Χωρίς τίτλο

Διατροφικές Διαταραχές και κίνδυνοι υγείας

Παρόλο που διατροφικές διαταραχές είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στον τομέα της υγείας και της διατροφής και παρά της εκστρατείες ενημέρωσης που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που πλήττονται από αυτές. Οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται άμεσα με κινδύνους υγείας. Για παράδειγμα, η νευρική ανορεξία ή νευρογενής βουλιμία και τα επεισόδια υπερφαγίας μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο για την υγεία.

Νευρική ανορεξία

Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία, δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τροφής, για τις απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού. Ο συνεχόμενος υποσιτισμός προκαλεί χαμηλό καρδιακό ρυθμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα ανακοπής. Επίσης λόγω της έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων στα άτομα με νευρική ανορεξία, υπάρχει κίνδυνος οστεοπόρωσης, μίας διαδικασίας στην οποία τα κόκαλα χάνουν ασβέστιο και γίνονται εύθραυστα.

Επίσης υπάρχει κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας για άτομα τα οποία έχουν αφυδατωθεί και έχουν διαταραχή οι ηλεκτρολύτες στο σώμα. Άλλες επιπλοκές είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, η κούραση και αδυναμία, η ξηροδερμία ή ανεπιθύμητη τριχοφυΐα λόγω ορμονικών διαταραχών.

Βουλιμία

Τα άτομα τα οποία έχουν βουλιμικές τάσεις πιθανόν να λαμβάνουν επαρκή συστατικά όμως τα συχνά επεισόδια εμετών μπορούν να προκαλέσουν πολλές επιπλοκές στο σώμα. Μία ηλεκτρολυτική διαταραχή λόγω αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει ασταθή καρδιακό ρυθμό, ακόμα και ανακοπή σε ειδικές περιπτώσεις.

Άλλες πιθανές παρενέργειες των βουλιμικών επεισοδίων είναι η ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου και του στόματος λόγω των γαστρικών υγρών που παλινδρομούνται, πεπτικό έλκος, και φθορά των δοντιών.

Επεισοδιακή υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής και συνήθως σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι παρενέργειες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα τρι-γλυκερίδια και χοληστερίνη, η χοληδόχος κύστη και η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθεί το άτομο τη διαταραχή και απευθυνθεί για βοήθεια, τόσο το λιγότερο μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του. Εάν γνωρίζεται κάποιον που να πάσχει από διατροφικές διαταραχές πρέπει να μιλήσετε. Πιθανόν να του σώσετε τη ζωή.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.