Χαρά Λ.

  • ΗΛΙΚΙΑ: 21 ετών
  • ΥΨΟΣ: 1,73 μ.
  • ΑΡΧΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: 81 κιλά
  • ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: 65 κιλά
  • ΑΠΩΛΕΙΑ: 16 κιλά
  • ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ: 4 μήνες

Η αγάπη για το γρήγορο φαγητό και το άγχος των εξετάσεων προκάλεσαν αύξηση του σωματικού βάρους της Χαράς, με αποτέλεσμα να χάσει την αυτοπεποίθησή της. Σήμερα, έχοντας απαλλαγεί από τα περιττά κιλά, νιώθει πιο όμορφη από ποτέ και δηλώνει ότι αγαπά το σώμα της!

Το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων και οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος οδήγησαν τη Χαρά σε κρίσεις λαιμαργίας, που τη φόρτωσαν με περιττά κιλά. Το <<έργο>> έχει επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στα εφηβικά δωμάτια, αλλά μετά τους τίτλους τέλους τα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με ένα σώμα που δεν αναγνωρίζουν. Κάπως έτσι συνέβη και με τη Χαρά…

Be Inspired Martyria Xara Polo 1

Η αγάπη για το φαγητό

«Από μικρή μου άρεσε το φαγητό και θυμάμαι τον εαυτό μου να τριγυρνάει στο σπίτι και να τσιμπολογάει συνέχεια. Δεν ένιωθα ποτέ τύψεις όταν έτρωγα, καθώς θεωρούσα το φαγητό ένα είδος ευχαρίστησης. Βέβαια, η ενασχόλησή μου με την υδατοσφαίριση δεν μου άφηνε περιθώρια να παραμελήσω το σώμα μου εντελώς, αφού ο πρωταθλητισμός προϋποθέτει πολύωρη προπόνηση, συνεπώς το σώμα μου ήταν πάντα γυμνασμένο. Υπήρχαν, όμως, περίοδοι που έβγαινα καθημερινά με φίλους μου για φαγητό κι έτρωγα μεγάλες ποσότητες, ξεπερνώντας τα όρια. Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι δεν με βοηθούσαν και τα γονίδιά μου, καθώς υπάρχει ιστορικό κληρονομικής παχυσαρκίας στην οικογένειά μου. Ως ένα σημείο όμως, με τον πρωταθλητισμό διατηρούσα σταθερό το βάρος μου».

Το πολύωρο διάβασμα

«Όταν πήγα στη Β’ Λυκείου, όπου οι μαθητικές απαιτήσεις αυξήθηκαν επειδή ήθελα να προετοιμαστώ για τις Πανελλήνιες, αναγκάστηκα να ελαττώσω τις προπονήσεις και στη Γ’ Λυκείου σταμάτησα τελείως την υδατοσφαίριση. Στόχος μου ήταν μια υψηλόβαθμη σχολή. Το πολύωρο διάβασμα και η παραμονή μου στο σπίτι είχαν ως αποτέλεσμα να καταφεύγω συνέχεια στο φαγητό. Σ’ εκείνη τη φάση, ήταν ένα είδος παρηγοριάς και “λύτρωσης” από την κόπωση. Έτρωγα από αντίδραση, ώσπου οι εξετάσεις έλαβαν τέλος και τα είχα καταφέρει! Είχα περάσει στη σχολή που ήθελα. Το τίμημα, όμως, ήταν σκληρό. Κοιτούσα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και δεν τον αναγνώριζα. Είχα φτάσει να ζυγίζω 78 κιλά από 62 που ήμουν αρχικά. Ακολούθησε ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η εικόνα του σώματός μου ήταν απογοητευτική και δεν ήθελα να βγω στην παραλία.»

Το πολυάσχολο πρόγραμμα

«Πίστευα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω ξανά τις προπονήσεις, όχι σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά ερασιτεχνικά. Κατάφερα να χάσω μερικά κιλά, αλλά δεν ήταν αρκετά. Όπως τα έχασα, έτσι τα ξαναπήρα. Μόλις ξεκίνησε η σχολή, οι καθημερινές έξοδοι με την παρέα και οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων δεν μου επέτρεπαν να τρέφομαι σωστά και υγιεινά. Κατέφευγα συνεχώς στο γρήγορο φαγητό, με αποτέλεσμα η διατροφή μου να αποτελείται αποκλειστικά από ανθυγιεινές και λιπαρές τροφές. Επίσης, όταν πλησίαζε η εξεταστική περίοδος το φαγητό ήταν και πάλι μονόδρομος οπότε, χωρίς να το καταλάβω, είχα φτάσει ξανά τα 78 κιλά. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσω τα κιλά μου. Κατάλαβα ότι χρειαζόμουν πλέον καθοδήγηση από κάποιον ειδικό».

Οι αποτυχημένες προσπάθειες

«Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να επισκεφτώ έναν διαιτολόγο, αλλά δεν μπόρεσα να ακολουθήσω το διαιτολόγιο που μου σύστησε. Ένιωθα ότι δεν με κάλυπτε, καθώς ο οργανισμός μου είχε εθιστεί στο παχυντικό φαγητό. Λίγο καιρό αργότερα, προέκυψε ένα πρόβλημα υγείας κι έπρεπε να απευθυνθώ ξανά σε διαιτολόγο, με την ελπίδα αυτή τη φορά να χάσω αρκετά κιλά. Και πάλι, όμως, δεν μπόρεσα να τηρήσω το απαιτητικό πρόγραμμα της διαιτολόγου μου. Αρνιόμουν κατηγορηματικά να μειώσω τις ποσότητες που κατανάλωνα ημερησίως. Είχα αρχίσει να χάνω τον έλεγχο. Ώσπου φέτος, με τις αυξημένες ώρες διαβάσματος για την εξεταστική, έφτασα τα 81 κιλά. Εκτός από το θέμα της εμφάνισης, τα παραπανίσια κιλά δεν μου επέτρεπαν να ανταπεξέλθω στην προπόνηση, κουραζόμουν πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να μην αποδίδω όσο ήθελα».

Η απογοήτευση και η ανάγκη για αλλαγή

«Δεν άντεχα πια να κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Είχα χάσει κάθε ελπίδα και είχα αποδεχτεί κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση. Πίστευα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι δεν θα γίνω ποτέ αδύνατη και ότι μια ζωή θα παλεύω με τα κιλά μου. Ώσπου μια φίλη με ενθάρρυνε να προσπαθήσω ξανά και μου πρότεινε τη διαιτολόγο της, η οποία την είχε βοηθήσει να χάσει αρκετά κιλά. Αρχικά, ήμουν αρνητική εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών στο παρελθόν. Όμως, αυτή τη φορά δεν χωρούσε άλλη αναβολή, η εικόνα μου ήταν απογοητευτική και χρειαζόμουν επειγόντως ριζική αλλαγή. Τον Απρίλιο, λοιπόν, μπήκα σε πρόγραμμα, το οποίο προσαρμόστηκε πλήρως στις ανάγκες μου. Σταδιακά και με την καθοδήγηση της διαιτολόγου μου, κατόρθωσα να μειώσω σημαντικά το βάρος μου. Συγκεκριμένα, από τα 81 κιλά έφτασα τα 65 τον Ιούλιο. Δεν στερήθηκα εντελώς τις λιπαρές τροφές, καθώς, όπως ήταν φυσικό, ήταν δύσκολο να τις αφαιρέσω εντελώς από το διαιτολόγιό μου».

Be Inspired Martyria Xara Polo 2

Ένα καλοκαίρι γεμάτο αυτοπεποίθηση

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν μοναδικό. Έχασα 16 ολόκληρα κιλά μέσα σε τέσσερις μήνες και απέκτησα ξανά ένα υγιές και όμορφο σώμα. Επιτέλους, φόρεσα πάλι το αγαπημένο μου μπικίνι και απαλλάχτηκα από τα ολόσωμα μαγιό. Πλέον αγοράζω κοντά μπλουζάκια και σορτσάκια, τα οποία ήμουν σίγουρη ότι δεν θα ξαναβάλω. Το γεγονός ότι αδυνάτισα με βοήθησε πολύ να ξαναβρώ τον εαυτό μου και να τον αγαπήσω. Όσοι με χλεύαζαν για τα κιλά μου, εξεπλάγησαν με την τεράστια αλλαγή. Τώρα πια ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προσέχω τη διατροφή μου, δεν στερούμαι τίποτα και αθλούμαι σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα να έχω ενέργεια και ευεξία. Γεγονός που με κατακλύζει από αυτοπεποίθηση και με κάνει να αισθάνομαι όμορφη όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά».

Τα tips της Χαράς

  • Γυμνάσου όσο πιο συχνά μπορείς, αν γίνεται και καθημερινά.
  • Πιες άφθονο νερό, η ενυδάτωση καλύπτει την πείνα.
  • Να τρως πάντα ένα πλούσιο πρωινό.

Πως βοηθήσαμε την Χαρά

Για να βοηθήσω τη Χαρά να επανέλθει στα αρχικά της κιλά, έπρεπε να εντοπίσουμε τον λόγο που το βάρος της παρουσίαζε σημαντικές αυξομειώσεις. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι έτρωγε συχνά έξω, ενώ παράλληλα είχε προτίμηση στις λιπαρές τροφές. Επίσης θα μπορούσα να πω ότι είχε ένα είδος εξάρτησης από το φαγητό, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου άγχους και στρες, όπως αυτή των εξετάσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των προπονήσεων είχε ως συνέπεια την αύξηση του βάρους της.

Εξαιτίας του πρωταθλητισμού, ο οργανισμός της είχε αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, γεγονός που σήμαινε ότι ένα χαμηλό θερμιδικό πρόγραμμα δεν θα την κάλυπτε. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προηγούμενες προσπάθειές της είχαν αποτύχει. Η διατροφή της έπρεπε να είναι πλήρης, για να μπορέσει να την ακολουθήσει και για να μη μειωθεί η απόδοσή της στην προπόνηση. Έτσι, το διατροφικό της πλέον περιλάμβανε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι απλοί υδατάνθρακες ανακούφιζαν την αίσθηση της πείνας, ενώ οι πρωτεΐνες συνέβαλαν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά το φαγητό εκτός σπιτιού, βρήκαμε πιο υγιεινές λύσεις, αλλά ακόμα κι όταν αυτό δεν ήταν εφικτό αντιστρέφαμε τα 2 κυρίως γεύματα έτσι ώστε οι συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες να μην ξεπερνούν το θερμιδικό ισοζύγιο. Η Χαρά για πρώτη φορά μέσα σε περίοδο εξεταστικής έχασε κιλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές και βελτίωσε τις συνήθειες της, την απόδοσή της και, βέβαια, απέκτησε ξανά αυτοπεποίθηση. Οι εβδομαδιαίες επισκέψεις τη βοήθησαν να διατηρήσει τον έλεγχο και να επιτύχει σύντομα τον στόχο της.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.