Pexels Pixabay 248412 (1)

Εμπλουτισμένα τρόφιμα καλά ή κακά για την υγεία;

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι καλά τελικά για την υγεία ή οχι;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή και η κατανάλωση των  εμπλουτισμένων τροφίμων έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία. Ας ξεκινήσουμε , με το τι είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Εμπλουτισμένα τρόφιμα λοιπόν, ονομάζονται  τα τρόφιμα εκείνα που, έπειτα από ειδική επεξεργασία με στόχο τη βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας , περιέχουν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα καταρχάς, έχουν πολλά οφέλη όσον αφορά  την υγεία ατόμων που αποφεύγουν την κατανάλωση ενός ή παραπάνω τροφίμων, γιατί έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν το συστατικό που είναι σε έλλειψη στον οργανισμό τους. Επιπρόσθετα, τα άτομα με  δυσαπορρόφηση σε ένα ή περισσότερα συστατικά  ή έλλειψη ενός θρεπτικού συστατικού λόγω κάποιας ασθένειας, είναι άλλη μια σημαντική ομάδα που επωφελείται από την κατανάλωση των εμπλουτισμένων  τροφίμων. Σημαντική αρχή της κατανάλωσης των εμπλουτισμένων προϊόντων είναι  ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπερφόρτωση του οργανισμού μας  με οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό. Άλλωστε με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τρόφιμα δεν πρέπει να περιέχουν  πάνω από το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης στο εκάστοτε θρεπτικό συστατικό, με στόχο να μην οδηγούνται οι καταναλωτές σε υπερκατανάλωση. Βασικό ρόλο παίζουν σε αυτό, οι  ετικέτες των τροφίμων οι οποίες θα πρέπει να είναι σαφείς ως προς τα συστατικά που περιέχει το τρόφιμο για να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή πληροφόρηση έναντι του καταναλωτή . Άρα προτείνεται η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων, μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη μεριά όμως, η υπερκατανάλωση ενός εμπλουτισμένου τρόφιμου και κατ’επέκταση  ή υπερκατανάλωση ενός θρεπτικού στοιχείου, μπορεί να προκαλέσει τη   δυασαπορρόφηση κάποιου αλλού σημαντικού συστατικού, γιατί μπορεί να υπάρχει ανταγωνιστική δράση μεταξύ τους .Κι επειδή οι καταναλωτές μπερδεύονται, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι  τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, δεν θα πρέπει λόγω της ενισχυμένης περιεκτικότητας τους σε κάποιο ή κάποια  θρεπτικά συστατικά, να αντικαταστήσουν ολόκληρα γεύματα, σε καμία περίπτωση. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι, ότι ένα εμπλουτισμένο τρόφιμο δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό, αλλά μπορεί να περιέχει ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά τα οποία το καθιστούν ανθυγιεινή και κακή επιλογή για την υγεία μας.

Υπάρχουν ήδη  πολλά και διαφορετικά είδη εμπλουτισμένων τροφίμων στο εμπόριο με κυριότερα τα παρακάτω:

  •  Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.
  • Προϊόντα ολικής άλεσης εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ. Η πρόσληψη του φυλλικού οξέος,( που σύμφωνα με έρευνες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας καρδιακής νόσου) είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι απαραίτητο για και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την κυτταρική ανάπτυξη. Η επαρκής πρόσληψή του, είναι απαραίτητη ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, γιατί βοηθά τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος του νεογνού.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με προβιοτικά ή  αλλιώς πρεβιοτικά. Τα προβιοτικά βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και  ενισχύουν την χλωρίδα του.
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα με φυτικές στερόλες.  Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι στερόλες είναι  ουσίες που μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη στο αίμα μας. Συνήθως αναφέρεται σε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά και οι  μαργαρίνες( τα οποία  ονομάζονται αλλιώς και λειτουργικά λόγω της ιδιότητας τους αυτής), τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν της θρεπτική αξία σε ένα προϊόν αλλά ισχυροποιούν την υγεία μας.
  • Μαγειρικό αλάτι εμπλουτισμένο με ιώδιο. Η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας  σε ιώδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το ιώδιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή ορμονών στον οργανισμό μας, αλλά και για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Επομένως, μια κατανάλωση αλατιού(και ειδικά του εμπλουτισμένου) με μέτρο και  σύνεση, καλύπτει  σε μεγάλο βαθμό  τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε ιώδιο.
  •  Φυσικός χυμός πορτοκάλι εμπλουτισμένος με ασβέστιο
  • Προϊόντα εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Συνοψίζοντας, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας , αρκεί να καταναλώνονται στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής με βάση το μέτρο  και φυσικά την επίβλεψη  και παρακολούθηση από κάποιον ειδικό,  έτσι ώστε να μην γίνεται αλόγιστη κατανάλωση  θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε κάποιο τρόφιμο και ο καταναλωτής να μην γνωρίζει την ύπαρξή τους.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.