Healthy Heart Food

Οργανικά τρόφιμα: Ότι πρέπει να γνωρίζετε

Τα οργανικά τρόφιμα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό. Οι ισχυρισμοί και τα οφέλη που αναφέρονται στις ετικέτες σε αυτά μπορεί να αποσυντονίσουν τον καταναλωτή για το τι τελικά ισχύει. Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε σωστότερες επιλογές όσον αφορά την ποιότητα των οργανικών προϊόντων για την υγεία ή για το περιβάλλον, και πως θα μπορέσετε να ενσωματώσετε οργανικό φαγητό στη ζωή σας.

Αρχικά ας αναλύσουμε τι είναι τα οργανικά τρόφιμα. Πέρα από την ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση  φρούτων και λαχανικών, περισσότερων προϊόντων ολικής άλεσης και καλών λιπαρών, τίθεται το ερώτημα της ποιότητας της διατροφής, και η ασφάλεια της. Ο τρόπος καλλιέργειας και δημιουργίας των προϊόντων μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο για την υγεία και το περιβάλλον. Τα οργανικά προϊόντα δημιουργούνται και επεξεργάζονται από συγκεκριμένες απαιτήσεις έτσι ώστε να λαμβάνουν τη λιγότερη επέμβαση από τον άνθρωπο. Τα οργανικά φρούτα-λαχανικά καλλιεργούνται σε ασφαλές έδαφος χωρίς τροποποιήσεις και πρέπει να διαχωρίζονται από την καλλιέργεια συμβατικών προϊόντων. Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να μη χρησιμοποιούν συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα με λύματα . Τα οργανικά ζώα πρέπει να είναι ελευθέρας βοσκής και να τους δίνεται οργανική τροφή. Επίσης δεν πρέπει να τους χορηγούνται αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες ή τροφή από άλλα ζώα.

Τα πλεονεκτήματα των οργανικών προϊόντων είναι διάφορα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα οργανικά τρόφιμα έχουν περισσότερα ενεργειακά συστατικά για την υγεία όπως αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Επίσης άτομα με αλλεργίες στα χημικά ή στα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να καταναλώνουν τα οργανικά προϊόντα χωρίς συμπτώματα. Τέλος η οργανική καλλιέργεια  είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον καθώς δεν προκαλεί μόλυνση και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια.

Όμως οι πιο πρόσφατες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οργανικά προϊόντα δεν προσφέρουν σημαντική διαφορά στην υγεία σε σχέση με την κατανάλωση συμβατικών προϊόντων. Μία σημαντική μεταανάλυση ερευνών που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 και εκδόθηκε από το Annals of Inernal Mediane, και αναλύει όλες τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1996 έως το 2009, συμπερασματικά μας δείχνει:

Μετά από την ανάλυση 223 ερευνών οργανικών με συμβατικών προϊόντων, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C και φώσφορο αλλά και καμία σημαντική διαφορά σε μύκητες και βαρέα μέταλλα. Επίσης σε άλλες 17 έρευνες που εξέτασαν πάνω από 13000 συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στην εμφάνιση νόσων.

Παρότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πλήρεις αποδείξεις για την υπεροχή των βιολογικών προϊόντων δε σημαίνει ότι είναι το ίδιο με τα συμβατικά. Σε ατομικό επίπεδο πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο οικονομικός παράγοντας καθώς τα οργανικά τρόφιμα είναι δικαιολογημένα πιο ακριβά από τα συμβατικά. Πρέπει να συγκρίνεται πάντα η σχέση ποιότητας- τιμής έτσι ώστε να γίνονται οι σωστότερες επιλογές την τσέπη μας. Τέλος πρέπει πάντα να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχουμε τις εταιρίες παραγωγής για να μπορούμε να έχουμε εικόνα των τροφίμων τα οποία καταναλώνουμε.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.