Θηλασμός και αδυνάτισμα

 

Ο θηλασμός αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για την μητέρα και το βρέφος. Είναι πολύ σημαντικό σε αύτη την φάση η μητέρα να προσέχει πολύ τον τρόπο με το οποίο τρέφεται, καθώς διαμέσου αυτής μεταφέρονται στο βρέφος όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να έχει την απαραίτητη ενέργεια να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θηλάζουσας μητέρας.

Θηλασμός και σωματικό βάρος

Κατά την διάρκεια του θηλασμού καταναλώνονται περίπου 500 θερμίδες. Οι ανάγκες σε ενέργεια σε αύτη την φάση είναι αυξημένες και για την μητέρα άλλα και για το βρέφος. Έτσι η μητέρα που θηλάζει δεν είναι σωστό να καταφύγει σε αυστηρές δίαιτες προκείμενου να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Ένας συνδυασμός διατροφής και άσκησης είναι ο πιο σωστός τρόπος για την απώλεια κιλών μετά την εγκυμοσύνη.

Ανάγκες σε ενέργεια:

Οι ανάγκες σε ενέργεια κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι αυξημένες.

Οι γυναίκες που θηλάζουν και έχουν και μια ήπια μορφή φυσικής δραστηριότητας χρειάζονται περίπου 2300-2500 θερμίδες ημερησίως.

Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η απώλεια κιλών δεν είναι πολύ εύκολη και έχει να κάνει και με την πρόσληψη των κιλών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σταδιακή απώλεια βάρους είναι η πιο σωστή επιλογή.

Διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού:

Ασβέστιο: Η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο είναι πολύ σημαντική καθώς το ασβέστιο είναι το δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο η μητέρα να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από την διατροφή της. Διότι αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό της το βρέφος παίρνει το απαραίτητο ασβέστιο για την ομαλή του ανάπτυξη από τα οστά της μητέρας (αποθήκη ασβεστίου), μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο έτσι την οστική πυκνότητα της μητέρας.

Επειδή όμως η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο μέσω τις διατροφής δεν είναι πάντα επιτεύξιμη, συνήθως γίνεται συνδυαστικά με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που είναι εμπλουτισμένο και με βιταμίνη D που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Σίδηρος: Απαραίτητο στοιχείο

Πηγές σιδήρου είναι: το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά εμπλουτισμένα σε σίδηρο κ.α

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνδυάστε τον με πηγές βιταμίνης C :πορτοκάλια, λεμόνι, φράουλες, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο κλπ. Ενώ αποφύγετε τον συνδυασμό πηγών σιδήρου με γαλακτοκομικά προϊόντα που δημιουργούν δυσαπορρόφηση.

Φυτικές ίνες: Απαραίτητη είναι η πρόσληψη επαρκών φυτικών ινών σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση υγρών προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα που είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη άλλα και μετά από τον τοκετό.

Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική καθώς οι ανάγκες κατά τον θηλασμό αυξάνονται.

Τέλος η θηλάζουσα μητέρα καλό είναι να αποφεύγει την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ άλλα και το κάπνισμα, η τουλάχιστον η χρήση κάποιον από τα αναφερόμενα να απέχει τουλάχιστον 1 ώρα από τον θηλασμό.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.