Spanaki Poia Einai Ta Ofelh Tou Gia Thn Ugeia Mas

Σπανάκι: Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας

Το σπανάκι ανήκει στην κατηγορία των σκούρων φυλλωδών πράσινων λαχανικών και περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα, που το καθένα επιδρά διαφορετικά στην υγεία μας. Μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε οποιαδήποτε διατροφή καθώς είναι μια εύκολη επιλογή τόσο στην προετοιμασία όσο και στο μαγείρεμα και αποτελεί μια οικονομική επιλογή.

Παρακάτω θα δούμε πως το σπανάκι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ανθρώπου και πως εμείς μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Το σπανάκι είναι εξαιρετικά καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια σπανάκι μπορούν να αποδώσουν μόνο 23 θερμίδες. Αν και έχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, περιέχει επίσης οξαλικό που φαίνεται να είναι μια ανασταλτική ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο, οπότε δεν έχει τόσο ευεργετική δράση όσο θα μπορούσε να έχει. Το οξαλικό μπορεί να αναστέλλει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου. Για αυτό όταν επιλέγουμε να καταναλώσουμε το σπανάκι μαγειρεμένο ελαφρώς μπορεί να εμφανίσει χαμηλότερα επίπεδα οξαλικών με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύπεπτο και να απορροφώνται πληρέστερα τα θρεπτικά συστατικά του.

Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας

Ως προς την υγεία των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών φαίνεται ότι το σπανάκι έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ερεθισμών, ξηροφθαλμίας και καταρράκτη. Επίσης, η βιταμίνη Α συμβάλλει στο να διατηρηθούν το δέρμα και τα μαλλιά σωστά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών. Ακόμα, το σπανάκι είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία και τη συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει σταθερή δομή στο δέρμα και τα μαλλιά. Παράλληλα, η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή αιτία της τριχόπτωσης, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με την επαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το σπανάκι.

Η πρόληψη του καρκίνου είναι ένα θέμα υγείας που ενδιαφέρει τον περισσότερο πληθυσμό. Έτσι το σπανάκι αποτελεί μια ιδανική επιλογή καθώς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτού και μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην πρόληψη του. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες άρα επομένως και στη μείωση των βλαβών που προκαλεί, με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση θα πρέπει να διερευνηθεί παραπάνω.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και πιο συγκεκριμένα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά άλατα, το σπανάκι συνιστάται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά άλατα φαίνεται να μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια να προστατεύουν την λειτουργία της καρδιάς.

Ως προς την υγεία των οστών η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Αντίθετα η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την καλή υγεία, καθώς βοηθά τον οργανισμό να παράγει την οστεοκαλσίνη. Η οστεοκαλσίνη είναι μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας, βελτιώνει την μεταφορά του ασβεστίου στα οστά και μπορεί να μειώσει την ποσότητα ασβεστίου που αφήνει το σώμα στα ούρα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι αποτελούν εξαιρετική πηγή αυτή της βιταμίνης.

Τέλος ευνοεί την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Αυτά τα δυο συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην προώθηση μιας υγιούς λειτουργίας του εντέρου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.