
Οι μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με τη δίαιτα
Ακούμε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και με τόσες απόψεις που ακούμε, από τις τροφές που συστήνονται να τρώμε, από το πόσα γεύματα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας, τι συνδυασμούς πρέπει να κάνουμε, πώς να μαγειρεύουμε τα φαγητά κτλ που έχουμε μπερδευτεί και δεν ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Κάθε επιπλέον πληροφορία που μαθαίνετε είναι η καλύτερη πρόληψη!
Για παράδειγμα , υπάρχει περίπτωση εσείς να κάνετε κάποια απλή δίαιτα και να είναι επιτυχημένη και να διαβάζετε κάποια άρθρα και να βλέπετε ότι κάποιες διατροφικές σας επιλογές είναι λάθος. Πριν προχωρήσετε σε δίαιτα πληροφορηθείτε επαρκώς και φυσικά συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας. Πάντα θα κυκλοφορούν μύθοι, δεν χρειάζεται να τους πιστεύετε, χρειάζεται να μαθαίνετε όσο περισσότερα μπορείτε!
Θα σας παραθέσουμε παρακάτω κάποιους μύθους για τη διατροφή:
- « «Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη». Το μέλι έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, επομένως μας «παχαίνει» το ίδιο. Απλά έχει υψηλή θρεπτική αξία έναντι της ζάχαρης λόγω των βιταμινών που περιέχει. Χρησιμοποιείστε το στα ροφήματα σας αντί για ζάχαρη, με μέτρο όμως, για να μην ξεφύγετε θερμιδικά
- «Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό». Το μαύρο ψωμί και το λευκό ψωμί έχουν ίδιες θερμίδες, απλά το μαύρο υπερτερεί σε φυτικές ίνες που μας προκαλούν κορεσμό , βοηθάνε το πεπτικό μας σύστημα και ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης, βοηθά το μεταβολισμό μας και τα νευρικό μας σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- «Τα σπορέλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο». Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια και για να σας δώσουμε και την ακριβή εικόνα, μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 145 θερμίδες. Το ελαιόλαδο όμως είναι πιο θρεπτικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε , αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες , κι όλα αυτά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας καθώς και στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων που αφορούν την καρδιά.
- «Ένα ποτήρι φυσικός χυμός είναι, για τον οργανισμό, εξίσου ωφέλιμος με ένα φρούτο». Μπορεί το πρωϊνό σου να περιλαμβάνει έναν φρεκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, όμως δεν είναι το ίδιο ωφέλιμος για τον οργανισμό μας όσο το φρούτο. Κι αυτό γιατί ο χυμός δεν έχει τόσες ίνες, όσες έχει ολόκληρο το φρούτο με αποτέλεσμα τα σάκχαρα του φρούτου να εισέρχονται στο αίμα μας γρηγορότερα , κάτι το οποίο αυξάνει τα ποσοστά σακχάρων στο αίμα μας και δεν είναι ιδανικό για τον οργανισμό μας. Το πιο βασικό όμως είναι ότι ένας χυμός , δεν δημιουργείται από ένα μόνο φρούτο αλλά από 3-4, άρα παραπάνω θερμίδες από το να φάτε ένα φρούτο.
- Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή». Η μαύρη ζάχαρη έχει παρόμοιες θερμίδες με τη λευκή(άντε 3 λιγότερες). Όμως, αυτό που κάνει υγιεινότερη επιλογή τη μαύρη είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο , το ασβέστιο και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει.Και κάτι βασικό, η μαύρη δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η επεξεργασμένη άσπρη, άρα παραπάνω κουταλιές, άρα απαραπάνω θερμίδες!
- «Τα βραδινά γεύματα παχαίνουν». Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα γεύματα αργά το βράδυ προκαλούν αύξηση του βάρους αν είναι ποιοτικά. Επίσης, θα πρέπει να προσμετρώνται και οι υπόλοιπες θερμίδες που λαμβάνει το άτομο κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα γεύματα αργά το βράδυ, ξεφεύγουν αν ξεφύγουμε από την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη που χρειάζεται ο οργανισμός μας ή αν καταφύγουμε σε πρόχειρο φαγητό με πάρα πολλές θερμίδες.
- «Ο συνδυασμός κρέατος και αμύλου παχαίνει»: To κρέας με το άμυλο(ζυμαρικά ή πατάτες), είναι από τους συνδυασμούς που θεωρούνται ως «απαγορευμένοι».Αυτό προέρχεται από μια παλαιότερη αντίληψη ότι το άμυλο και η πρωτεϊνη της πατάτας και των δημητριακών είναι σύνθετα συστατικά, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα. Άρα κατ’επέκταση και οι πρωτεϊνες του κρέατος.
Η μόνη αποδεκτή αλήθεια είναι ότι κανένας διατροφικός συνδυασμός δεν μπορεί να αυξήσει τα κιλά μας, αν δεν ξεφεύγει από την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμό μας.