Pexels Meruyert Gonullu 8214066

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το συκώτι σας κινδυνεύει

Το συκώτι, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος, αλλά και πιο συμπαγές όργανο στον οργανισμό μας. Ζυγίζει περίπου  1,5 κιλό και βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου οργανισμού.

Τι λειτουργίες εκτελεί το συκώτι και γιατί μας είναι τόσο χρήσιμο; Το συκώτι μας λοιπόν, φέρει εις πέρας διάφορες βαρυσήμαντες για τον οργανισμό μας λειτουργίες όπως: η παραγωγή σύνθετων ουσιών οι οποίες διευκολύνουν την πέψη, η παραγωγή ορμονών, η αποθήκευση ενέργειας και τέλος η αποβολή των άχρηστων τοξινών  από το σώμα μας.

Είναι ζωτικής σημασίας όργανο και  γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικοί έλεγχοι για να μαθαίνουμε από τους ειδικούς, τους βιολογικούς δείκτες που υπάρχουν στο αίμα μας και σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του συκωτιού. Τυχόν απροσεξία ή αμέλεια των εξετάσεων, δεν μας βοηθάει να προλάβουμε πιθανές  σοβαρές παθήσεις που δημιουργούνται όπως η κίρρωση, λιπώδης νόσος και η ηπατίτιδα, οι οποίες στο αρχικό τουλάχιστον στάδιο, δεν έχουν ακριβή συμπτώματα.

Πως θα καταλάβουμε όμως ότι το συκώτι μας δε λειτουργεί σωστά;

  1. Σημάδια στο δέρμα

Ένα πιθανό σημάδι δυσλειτουργίας στο συκώτι  μας, μπορεί να συσσωρεύσει βλαβερές ουσίες στο αίμα μας , προκαλώντας προβλήματα πηξίματος του αίματος κάτω από την επιδερμίδα μας. Αυτό, ίσως οδηγήσει σε δημιουργία  αραχνοειδών αγγειωμάτων τα οποία εμφανίζονται κατά βάση στον κορμό και το στήθος και μοιάζουν με αράχνη η αστερία( εξ’ού και η ονομασία τους) και έχουν έντονο χρώμα στο κέντρο και πολύ λεπτές ακτίνες περιφερειακά.

  1. Κιτρίνισμα στο δέρμα ή στα μάτια (ίκτερος)

Όταν στο σώμα μας διασπώνται  παλαιά αιμοσφαίρια, παράγονται βλαβερά υποπροϊόντα . Ένα τέτοιο αρκετά βλαβερό υποπροϊόν, είναι η χολερυθρίνη( το οποίο έχει κιτρινωπό χρώμα). Τι γίνεται; Όταν το συκώτι μας λειτουργεί αρμονικά, απορρίπτει την χολερυθρίνη από τον οργανισμό μας. Αν όμως υπάρχουν τυχόν δυσλειτουργίες στο συκώτι μας, η βλαβερή αυτή ουσία συσσωρεύεται στο αίμα μας και προκαλεί μια κιτρινωπή απόχρωση στο λευκό μέρος των ματιών και στο δέρμα μας.

  1. Σύγχυση

Οι επιπλοκές στο συκώτι μας, προκαλούν επίσης συσσώρευση χαλκού στον εγκέφαλό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε πνευματική σύγχυση, όμοια με τη σύγχυση που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημάδι αυτό, εμφανίζεται σε προχωρημένο στάδιο και όχι σε πρώιμο.

  1. Πόνος ψηλά στην κοιλιά

Αν νιώθετε δυσφορία, έχετε κάποιο αίσθημα βάρους και νιώθετε πόνο ή ακόμη και πρήξιμο στη δεξιά πάνω πλευρά της κοιλιάς σας, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το συκώτι σας.  Τι εννοούμε; Ότι αν το συκώτι σας καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα στην κοιλιακή σας χώρα, το πιο πλατύ του μέρος είναι το αριστερό, άρα ο πόνος είναι πιθανότερο να επικεντρώνεται εκεί

  1. Πόνος στις αρθρώσεις

Ο  μη αναμενόμενος πόνος στις αρθρώσεις μας, η μείωση της όρεξης με επερχόμενη κόπωση,  η τάση προς εμετό και  η ναυτία, αποτελούν συνοδά συμπτώματα παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με το συκώτι μας και πιο συγκεκριμένα με την αυτοάνοση ηπατίτιδα. Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος ,κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού μας, αλλά τα αντιμετωπίζει σαν ξένα σώματα και τους επιτίθεται.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.