φρέσκα φρούτα & λαχανικά

Γιατί να επιλέγω τα φρούτα και λαχανικά εποχής;

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για πολλούς και διάφορους λόγους. Η εποχικότητα τους, αναφέρεται στην εποχή του έτους που γίνεται η συγκομιδή τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά αναπτύσσονται και ωριμάζουν κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου κάθε χρόνο. Όταν είναι ώριμα, είναι καλύτερά τόσο διατροφικά, όσο και γευστικά, καθώς διακρίνονται για τη φρεσκάδα τους σε σχέση με τα αυτά που καλλιεργούνται εκτός εποχής. Τα φρούτα και λαχανικά εποχής διαθέτουν και θέλουν το δικό τους χρόνο και μοναδικές συνθήκες για να δημιουργηθούν, συνθήκες όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η υγρασία περιβάλλοντος, καθώς και τις συνθήκες εδάφους που χρειάζεται ανά περιοχή για να αναπτυχθούν.

Κάποιους από τους λόγους που προτιμάμε να επιλέγουμε τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι οι εξής:

  • Μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα, τα φυτοφάρμακα και τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται. Με την προτίμηση των εποχικών φρούτων και λαχανικών μειώνουμε το φορτίο των χημικών που εισέρχονται αναπόφευκτα στη διατροφή μας.
  • Είναι πιο φρέσκα και πιο νόστιμα από αυτά που καλλιεργούνται εκτός εποχής.
  • Επιλέγοντας εποχικά προϊόντα προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά παραμένουν αναλλοίωτα και είναι πιο νόστιμα σε σχέση με άλλα που φτάνουν σε μας από πολύ μακριά και έχουν συντηρηθεί ή καταψυχθεί.
  • Είναι πιο οικονομικά. Είναι ένας τρόπος να προστατεύσουμε και το πορτοφόλι μας πέρα από την υγεία μας. Τα εποχικά είναι πιο φθηνά καθώς είναι άφθονα και μάλιστα αν προέρχονται και από τοπικές παραγωγές μειώνεται το κόστος μεταφοράς, συσκευασίας και αποθήκευσής τους.
  • Επιλέγοντας να φάτε με βάση τις εποχές σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε ποικιλία όλο τον χρόνο.  

Πως θα καταλάβουμε ότι τα φρούτα και λαχανικά είναι φρέσκα και εποχής;

  • Το χρώμα! Αποφεύγουμε για παράδειγμα το καφέ χρώμα στις μπανάνες. Ορισμένα φρούτα όπως εμφανίζουν την ωριμότητά τους, αλλάζοντας από πράσινο σε χρυσοκαφέ.
  • Η μυρωδιά! Θα πρέπει να έχουν ένα πλούσιο και φρέσκο άρωμα. Αν μυρίζουν πολύ έντονα ή περίεργα, μπορεί να έχουν αλλοιωθεί.
  • Εξετάζουμε εάν εμφανίζουν στην επιφάνειά τους εξογκώματα, χτυπήματα, μώλωπες και έντομα. Τα φυλλώδη λαχανικά θα πρέπει να είναι τραγανά και σταθερά, αποφύγετε όσα παρουσιάζουν κάποιο σημάδι μαρασμού ή αποχρωματισμό στην επιφάνειά τους.
  • Μην αγοράζετε όλα τα ώριμα τρόφιμα, εκτός αν σκοπεύετε να τα φάτε πολύ σύντομα. Για παράδειγμα όσον αφορά τις ντομάτες και τα μαλακά φρούτα, όταν τα αγοράσετε χρησιμοποιήστε πρώτα τα καλά ωριμασμένα και αφήστε τα ελαφρώς ώριμα να ωριμάσουν μέχρι την επόμενη χρήση τους.
  • Αποφύγετε λαχανικά που στην επιφάνεια τους υπάρχουν φύτρες.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.