Η αλήθεια για τη γλουτένη
Το τελευταίο διάστημα η γλουτένη έχει γίνει διάσημη, όπως επίσης και τα προϊόντα τα οποία την περιέχουν. Πολλοί άνθρωποι, λανθασμένα πιστεύουν, ότι κάνει κακό στην υγεία και προκαλεί αύξηση βάρους. Σε αυτό υποβοηθά η μεγάλη ποικιλία τροφίμων στο εμπόριο που είναι «χωρίς γλουτένη» και προωθούνται ως πιο υγιεινά διατροφικά, και εκτός αυτού υπάρχει και η δίαιτα χωρίς γλουτένη, εισαγόμενη, που ακολουθούν οι διάσημοι στο εξωτερικό.
Καταρχάς τι είναι η γλουτένη πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε: είναι λοιπόν μια πρωτεΐνη, η οποία περιέχεται σε δημητριακά όπως το κριθάρι, το σιτάρι, καθώς και τη σίκαλη που είναι ευθύνεται για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Όσοι υποφέρουν από «κοιλιοκάκη» δηλάδή την εντεροπάθεια που πάσχει κάποιος από τη δυσανεξία τη γλουτένη. Είναι κληρονομική ασθένεια και είναι χρόνια πάθηση που έχει να κάνει με το λεπτό έντερο. Πως καταλαβαίνει κάποιος ότι υποφέρει από κοιλιοκάκη; Όταν καταναλώνει κάποιος που ασθενεί γλουτένη, έχει εμετούς, διάρροια και απώλεια βάρους ,όπως επίσης ο οργανισμός του δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα την ελλιπή ανάπτυξη του. Άρα με την αποφυγή της γλουτένης στην τροφή του , τα συμπτώματα που μόλις αναφέραμε, υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό.
Η γλουτένη βρίσκεται εκτός από τα δημητριακά όπως το κριθάρι, η σίκαλη , το σιτάρι και τα προϊόντα τους(οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, το ψωμί, τα ζυμαρικά, και άλλα αρτοποιήματα όπως μπισκότα, κουλούρια ή κέικ), και σε άλλα τρόφιμα όπως σε γάλατα ή σοκολατούχα και ακόμα σε γιαούρτια με δημητριακά ή φρούτα. Επίσης, ανιχνεύεται σε λαχανικά, φρούτα ή ακόμα και σε όσπρια σε κονσέρβα, σε μαγιονέζες και σε μουστάρδες εμπορίου, καθώς και dressing για σαλάτες, σε κάποια είδη αλλαντικών (κονσέρβες κρέατος, τα λουκάνικα, το παριζάκι) αλλά και σε κάποια είδη τυριών ( ροκφόρ, τυριά σε μορφή κρέμας, το blue cheese). Τέλος, μπορεί να υπάρχει γλουτένη σε μπύρες ή άλλα ποτά που παρασκευάζονται από βύνη, ή ως συντηρητικό σε διάφορα ποτά και χυμούς. Βασικό στη διαδικασία ανίχνευσης της γλουτένης στα τρόφιμα, είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων!
Αν όμως κάποια άτομα δεν έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη και απλά έχουν μια ευαισθησία στη γλουτένη και τα προϊόντα της , εμφανίζοντας κάποια από τα συμπτώματα σε ελαφριά μορφή, χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη διάγνωση και εξέταση, καλό είναι να την βγάλουν από τη διατροφή τους.
Όταν κάποιος είναι υγιής και δεν έχει δυσανεξία, καλό είναι να μην τη εξαλείφει από τη διατροφή του θεωρώντας πως είναι αιτία και αύξηση του σωματικού του βάρους ή για το φούσκωμα που νιώθει στην κοιλιά. Η κατάργησή της από τη διατροφή του, ίσως φέρει αντίθετα αποτελέσματα , γιατί όταν καταναλώνουμε προϊόντα χωρίς γλουτένη, καταναλώνουμε προϊόντα με περισσότερα λιπαρά , μειωμένες φυτικές ίνες και περισσότερα σάκχαρα για να αυξηθεί την ποιότητα της γεύσης τους. Ακόμη, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης σε φυτικές ίνες , μέταλλα και βιταμίνες μια τέτοια κατάργηση. Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι υγιεινή και ισορροπημένη με κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, λαχανικών και φρούτων και με αποφυγή ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία μας.
Συνοψίζοντας λοιπόν, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι αποφυγής της γλουτένης, καλό θα είναι να την έχουμε ενταγμένη στη διατροφή μας για περισσότερη πληρότητα και ισορροπία. Εάν πάλι έχετε παρατηρήσει κάποια ανεπιθύμητα τέτοια συμπτώματα που προαναφέραμε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας και έπειτα να κάνετε τις ανάλογες εξετάσεις !