Οι ιδιότητες της κανέλας
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά με πολλά θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι λίγες οι φόρες που οι ιδιότητες της έχουν χαρακτηριστεί ως θεραπευτικές. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται σιναμαλδεύδη. Η σιναμαλδεύδη έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό, λόγω της επίδρασης της στα αιμοπετάλια.
Επίσης τα συστατικά της κανέλας έχει φανεί μέσα από μελέτες να έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Δεν είναι λίγες η φορές που θα έχετε ακούσει ότι η κανέλα βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου. Καθώς καθυστερεί το χρόνο που απαιτείται έτσι ώστε η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Παράλληλα έχει βρεθεί να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη μπορεί να παραμείνει σταθερή προστατεύοντας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στους πονοκεφάλους, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου.
Ιδέες για να την καταναλώστε:
- Σε ροφήματα όπως πράσινο τσάι, turmeric latte
- Στο γάλα η στο γιαούρτι
- Επάνω σε φρούτα
- Στο μαγείρεμα πχ. μοσχάρι για γεύση
Αντενδείξεις
- Απαιτείται προσοχή σε άτομα με αλλεργίες, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
- Σε μεγάλες ποσότητες, η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία.
- Στην εγκυμοσύνη και ειδικά όταν μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί μπορεί να διεγείρει την μήτρα.