Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είναι πολλοί εκείνοι που επιλέγουν τη νηστεία αλλά μπορεί να δυσκολεύονται, καθώς θα πρέπει να αφαιρέσουν για λίγες μέρες από το διαιτολόγιό τους όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα ,όπως το τυρί.

Χάρη στη τεχνολογία τροφίμων όμως , κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον απαραίτητο καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα φυτικά τυριά. Τα φυτικά τυριά , είναι 100% μη ζωικά καθώς φτιάχνονται από σόγια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια, ενώ μπορεί να υπάρχουν και κάποια που γίνονται από ταπιόκα, αρακά ,πατάτα και αραρούτι.

Για την παρασκευή των φυτικών τυριών ακολουθείται η ίδια διαδικασία ζύμωσης όπως και στα ζωικά τυριά. Χρησιμοποιούνται βακτήρια για τον διαχωρισμό των φυτικών πρωτεϊνών και στη συνέχεια προστίθενται έλαια και παχυντές έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη σύσταση του τυριού.

Το ζωικής προέλευσης τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και K. Τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε νάτριο ,αλλά υπάρχουν και πολλές επιλογές τυριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τα φυτικά τυριά από την άλλη, υστερούν σε μεγάλο βαθμό σε ασβέστιο ,ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη εξαρτάται και από την προέλευσή τους. Τυριά από σόγια ή από ξηρούς καρπούς περιέχουν κάποια ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα φυτικά τυριά για την παρασκευή τους, έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, με αποτέλεσμα να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Αυτά, καθιστούν τα φυτικά τυριά χαμηλής διατροφικής αξίας προϊόντα και για το λόγο αυτό χρειάζεται να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες  προσεκτικά πριν επιλέξουμε κάποιο.

Η κατανάλωση φυτικών τυριών σε μικρό βαθμό δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας ,με αποτέλεσμα να μπορούμε να το εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες σε περιόδους νηστείας, ωστόσο πριν την αγορά είναι καλό να ελέγξουμε τις ετικέτες και να επιλέξουμε με βάση τη γεύση που θα μας ευχαριστήσει αλλά και τη θρέψη που θα μας χαρίσει αυτό το προϊόν.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.