Pexels Pixabay 327098

Με ποιους συνδυασμούς τροφών απορροφώνται καλύτερα τα μέταλλα;

Μέταλλα είναι: το ασβέστιο ,το μαγνήσιο, το σίδηρο, το φώσφορο και ο ψευδάργυρος. Γνωρίζατε ότι, για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας, πρέπει να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς τροφών για να το πετύχουμε; Αν όχι, μόλις το μάθατε!

 

   Για να απορροφηθεί το ασβέστιο πρέπει να συνδυαστεί με φρουκτο- ολιγοσακχαρίτες(FOS). Πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, η ατζούγια, η σαρδέλα, το λάχανο και το τυρί. Πηγές FOS είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια, το πράσο, η αγκινάρα, τα ραδίκια και η μπανάνα. Για παράδειγμα, η μπανάνα έχει πρεβιοτικές διαλυτές φυτικές ίνες  και είναι πλούσια σε φρουκτο-ολισακχαρίτες. Με την κατανάλωση μιας μπανάνας λοιπόν , αυξάνεται η παραγωγή πεπτικών ενζύμων και βελτιώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου  από 30-60%. Αν δε, η μπανάνα είναι και ωμή, λαμβάνετε και ανθεκτικό άμυλο, ακόμη καλύτερα, καθώς ο υδατάνθρακας αυτός μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα από τα βακτήρια του εντέρου μας.

Το μαγνήσιο τώρα, για να απορροφηθεί καλύτερα, είναι ιδανικό να συνδυάζεται με βιταμίνη Β6. Πηγές μαγνησίου είναι: τα φρούτα, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το σπανάκι, η μπανάνα και τα μανιτάρια. Πηγές βιταμίνης Β6, είναι το καστανό ρύζι, τα όσπρια, το λάχανο, το καρότο, το αβγό, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τα φασολάκια και η πατάτα. Για παράδειγμα το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και βοηθά τη μεταφορά του μαγνησίου στον οργανισμό μας. Τέλος, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο συστατικό που βοηθά την αύξηση της σεροτονίνης στον οργανισμό μας, κι έτσι έχουμε και υγεία και ευεξία.

Ο σίδηρος, για να απορροφηθεί καλύτερα, χρειάζεται τη βοήθεια της βιταμίνης C . Πηγές σιδήρου είναι: τα φασόλια,  η σόγια, το αβγό, τα ρεβίθια, τα μύδια, τα όστρακα,  οι φακές,  τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα κουκουνάρια. Πηγές βιταμίνης C: οι πιπεριές, το λάχανο, τα εσπεριδοειδή, το  μαρούλι, το ραδίκι, το  μπρόκολο, το  λάχανο, το  ακτινίδιο, ο ανανάς και η φράουλα. Το ακτινίδιο για παράδειγμα, έχει αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C , δεσμεύει το σίδηρο και τον βοηθά να διατηρηθεί στα υγρά του στομάχου μας, ώστε να καταφέρει να μεταφερθεί πιο εύκολα στο δωδεκαδάκτυλο, από όπου και θα απορροφηθεί.

Φώσφορος και βιταμίνη D πάνε μαζί. Πηγές φωσφόρου αποτελούν τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, το πίτουρο, το φύτρο σιταριού, το γάλα, το τυρί και τα ψάρια. Βιταμίνη D από την άλλη έχουμε: στα μανιτάρια, το κρέας, το συκώτι, το μούσλι, το βούτυρο, το αβγό, το ιχθυέλαιο και το γάλα. Για παράδειγμα, το αβγό είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, αξιοποιεί αποτελεσματικότατα την απορρόφηση του φωσφόρου από τον οργανισμό μας.

Τέλος, ο ψευδάργυρος, θα πρέπει να συνδυαστεί με θείο. Πηγές ψευδάργυρου είναι: τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, ο τόνος, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, ενώ το θείο περιέχεται στα: ψάρια, τα τυριά, το λάχανο, το κρέας, τα αβγά , το σκόρδο και το κρεμμύδι.  Για παράδειγμα, το σκόρδο και το κρεμμύδι ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση του ψευδάργυρου, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό  για το σχηματισμό των μυών και των οστών και επίσης, μεταβολίζει την πρωτεϊνη και σε συνδυασμό με το ιώδιο και το σελήνιο , προάγουν την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4