Pexels Shvets Production 6975473

Τεστ δυσανεξίας, πόσο αξιόπιστα είναι;

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται αρκετά τα τεστ δυσανεξίας. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, πήραμε απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας βασανίζουν, και για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους υγείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χάσει κανείς κιλά, τι γίνετε όμως αν δεν ακολουθούμε το σωστό;

Τα τελευταία χρόνια απώλεια κιλών, βρίσκοντας ποια τρόφιμα μας παχαίνουν και ποια μας αδυνατίζουν. Άρα αποκλείοντας τροφές από τη διατροφή μας, υπόσχονταν ν πραγματοποιήσουν την απώλεια που είχαμε ως στόχο. Μάλιστα, είχαν κερδίσει και πολύ έδαφος και διασημότητα. Όμως, οι ΔιαιτολόγοιΔιατροφολόγοι είχαν προειδοποιήσεις πολλάκις, ούτε ουδεμία σχέση έχει η δυσανεξία  με το μεταβολισμό, καθώς δεν είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά.

Σε όλο αυτό το χάος της παραπληροφόρησης, έρχεται να βάλει τέλος το υπουργείο Υγείας με απόφαση μάλιστα του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, όπου υποστηρίζεται ότι: «μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή, μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών, οι οποίες δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό του διαιτολογίου».

Ακόμη, γίνεται γνωστό ότι η διάγνωση τυχόν υπερευαισθησιών αλλά και ο μετέπειτα αποκλεισμός τροφών  που τις προκαλούν στο εκάστοτε άτομο, μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων! Αναλυτικά, γράφεται στην απόφαση: «Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό»

Όσον αφορά τη μέτρηση του μεταβολισμού τώρα λέει συγκεκριμένα: «Η μέτρησή του είναι χρήσιμη για την διατροφική αξιολόγηση, όχι όμως και απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση ή η εκτίμησή του μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο εμπόριο αξιόπιστα και πιστοποιημένα για τη διαγνωστική τους αξία κλινικά τεστ ανίχνευσης διατροφικών δυσανεξιών. Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες, δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες».

Όσον αφορά τον βιοσυντονισμό, η υπουργική απόφαση ορίζει: « Δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική, ο βιοσυντονισμός αλλά αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως η λειτουργική επανατροφοδότηση, ο βελονισμός, και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι και δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου».

Και τέλος τονίζεται ιδιαιτέρως, ότι «Η  ιατρική τεχνολογία που χρησιμοποιείται, είναι μέσης τεχνολογικής γενιάς, χωρίς την απαίτηση σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE. Η λειτουργία ιατρείων και κέντρων βιοσυντονισμού θα πρέπει να υπόκεινται στην Υπουργική Απόφαση. Όροι και προϋποθέσεις, όργανα και διαδικασία χορήγησης αδειών σκοπιμότητας και αδειών λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης» σύμφωνα με τα πρακτικά της υπουργικής απόφασης.

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχουν ούτε τροφές που μας αδυνατίζουν, ούτε τροφές που μας παχαίνουν, ρωτήστε και εμπιστευτείτε μόνο το διαιτολόγο σας και του επιστήμονες υγείας και υιοθετήστε την υγιεινή διατροφή και τα περιττά κιλά , όχι μαγικά αλλά με δική σας θέληση και επιμονή, θα εξαφανιστούν!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.