδίζουν τη ροή́ του αέρα, το ψυγείο να λειτουργεί́ πιο δύσκολα και ορισμένες περιοχές του ψυγείου να μένουν πιο ζέστες από́ άλλες. Δεν τοποθετούμε τα τρόφιμα στο πίσω μέρος ή στις πλευρές του ψυγείου.
  2. Δεν βάζουμε μπροστά όλα τα νέα τρόφιμα, όταν τα βγάζουμε από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, κάνουμε έναν έλεγχο στα τρόφιμα που έχουμε ήδη μέσα και τοποθετούμε μπροστά όσα πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα καταναλώσουμε άμεσα.
  3. Για να είναι ένα ψυγείο λειτουργικό για όλους στο σπίτι ξεχωρίζουμε και τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες σε κάθε ράφι. Για παράδειγμα όλα τα τυροκομικά μαζί, όλα τα αλλαντικά μαζί κ.ο.κ. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δεν χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προϊόν που μας ενδιαφέρει.
  4. Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα, όπως μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε, σε πιάτα ανοιχτά στο ψυγείο είτε φαγητό που παραγγείλαμε στο ίδιο χάρτινο κουτί στο οποίο το φέρανε. Μεταφέρετε τα περισσεύματα σε τάπερ από γυαλί ή πλαστικό, ώστε να αποφύγετε τις οσμές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα συγκεκριμένα τάπερ στο πάνω ράφι σας, όπου είναι εύκολο να τα εντοπίσετε και να τα αρπάξετε για ένα γρήγορο γεύμα.
  5. Για να μειώσουμε τα τρόφιμα που λήγουν γρήγορα και αυξάνουν τη σπατάλη σε ένα νοικοκυριό, έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον κανόνα “ό,τι μπαίνει πρώτο, καταναλώνεται πρώτο”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος του ψυγείου, πίσω από τα παλιά, ώστε τα παλιά να καταναλώνονται πριν τα καινούρια. Τηρώντας αυτόν τον κανόνα θα μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να καταναλώσεις άμεσα και τι έχεις διαθέσιμο για περισσότερο καιρό.
  6. Το ψυγείο είναι καλό να καθαρίζεται μία φορά κάθε τρεις μήνες. Βγάζουμε όλα τα ράφια και τα πλένουμε, όπως και τον υπόλοιπο χώρο. Για τον τοίχο του ψυγείου, μπορούμε να ανακατέψουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε 1 λίτρο νερό, να βουτήξουμε σε αυτό ένα πανάκι μικροινων και με ελαφριά πίεση να καθαρίσουμε όλο το εσωτερικό του ψυγείου μας.
  7. Σωστή τοποθέτηση τροφίμων στους χώρους του ψυγείου.

Το πάνω ράφι έχει την πιο σταθερή́ θερμοκρασία στο ψυγείο. Εκεί́ τοποθετούμε τρόφιμα όπως: μαγειρεμένες τροφές, αλλαντικά και ό,τι πρόκειται να λήξει σύντομα.

Μεσαία ράφια. Σε αυτά φυλάσσουμε το γάλα, τα γαλακτοκομικά́ ειδή, το βούτυρο, τα αυγά και διάφορα αρτοσκευάσματα.

Τα χαμηλά ράφια είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας και εκεί́ πρέπει να φυλάσσονται αεροστεγώς σφραγισμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά.

Στα συρτάρια του ψυγείου. Είναι ένα σημείο με ιδανική θερμοκρασία και ιδανική υγρασία, για να μπορέσουν να διατηρηθούν τα ωμά λαχανικά, σαλατικά και φρούτα περισσότερο καιρό φρέσκα και αναλλοίωτα.

Η πόρτα του ψυγείου είναι η θερμότερη περιοχή́ πιο ευαίσθητη σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Εκεί θα μπουν τρόφιμα λιγότερο ευπαθή όπως μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, χυμούς, τουρσιά, ελιές, καφέ ή μπαχαρικά.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.