Health Tips Trekking Nepal

Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία μας

Η καλή διατροφή είναι το κλειδί για μια καλή και υγιεινή ζωή. Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας με το να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη δίαιτα. Σημαντικό είναι να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αυτές περιλαμβάνουν: φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και πηγές πρωτεΐνης.

Κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις. Εάν απαντήσετε θετικά σε οποιαδήποτε απ΄αυτές, μιλήστε με το γιατρό σας για την υγεία σας. Είναι πιθανό να χρειάζεται να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να διαμορφώσετε μια πιο υγιεινή και καλή διατροφή.

 

 • Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή αυξημένο παράγοντα επικινδυνότητας, όπως υψηλή πίεση αίματος ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης;
 • Σας έχει πει ο γιατρός σας ότι μπορείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας ακολουθώντας μια καλύτερη διατροφή;
 • Υπάρχουν στην οικογένειά σας περιστατικά διαβήτη ,οστεοπόρωσης, καρκίνου ή καρδιακά προβλήματα;
 • Είστε υπέρβαρος/η;
 • Έχετε απορίες σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε ή με το ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε;
 • Θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε έπειτα από μια επίσκεψη σας σε έναν διαιτολόγο ή σε κάποιον που εξειδικεύεται στη συμβουλευτική σε θέματα διατροφής;

 

Η πορεία προς μια καλύτερη υγεία

Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Καλύτερο λοιπόν είναι, αρχικά να συγκεντρωθούμε σε μικρές αλλαγές. Κάνοντας αλλαγές στη διατροφή μας μπορεί επίσης, να είναι ωφέλιμο σε περιπτώσεις που πάσχουμε από κάποια ασθένεια η οποία επιδεινώνεται από πράγματα που τρώμε ή πίνουμε. Καταστάσεις όπως: νεφρική νόσος, δυσανεξία στη λακτόζη καθώς και κοιλιοκάκη, μπορούν να βελτιωθούν χάρη σε μια καλύτερη διατροφή. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις που θα συμβάλλουν στο να αποκτήσουμε μια καλύτερη υγεία .Βεβαιωθείτε ότι θα επικοινωνείτε με το γιατρό σας έτσι ώστε να παρακολουθεί την πορεία σας.

 

 • Βρείτε τα δυνατά και αδύναμα σημεία στην τωρινή σας δίαιτα. Καταναλώνετε 4-5 φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα; Λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο; Τρώτε προϊόντα ολικής άλεσης και πλούσια σε φυτικές ίνες; Εάν ναι, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Συνεχίστε. Εάν όχι, προσθέστε περισσότερες τέτοιες τροφές στο διαιτολόγιό σας.
 • Καταγράψτε τι τρώτε και πίνετε καθημερινά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τη διατροφή σας. Θα μπορέστε να κρίνετε εάν χρειάζεται να προσθέσετε ή να αφαιρέστε κάποια προϊόντα από συγκεκριμένες ομάδες τροφών.
 • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο διαιτολόγο. Μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα κατάλληλη για σας και ιδιαίτερα έναν υπάρχει και πρόβλημα υγείας.

 

Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί περιορίζοντας το ανθυγιεινό λίπος. Εάν καταναλώνετε τροφές με πολλά λιπαρά, καλό θα ήταν να τις περιορίσετε και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Τα μη υγιεινά λίπη περιλαμβάνουν τροφές όπως: σκούρο κρέας κοτόπουλου, λιπαρά κομμάτια χοιρινού, μοσχάρι και αρνί, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά (πλήρες γάλα, βούτυρο, τυριά).

 

Τρόποι για να περιορίσουμε τα ανθυγιεινά λίπη :

 • Αντί να τηγανίζετε το κρέας , μπορείτε να το ψήνετε ή να το βράζετε. Να αφαιρείτε την πέτσα προτού μαγειρέψετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 • Μειώστε οποιοδήποτε περιττό λίπος. Αυτό περιλαμβάνει το βούτυρο στο ψωμί, την κρέμα γάλακτος στις ψητές πατάτες καθώς και τα dressings (σάλτσες) στις σαλάτες. Χρησιμοποιήστε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή μη λιπαρές εκδοχές αυτών των τροφών.
 • Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά μαζί με τα γεύματά σας καθώς και σαν σνακ.
 • Προτού αγοράσετε ένα προϊόν , διαβάστε τη διατροφική του αξία που αναγράφεται πάνω στην ετικέτα του. Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με τις πληροφορίες πάνω στην ετικέτα , απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή στο διαιτολόγο σας.
 • Όταν τρώτε έξω, προσέξτε τα κρυμμένα λιπαρά καθώς και τις μεγάλες μερίδες
 • Το να μένετε ενυδατωμένοι είναι απαραίτητο για μια καλή υγεία. Να πίνετε ροφήματα με καθόλου ή με ελάχιστες θερμίδες, όπως νερό και τσάι. Ζαχαρούχα ποτά προσθέτουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες στη διατροφή σας. Τέτοια ποτά είναι: φρουτοχυμοί, σόδα, ενεργειακά ποτά ,ζαχαρούχο ή αρωματισμένο γάλα και παγωμένο τσάι .

 

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι σημαντικά για την υγεία μας. Αυτές οι συνήθειες μας βοηθούν να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας. Είναι σημαντικό να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν κάνοντας μικρές αλλαγές στο διαιτολόγιο μας (σύμφωνα με την παραπάνω λίστα) ή περπατώντας καθημερινά.

 

Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι προτείνουν να κάνουμε τις υγιεινή διατροφή μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής μας. Διατροφικές συμβουλές και δίαιτες από διαφορετικές πηγές μπορούν να μας παραπλανήσουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε στο νου μας και πάντα θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ή το διαιτολόγο μας πρώτα.

 

 • Οι μυστικές δίαιτες δεν είναι η απάντηση. Παροδικές ή βραχυπρόθεσμες δίαιτες μπορεί να υπόσχονται να μας βοηθήσουν να χάσουμε τα περιττά κιλά γρήγορα, όμως, τέτοιες δίαιτες είναι δύσκολο να τις συνεχίσουμε για καιρό καθώς επίσης, μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας.
 • Η καλή διατροφή δεν περιλαμβάνεται σε ένα χάπι. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία από τροφές. Το σώμα μας επωφελείται περισσότερο τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα. Οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μόνο έπειτα από τη παρότρυνση του γιατρού μας.
 • Τα διαιτητικά προγράμματα και προϊόντα πολλές φορές μας μπερδεύουν με τα όσα υποστηρίζουν. Όμως, είναι γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται προκειμένου να τα διαφημίσουν, παραβλέποντας τις παρενέργειες, τα προβλήματα καθώς και το βάρος που μπορεί να ανακτηθεί.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.