Ιδέες για υγιεινό και ελαφρύ μαγείρεμα

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορεί να χαθούν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Επίσης πολλές φορές ο τρόπος του μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει υπερβολικά την ενεργειακή πρόσληψη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχετε για να φτιάχνετε φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά επίσης πιο υγεινό και ασφαλές:

  • Λάδι ωμό στο τέλος. Θα το έχετε ξανακούσει. Το ελαιόλαδο και γενικά όλα τα έλαια κατά το μαγείρεμα οξειδόνονται και χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Ο βέλτιστος τρόπος για μαγείρεμα από άποψη ποιότητας είναι να προσθέσουμε το λάδι στο τέλος. Με τον τρόπο αυτό  η γεύση του ελαιόλαδου θα είναι πιο έντονη χρησιμοποιώντας λιγότερο λάδι δεν πολύ βασικό δεν αλλοιώνονται τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου.
  • Όχι πολύ βράσιμο στα λαχανικά. Τα ωμά λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα από τις βιταμίνες του κατά τη διάρκεια του ψησίματος τους. Το ιδανικό είναι να μην τα μαγειρεύουμε πολύ και σε μεγάλες θερμοκρασίες. Τα λαχανικά πρέπει να διατηρούν το άρωμα, τη γεύση και το χρώμα τους. Το καλύτερο βέβαια για να μη χάνετε καθόλου τα θρεπτικά συστατικά από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι να χρησιμοποιήτε το νερό από βρασμένα λαχανικά για σούπες και για ζωμούς.
  •  Μαριναρεισμένα κρέατα. Μια πολύ συχνή συνήθεια μας τα Σαββατοκύριακα είναι το μπάρμπεκιου. Το ψήσιμο του κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές όταν έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες. Κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα δημιουργούνται διαφόρων ειδών ουσίες όπως Ν-νιτρωδοαμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες,  ετεροκυκλικές αμίνες, και που έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Όταν μαρινάρονται τα κρέατα η παρουσία αυτών των ουσιών στο κρέας μειώνεται κατά 80 %.

 

  • Τσιγάρισμα με νερό. Το τσιγάρισμα των τροφίμων είναι μία πολύ επιβαρυντική διαδικασία. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, με το κάψιμο του λαδιού τα ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) γίνονται κορεσμένα(κακά λιπαρά) αλλά και το υπερβολικό μαγείρεμα  των τροφίμων μειώνει την καταστροφή μέρος των βιταμινών τους. Καλύτερα όπως είπαμε και στην αρχή το ελαιόλαδο να προσθέτεται στο τέλος. Για να αποφύγετε το τσιγάρισμα στο μαγείρεμα μπορείτε να δοκιμάσετε να τσιγαρίσετε τα φαγητά σας με νερό, σε αντικολλητικό τηγάνι. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. 

 

  • Προσθέστε άφθονα μπαχαρικά και μυρωδικά. Μπαχαρικά και μυρωδικά είναι εξαίρετες πηγές αντιοξειδωτικών και φυσικά μπορούν να απογειώσουν γευστικά το πιάτο σας. Επίσης μπορούν να φανούν χρήσιμα στο αδυνάτισμα καθώς μπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτά ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Τα μπαχαρικά δεν έχουν θερμίδες επομένως μπορείτε να τα καταναλώνετε σε ελεύθερες ποσότητες.

 

  • Χρησιμοποιείστε γιαούρτι. Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαίρετη γευστική και δροσερή επιλογή για να εμπλουτίσετε τα φαγητά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκούς αλλά και αλμυρούς συνδυασμούς. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αντί για λιπαρές σως από μαγιονέζα στις σαλάτες σας με γιαούρτι. Ένα καλό tip είναι να ανακατέψουμε μία κουταλιά μαγιονέζα μέσα σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Έτσι η σως θα πάρει τη γεύση της μαγιονέζας χωρίς τα λιπαρά της! Επίσης στο μαγείρεμα το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει κάλλιστα την κρέμα γάλακτος και να περιορίσει πολύ τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε.

 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.