Οι Διατροφικές Διαταραχές, είναι πολύπλοκες διαταραχές που περιλαμβάνουν έντονα συναισθήματα. Οι άνθρωποι που βιώνουν κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή συνήθως εστιάζουν, όσο σχεδόν σε τίποτα άλλο, στη διατροφή τους, στις διατροφικές τους συνήθειες ή στο σωματικό τους βάρος. και χαρακτηρίζονται από την πλήρης απασχόληση του ατόμου με την εξωτερική του εμφάνιση, το σωματικό βάρος και το φαγητό. Κάποιες από αυτές είναι νευρική ανορεξία, η βουλιμία, και η υπερφαγία.

Νευρική Ανορεξία

Η Νευρική Ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο του ασθενούς ότι θα παχύνει και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το κατάλληλο σωματικό βάρος.                                                  Οι άνθρωποι με νευρική ανορεξία δίνουν μεγάλη αξία στον έλεγχο του βάρους και στην σιλουέτα τους, ενώ χρησιμοποιούν ακραίες μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, οι οποίες παρεμβαίνουν σημαντικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην ζωή τους. Η έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων, παίζει μεγάλο ρόλο και στην αντιμετώπιση της Νευρικής Ανορεξίας. Δυστυχώς, έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε όλες τις ψυχιατρικές ασθένειες που αγγίζει το 10-15%. Η καλύτερη γνώση της πορείας της ανορεξίας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων καλύτερα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασθενών.

Βουλιμία

Η βουλιμία είναι πολύ πιο συχνή από την ανορεξία και υπολογίζεται πως το 2-4% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει βουλιμία, ενώ το 10% των γυναικών έχουν κάποια, αλλά όχι όλα τα συμπτώματα. Το άτομο που πάσχει από βουλιμία ενδίδει συχνά (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) σε βουλιμικά επεισόδια, καταναλώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής (συνήθως πλούσιες σε θερμίδες) σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά). Επίσης, δεν είναι ικανοποιημένα με το σώμα τους. Πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα, ενώ στην πραγματικότητα το βάρος τους μπορεί να είναι κανονικό. Ο λόγος που οδηγούνται στα βουλιμικά επεισόδια είναι ψυχολογικός και διέπεται από χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά και την επιθυμία να αναγάγουν την ευτυχία και την επιτυχία στη ζωή δημιουργώντας μία πλασματική σωματική εικόνα με βάση πρότυπα που κυκλοφορούν. Τα άτομα με Νευρική Βουλιμία πάντως, είναι συχνά περισσότερο πρόθυμα να ακολουθήσουν θεραπεία δεδομένου ότι βιώνουν πολύ άσχημα συναισθήματα μέσα στο φαύλο κύκλο της διαταραχής.

Υπερφαγία

Η υπερφαγία μία από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας, είναι η εθιστική, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε σε μεμονωμένα υπερφαγικά επεισόδια, όπου το άτομο καταναλώνει εκτός ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε διάστημα 1-2 ωρών, είτε καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ συχνά. Δηλώνεται ως σύμπτωμα και όχι ως πάθηση. έχει συσχετιστεί με παχυσαρκίαυπέρταση (υπερβολική πρόσληψη αλατιού), βουλιμία, διαβήτη (διαταραχές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων), εμφράγματα του μυοκαρδίου, ακόμα και καρκίνο. Ορισμένες περιπτώσεις άγχους προκαλούν υπερφαγία. Τυπικά συμπτώματα που παρουσιάζονται επίσης σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν ανησυχία, αϋπνία, επιμονή τραβήγματος της προσοχής των άλλων, ευερέθιστη συμπεριφορά, επιλεκτική απάθεια, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος ή σεξουαλική δυσλειτουργία.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.