
7 τροφές για την κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση λίπους αλλά και νερού, ανάμεσα στον υποδόριο ιστό και το δέρμα μας και έχει μορφή όμοια με ανώμαλη φλούδα πορτοκαλιού. Εμφανίζεται κατά βάση στο πίσω μέρος των βραχιόνων, στους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς.
Οι βασικότεροι παράγοντες που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων στη διατροφή μας και φυσικά η άσκηση. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων και φαγητών σε καθημερινή βάση, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί σημαντικά η κυτταρίτιδα. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;
Δείτε παρακάτω 7 πολύ βασικές:
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστο λίπος (ευτυχώς όχι πολύ επεξεργασμένο), τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της καλής υγείας του θυροειδούς αδένα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται λανθασμένα να καταναλώσουν λίπη, όμως το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί ιδανική υγιεινή επιλογή, καθώς καταναλώνοντάς το, ο θυροειδής μας λειτουργεί καλύτερα και ενισχύει σημαντικά τις καύσεις του μεταβολισμού μας. Επομένως, το λίπος καίγεται πιο εύκολα και τα λιποκύτταρα που προκαλούν την κυτταρίτιδα αντί να διογκώνονται, μειώνονται, άρα μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης κυτταρίτιδας. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί χάνει τα θρεπτικά συστατικά του.
Πιπεριές τσίλι και καγιέν
Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές, αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού μας κατά 25% έως και τρεις ώρες αφότου καταναλωθούν. Επομένως, η απώλεια βάρους επισπεύδεται! Επιπρόσθετα, μειώνουν το αποθηκευμένο λίπος στο συνδετικό ιστό μειώνοντας τη ζαρωμένη όψη του δέρματος μας , εξαλείφουν τις περιττές τοξίνες και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμη, η βιταμίνη Β6 που περιέχουν, ενισχύει και αποκαθιστά τον τραυματισμένο συνδετικό ιστό, καταπολεμώντας τα ανεπιθύμητα λακκάκια που προκαλεί η κυτταρίτιδα.
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει πολλές χρήσεις που κάνουν καλό στην υγεία και την ευημερία του οργανισμού μας. Χρησιμοποιείται είτε απευθείας στις σαλάτες , είτε ως συστατικό σε σάλτσες και χυμούς. Περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, γεγονός που καταστέλλει την κατακράτηση υγρών στην κοιλιακή χώρα και τους μηρούς , αλλά και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας. Με την αποβολή των τοξινών, επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση παραγωγής οιστρογόνων, η αποτοξίνωση του ήπατος και η αποβολή των ορμονών του άγχους. Όλα αυτά βοηθούν στην μείωση του πρηξίματος αλλά και της κυτταρίτιδας( και κατ’επέκταση στη μείωση του βάρους).
Σκούρα μούρα
Τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, δημιουργούν νέο ιστό στο δέρμα μας, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι που βελτιώνει αισθητά την υφή και ελαστικότητα του δέρματός μας. Επιπρόσθετα, τα σκούρα μούρα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, τα οποία διασπούν το λίπος κι έτσι, δεν δημιουργούνται τα ανεπιθύμητα εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματός μας.
Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β6, η οποία λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό αποβάλλοντας την περιττή ποσότητα νερού και πρηξίματος που κάνουν πιο αισθητή την όψη της κυτταρίτιδας. Επιπλέον, η βιταμίνη αυτή ενισχύει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών που επιδιορθώνουν το συνδετικό ιστό. Τέλος, είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε και καλίου, γεγονός που καταπολεμά τυχόν εξογκώματα στο δέρμα μας.
Πράσινο τσάι και βότανα
Το πράσινο τσάι φημίζεται για την πολύ ενεργή δράση του στην προσπάθεια απώλειας κιλών. Περιέχει την επιγαλλοκατεχίνη ( όπως και το τσάι από τζίντζερ ή πικραλίδα), γεγονός που αυξάνει την καύση του λίπους και την επιτάχυνση του μεταβολισμού μας. Επομένως, παρεμποδίζει τη δράση και επέκταση των λιποκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση της κυτταρίτιδας. Πέραν όμως της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης, περιέχει όπως μας είναι γνωστό και καφεϊνη. Ο συνδυασμός των δυο αυτών συστατικών μειώνει τα λιπώδη κύτταρα που συμπιέζονται στο δέρμα μας, μειώνει τυχόν ζαρώματα, αφυδατώνει το λίπος και απομακρύνει τις περιττές τοξίνες του οργανισμού μας.
Σολομός
«Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία καταστρέφουν τα λιπώδη κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας», σύμφωνα με τον Joshua Zeichner (διευθυντής κλινικών ερευνών και καλλυντικών σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης).Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο σολομός ενισχύουν τις ίνες και τον ιστό του δέρματος μας , μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής αλλά και την όρεξή μας για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσες άχρηστες ουσίες υπάρχουν στον συνδετικό ιστό και πιέζουν το δέρμα μας να απομακρύνονται, η αιματική ροή μας να βελτιώνεται και τα αιμοφόρα αγγεία μας να μην περιέχουν πλέον πολλές τοξίνες, καθώς μειώνονται δραστικά με την κατανάλωση σολομού. Άρα η καταπολέμησης της κυτταρίτιδας ενισχύεται σημαντικά!