Pexels Susanne Jutzeler 1327734

Η θρεπτική αξία του πεπονιού

Μιας και έφτασε το καλοκαίρι, θα αναλύσουμε τη θρεπτική αξία του πεπονιού. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, το ίδιο και η διάθεση, επομένως ώρα να συγχρονίσουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες! Το καλοκαίρι, κάποια φρούτα έχουν την τιμητική τους, ένα από τα κυριότερα είναι το πεπόνι , το οποίο πέρα από υπέροχη γεύση και τόσο έντονη, περιέχει πληθώρα  θρεπτικών συστατικών, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Έχει χρυσαφένιο χρώμα, οι πιο γνωστές του ποικιλίες είναι αυτή της «Χρυσής Κεφαλής», τα Αργείτικα αλλά και τα Θρακιώτικα και προέρχεται από την Ασία. Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και μάλιστα στην Κίνα χρησιμοποιείται ως αντίδοτο για τη θεραπεία της ηπατίτιδας.

Ποια είναι η διατροφική αξία του πεπονιού; Μια μερίδα (160 γραμμάρια περίπου), είναι ένα ιδανικό θρεπτικό και γλυκό σνακ. Περιέχει  σε υψηλό ποσοστό βιταμίνες Α, B6  και C, κάλιο, νιασίνη και θειαμίνη και σε μικρότερο μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο. Όταν είναι πιο ώριμο, τα διατροφικά στοιχεία του είναι σε σωστές συγκεντρώσεις, γι΄αυτό προτιμήστε να το καταναλώνετε όταν είναι πλέον σε ώριμη φάση. Και πως θα το καταλάβετε ότι είναι στην ώριμή του φάση;   Μα φυσικά από το άρωμά του, αν είναι έντονο και βαρύ, καταναλώστε και επωφεληθείτε! Τελευταίο και όχι  λιγότερο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία (ανά 100 γραμμάρια μας δίνει 34 μόνο θερμίδες)! Αδίκως λοιπόν το έχετε στη λίστα με τα φρούτα που παχαίνουν!

Αναφορικά με την περιεκτικότητά του σε κάλιο λοιπόν, αυτή είναι που ενισχύει τη διούρησή μας  αλλά και τη ρύθμιση της καλής λειτουργίας της καρδιάς μας.  Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 του πεπονιού ευεργετεί την ποιότητα της ψυχολογικής αλλά και πνευματικής μας υγείας, καθώς ρυθμίζει τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου μας. Ακόμη, η β-καροτίνη αλλά και η βιταμίνη C, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην  ασπίδα του οργανισμού μας από ορισμένες μορφές καρκίνου , από καρδιακά νοσήματα αλλά παράλληλα και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας. Η βιταμίνη Α μάλιστα, στην οποία έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα, βοηθά τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο μολύνσεων, ευεργετεί την όρασή μας  και την υγεία του δέρματός μας και τέλος δρα προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου ( όπως είναι για παράδειγμα του στόματος αλλά και των πνευμόνων).

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η πληθώρα των παραπάνω  θρεπτικών του συστατικών  ευεργετεί πολλαπλά τον οργανισμό μας, με κύριες δράσεις τη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης αλλά και την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπρόσθετες μάλιστα έρευνες, κατέδειξαν ότι το πεπόνι έχει επίσης αντιθρομβωτικές  και αντιπηκτικές ιδιότητες, με βασικότερο συστατικό προστασίας του οργανισμού μας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα την αδενοσίνη!

Συνοψίζοντας λοιπόν, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορούμε να εντάξουμε το πεπόνι στη διατροφή μας, είτε όπως είναι, είτε σε γρανίτα, είτε σε χυμό ή smoothie!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.