291064 Kila600 01 74181 3o2rd5

Λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε. Η αύξηση των θερμίδων που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση περιττών κιλών. Ορισμένες φορές όμως, μπορεί να καταναλώνουμε τις ίδιες θερμίδες και να έχουμε παρόμοια φυσική δραστηριότητα με αυτή που συνηθίζουμε και το νούμερο της ζυγαριάς να συνεχίσει να αυξάνεται. Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά πιθανούς λόγους για τους οποίους αυξάνεται το βάρος μας.

1)Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την αύξηση βάρους για 2 λόγους. Αρχικά όταν κάποιος κοιμάται αργά αυξάνονται οι πιθανότητες για το τσιμπολόγημα μετά το δείπνο, που αυτό οδηγεί στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων. Ένας ακόμη λόγος είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο ρυθμό έκκρισης των ορμονών στο σώμα οι οποίες σχετίζονται με αύξηση της πείνας και της όρεξης.

2)Άγχος και stress

Όταν οι ρυθμοί ζωής είναι ιαρκετά έντονοι, το σώμα, εκκρίνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι ορμόνη η οποία εκκρίνεται όταν τα επίπεδα stress είναι αυξημένα και σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης. Επίσης και είναι πολύ συχνό φαινόμενο, όταν είμαστε αρκετά στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι να καταλήγουμε σε πρόχειρο φαγητό υψηλό σε λίπος και θερμίδες. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

3)Αντικαταθληπτικά

Μία συχνή παρενέργεια των αντικαταθληπτικών φαρμάκων είναι η αύξηση του βάρους. Εάν είστε υπό τη θεραπεία τέτοιων φαρμάκων και έχει επηρεάσει το βάρος σας, συζητήστε με το γιατρό σας την πιθανή τροποποίηση της θεραπείας. Ποτέ όμως μη διακόψετε ή μην τροποποιήσετε τη θεραπεία μόνοι σας.

4)Στεροειδή

Τα στεροειδή και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται και αυτά με την αύξηση του βάρους. Η κατακράτηση υγρών και η αύξηση της όρεξης είναι οι κύριοι λόγοι που την προκαλούν. Εάν παίρνετε στεροείδη για πάνω από μια εβδομάδα μην τα σταματάτε απότομα. Ενημερώστε το γιατρό σας πρώτα.

5)Υποθυροειδισμός

Εάν ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη πιθανόν να αισθάνεστε κούραση, αδυναμία, να κρυώνετε περισσότερο και να αυξάνετε το βάρος σας. Όταν η έκκριση της θυρεοειδούς ορμόνης είναι χαμηλή, ο μεταβολισμός μειώνεται και οδηγεί την πιθανή αύξηση του βάρους. Ακόμα και όταν η έκκριση βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα πιθανόν να υπάρχει αύξηση του βάρους. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού με φάρμακα μπορεί να επαναφέρει το μεταβολισμό και το αρχικό σωματικό βάρος.

6)Εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν κιλά κατά την περίοδο της προ-εμμηνόπαυσης και μετά. Η αλλαγή των ορμονών στο σώμα συνδέεται με αύξηση του βάρους και του λίπους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Οι ορμόνες όμως δεν αποτελούν το μόνο λόγο. Η αύξηση ηλικίας συνδέεται με μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Επομένως οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι σημαντικό να αυξάνουν τη φυσική τους δραστηριότητα προκειμένου να ισορροπηθούν οι συνολικές καύσεις και το βάρος.

7)Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθήκων είναι πολύ συχνό για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές. Η ανισορροπία των ορμονών επηρεάζει τον κύκλο των γυναικών και προκαλεί ακμή, αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του βάρους. Το λίπος στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο συσσωρεύεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, κάνοντας τις γυναίκες αυτές περισσότερο ευάλωτες σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

8)Η διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για την υγεία του. Πιθανόν η διακοπή του καπνίσματος όμως να οδηγήσει σε μία μικρή αύξηση βάρους, γιατί αυξάνεται το τσιμπολόγημα τις πρώτες εβδομάδες. Η αύξηση του βάρους όμως κατά μέσο όρο είναι 3-4 κιλά τα οποία μπορείτε να τα χάσετε μετά από τις πρώτες εβδομάδες διακοπής.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.