Η χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει τη μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, των πουλερικών, του ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι ζωικής προέλευσης (π.χ ζωικό λίπος).

Τα είδη χορτοφαγίας καθορίζονται ανάλογα με τις τροφές που επιλέγει κανείς να τρώει. Αυτοί είναι οι:

-Αυστηροί φυτοφάγοι δηλαδή  εκείνοι που αποκλείουν όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης και τα προϊόντα αυτών

-Γαλακτο-φυτοφάγοι δηλαδή εκείνοι που αποκλείουν το κρέας και τα ψάρια αλλά καταναλώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Γαλακτο-ωο-φυτοφάγοι δηλαδή εκείνοι που αποκλείουν κάθε είδος κρέατος ψαριού κτλ. Αλλά καταναλώνουν αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Επιλεκτικοί χορτοφάγοι δηλαδή αποκλείουν μόνο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και καταναλώνουν πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγό.

ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ    

Πολλές μελέτες εκθειάζουν τη μη κατανάλωση κρέατος στο διαιτολόγιο μας. Σε μελέτες που έγιναν σε χορτοφάγους παρατηρήθηκε ότι καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, περισσότερους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες καθώς και περισσότερη βιταμίνη C,Ε και πολλά αντιοξειδωτικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ στο αίμα
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  • Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας
  • Μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και διάφορων μορφών καρκίνου (π.χ προστάτη και εντέρου)

Επίσης η χορτοφαγική δίαιτα συσχετίζεται με την αύξηση προσδόκιμου ζωής καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα νοσήματα ακόμα και σε θνησιμότητα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σε αυτόν τον τρόπο ζωής όμως παρατηρούνται και κάποια μειονεκτήματα κυρίως  όσοι είναι αυστηροί φυτοφάγοι. Σε μία χορτοφαγική δίαιτα μπορούμε να βρούμε:

  • Έλλειψη πρωτεΐνης
  • Έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ιωδίου
  • Έλλειψη Β12
  • Αναιμία
  • Έλλειψη των ω-3 λιπαρών οξέων λόγω της κατάργησης των ψαριών
  • Τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί διότι οι χορτοφαγικές δίαιτες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες οι οποίες είναι πολύ πιθανό να τους ενοχλήσουν .

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι έγκυες χορτοφάγοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και να συμβουλεύονται απαραίτητα κάποιον ειδικό. Ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών, όσπριων ενώ θα πρέπει να εκτελούν τακτικά εξετάσεις για την πιθανή έλλειψη σιδήρου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.