Pexels Ecrin 7992683

Τροφές που μας προκαλούν κορεσμό

Υπάρχουν τροφές που μας προκαλούν κορεσμό. Στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα τμήμα που ονομάζεται υποθάλαμος και είναι εκείνο που ευθύνεται για το αίσθημα της όρεξής μας αλλά και για τον κορεσμό. Ειδικότερα, η ορμόνη λεπτίνη καταστέλλει την όρεξη μας και παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του οργανισμού μας. Φυσικά, η όρεξη και ο κορεσμός, έχουν να κάνουν και με οργανικούς παράγοντες αλλά και με τη διατροφικούς παράγοντες.

Τι κάνεις όμως ένα  τρόφιμο χορταστικό; Τι πρέπει να περιέχει; Τα βασικά στοιχεία είναι οι φυτικές ίνες και η πρωτεϊνη. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα, τα λεγόμενα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, τα οποία μας δίνουν λίγες θερμίδες και  καταναλώνοντας μεγάλες μερίδες, άρα και τρώμε περισσότερο και δεν παίρνουμε κιλά.

  Πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε:

  1. Αβγά: Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν αβγά στο πρωϊνό τους γεύμα, κατανάλωναν περίπου 300 θερμίδες λιγότερες από κάποιους άλλους που έτρωγαν μόνο ένα κουλούρι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το αβγό είναι ένα τρόφιμο που αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεϊνης  καθώς περιέχει  και τα εννέα αμινοξέα που δεν μπορεί να δημιουργήσει ο οργανισμός μας. Μετά τη διαδικασία της πέψης τους, απελευθερώνουν στο έντερό μας ορμόνες,  οι οποίες καταστέλλουν την όρεξη μας.
  2. Ελληνικό γιαούρτι: Βάζοντας στη διατροφή σας το γιαούρτι, έχετε ένα χορταστικό πρωτεϊνούχο γεύμα, το οποίο βοηθά στη μείωση του βάρους και πόντων , χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μετά την πρόσληψή τους, διατηρούν το σάκχαρο του αίματός μας σταθερό.
  3. Πλιγούρι βρώμης: Πλούσιο σε φυτικές ίνες τρόφιμο και ενισχύει την απορρόφηση των υγρών από τον οργανισμό μας σαν σφουγγάρι. Όταν μαγειρεύεται με νερό ή γάλα , πήζει κι έτσι απορροφάται πιο αργά από το πεπτικό μας σύστημα, άρα αργούμε περισσότερο να νιώσουμε πείνα.
  4. Ψητή πατάτα: Η πατάτα έχει ενοχοποιηθεί ότι παχαίνει λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, όμως έρευνα απέδειξε ότι ο οργανισμός των συμμετεχόντων ένιωσε κορεσμό και αναζήτησε τροφή έπειτα από δυο ώρες. Ψητή ή βραστή λοιπόν, περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που μας προσφέρουν διαρκή πληρότητα και σταθερή ενέργεια.
  5. Μήλα: Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα συστατικό που προάγει το αίσθημα πληρότητας και επιβραδύνει την πέψη μας. Για να το καταναλώσουμε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και στέλνεται με αυτό τον τρόπο το αίσθημα του κορεσμού  γρηγορότερα στον εγκεφάλου.
  6. Smoothies: Έχουν μπει στη ζωή μας δυναμικά τα τελευταία χρόνια, αποτελούν υγιεινή συνήθεια κι όχι άδικα! Σε αντίθεση με τα ποτά που περιέχουν αέρα και δεν μας χορταίνουν , τα smoothies, σύμφωνα με μελέτες, μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα και στο επόμενο γεύμα μας πεινάμε λιγότερο. Φυσικά, δε μιλάμε για τα επεξεργασμένα smoothies που είναι επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη που ακυρώνουν τα φυσικά οφέλη των φρούτων. Όσο πιο απλά, τόσο ποιοτικότερα για τον οργανισμό σας.
  7. Φασόλια σούπα: Οι σούπες από τη φύση τους, περιέχουν σαν φαγητά πολύ νερό, άρα με λιγότερη ποσότητα φαγητού, το στομάχι μας γεμίζει. Τα φασόλια λοιπόν περιέχουν επιπλέον ανθεκτικό άμυλο, πληθώρα φυτικών ινών καθώς και καλούς υδατάνθρακες που μας χορταίνουν με υγιεινό τρόπο και επιβραδύνουν την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα μας. Όταν λοιπόν καταναλωθούν, το νερό μαζί με τις φυτικές ίνες ενεργοποιούν υποδοχείς που στέλνουν σήμα ότι χορτάσαμε. Και μαντέψτε ένα φλιτζάνι έχει μόνο 150 θερμίδες!
  8. Ποπ- Κορν: Τα έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με ταινίες. Γνωρίζατε όμως ότι μπορείτε να φάτε 3 χορταστικά φλιτζάνια με ποπ- κορν και να πάρετε μόνο 90 θερμίδες; Τα ποπ-κορν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο στομάχι μας όταν καταναλωθούν, κι όταν βλέπουμε δε και το μεγάλο μπολ μπροστά μας, θεωρούμε ότι τρώγοντας τα θα είμαστε χορτάτοι κι όντως έτσι είναι!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.