Pexels Mark Stebnicki 2255935

Η απομυθοποίηση της δίαιτας Dukan!

Η  περίφημη δίαιτα Dukan η οποί πήρε το όνομά της  από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan είναι μία από τις πολλές δίαιτες express που υπόσχεται  γρήγορη απώλεια πολλών κιλών, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι σύντομη και χωρίζεται σε 4 φάσεις. Στην πρώτη της φάση, επιτρέπεται η κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφών και μόνο, δηλαδή γαλακτοκομικά προϊόντα και κρεατικά ενώ απαγορεύονται οι πηγές υδατανθράκων είτε απλών είτε σύνθετων (πχ αλέυρι, πατάτες, ψωμί, ζάχαρη), αλεύρι) και η διάρκεια της πρώτης αυτής  φάσης είναι 8-10 ημέρες. Στη  δεύτερη φάση τώρα,  προστίθενται και τα λαχανικά στη διατροφή. Η Τρίτη φάση όπου βασίζεται στη σταθεροποίηση της δίαιτας, ενδείκνυται η κατανάλωση πρωτεϊνών και πρωτεϊνών με λαχανικά εναλλάξ. Η τέταρτη και τελευταία φάση της  αποκαλείται περίοδος συντήρησης και περιέχει κατανάλωση πρωτεϊνης 1-2 μέρες πλέον, πολύ λίγους υδατάνθρακες  και καθημερινή κατανάλωση από πίτουρα βρώμης. Αυτό είναι το πλάνο της δίαιτας  Dukan και απ’ότι γίνεται αντιληπτό πετυχαίνει άμεση και γρήγορη απώλεια κιλών αφενός, αφετέρου όμως ο αποκλεισμός των τροφών από το διαιτολόγιο, δεν είναι τόσο υγιεινή επιλογή και έχει σοβαρά μειονεκτήματα για την υγεία μας.

      Αρχικά, ένα σωστά δομημένο ημερήσιο διαιτολόγιο θα πρέπει να  περιλαμβάνει υδατάνθρακες  σε ποσοστό πρόσληψης τουλάχιστον κατά 50% των ημερήσιων θερμίδων, το υπόλοιπο 20% σε  πρωτεϊνες και 30 % σε λίπη. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω σωστά δομημένα στοιχεία διατροφής, μια τέτοια  δίαιτα σίγουρα θα μας δημιουργήσει εξάντληση, ατονία, ζαλάδες και φυσικά υπογλυκαιμία. Επιπλέον, η τόση κατανάλωση κρεάτων, οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης στον οργανισμό μας και γενικότερα τα πρωτεϊνικά γεύματα  τα οποία συστήνονται στην αρχή της δίαιτας(πρώτη φάση), οδηγούν στην απώλεια υγρών και όχι λίπους. Ακόμη,  η  μη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων  από το καθημερινό μας  διατροφικό πλάνο, θα  επιφέρει σίγουρα ελλείψεις σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, συστατικά σημαντικά για τη διατροφή μας. Ο απολογισμός της δίαιτας αυτής λοιπόν, παραπέμπει σε στέρηση και η στέρηση με τη διακοπή της δίαιτας, επαναφέρει άμεσα τα κιλά που χάθηκαν και προσθέτει και παραπάνω. Κάτι πολύ βασικό, που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τα νεφρά και το συκώτι μας, λόγω των μεγάλων δόσεων πρωτεϊνης που θα πρέπει να επεξεργαστούν, οδηγούνται σε υπερλειτουργία, κάτι το οποίο τα επιβαρύνει κατά πολύ και μπορεί να προξενήσει σειρά ανεπιθύμητων προβλημάτων. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι, ότι η συγκεκριμένη δίαιτα δεν προωθεί τη γνώση των μερίδων που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά, άρα δεν μαθαίνει κάποιος τις φυσιολογικές ποσότητες που θα πρέπει να τρέφεται καθημερινά και μπορεί να υποπέφτει σε ελλείψεις ή και σε υπερβολές.

Κλείνοντας, καλό θα είναι οι στερητικές δίαιτες των περιοδικών και των celebrities, που υπόσχονται τόσο γρήγορη απώλεια σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα, όπως είναι και  η δίαιτα Dukan, μα αποφεύγονται ρητά καθώς απέχουν κατά πολύ από την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που έχει ως πρώτο μέλημα την υγεία και την ευεξία μας. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε μια τέτοια δίαιτα παρόλο που γνωρίζετε ότι δεν είναι σωστή επιλογή , καλό θα είναι πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας .

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.