Οι καλύτερες τροφές για τον ύπνο

Η διατροφή  μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας, και το αντίστροφο. Η έλλειψη ύπνου, έχει συνδυαστεί πολλές φορές με την αύξηση της όρεξής μας  για φαγητό και με το αίσθημα της κόπωσης και της κούρασης και αυτό ευθύνεται στο ότι δεν κοιμηθήκαμε όσο έπρεπε για ν ξεκουραστεί ο οργανισμός μας. Μια ποιοτική διατροφή μας αποφέρει καλό ύπνο, κι ένας καλός ύπνος προάγει την υγεία του οργανισμού μας  με πολλά οφέλη στην παραγωγή ορμονών, στον εγκέφαλό μας, στη  λειτουργία των οργάνων μας και  στο ανοσοποιητικό μας.

Βασική ορμόνη για τον ύπνο είναι η μελατονίνη, η παραγωγή και η ποσότητα της οποίας, βοηθάται από τη διατροφή μας σε μεγάλο βαθμό.   Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στον ύπνο, είναι το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β, καθώς και τα δυο, βοηθούν την τρυπτοφάνη(σημαντικό αμινοξύ του οργανισμού μας), να είναι πολύ πιο αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό μας.Μια πιθανή έλλειψη σε μαγνήσιο ή τρυπτοφάνη ή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β , επηρεάζει πρωτίστως την έκκριση της μελατονίνης στο σώμα μας και επιπλέον, μας οδηγεί σε κακής ποιότητας ύπνο.

        Τι γίνεται όμως, όταν το μυαλό μας λέει ‘’κοιμήσου’’  αλλά το μάτι μας αντιστέκεται παρ’όλη την ταλαιπωρία που νιώθουμε; Υπάρχουν άραγε τροφές, που καταναλώνοντάς τες, μας βοηθούν να κοιμηθούμε πιο άμεσα; Κι αν ναι ποιες είναι αυτές; Αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Αρχικά, για ένα ξεκούραστο  ύπνο, έχετε στη διατροφή σας το κρέας αφού όλα τα είδη του περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή μας υγεία, προτιμήστε όμως κατά βάση  το άπαχο κρέας, το οποίο συντελεί και στη διατήρηση του βάρους μας.

Επιπρόσθετα, τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές περιέχουν βιταμίνη Β και τρυπτοφάνη , άρα μια τακτική κατανάλωσή τους θα βελτιώσει τον ύπνο σας.

Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή μελατονίνης, τρυπτοφάνης και βιταμίνης Β, επίσης. Η σαρδέλα, για παράδειγμα έχει ακόμα ένα επιπλέον πλεονέκτημα καθώς περιέχει μαγνήσιο.

Ακόμη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μαγνήσιο, τρυπτοφάνη αλλά και βιταμίνη Β και βοηθούν ενισχύοντας την παραγωγή της τρυπτοφάνης στον οργανισμό μας, με στόχο έναν πιο καλό ύπνο.

Κλείνοντας, οι ξηροί καρποί, είναι μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης με τη σειρά τους, καθώς και αυτοί υποβοηθούν την παραγωγή της.

Γενικότερα, υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και κοιμηθείτε 6-8 ώρες . Μη ξεχνάτε, ότι κανείς δε θα φροντίσει για την καλή υγεία σας, αν δεν το κάνετε εσείς  οι ίδιοι.

 

 

 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.