10 κανόνες της Clean Eating διατροφής

Η υιοθέτηση μίας καθαρής και χωρίς πρόσθετα διατροφής,  έχει γίνει αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια τεράστιο διατροφικό trend και όχι άδικα, καθώς η ανάγκη για μια πιο καθαρή διατροφή πλέον είναι πιο επιτακτική. Το  λεγόμενο «clean eating» ή αλλιώς  « η καθαρή διατροφή» ( δηλαδή διατροφή χωρίς κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων), εξαιτίας των πολλαπλών οφελών της για τον οργανισμό αλλά και τη γενικότερη υγεία μας, έχει αποκτήσει  πολλούς οπαδούς.

Τι είναι  όμως η clean eating διατροφή;

Φιλοσοφία  της διατροφής είναι να γίνει  τρόπος ζωής αλλά και σκέψης και όχι να  αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια δίαιτας. Στόχος της φιλοσοφίας αυτής λοιπόν,  είναι να απομακρυνθούν τυχόν τοξίνες από τον οργανισμό μας, να επέλθει  η πολυπόθητη απώλεια λίπους κατ’ επέκταση και τέλος να κερδίσουμε σε  υγεία και ευεξία. Βασίζεται στον αποκλεισμό των επεξεργασμένων τροφών από τη διατροφή μας  και την παράλληλη υιοθέτηση ενός διατροφικού προγράμματος το οποίο να  βασίζεται κυρίως σε τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και βρίσκονται στην φυσική τους μορφή.

Ποια τα οφέλη του στην υγεία σας;

Όπως κάθε υγιεινή διατροφή, έτσι και αυτή  λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία του οργανισμού μας. Σίγουρα, ακολουθώντας ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα,  μειώνεται ο  κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με την κακή διατροφή όπως είναι προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης κτλ. Επιπρόσθετα, κατά τη διαδικασία της υψηλής επεξεργασίας, τα τρόφιμα χάνουν μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας, οπότε καταναλώνοντάς τα στη φυσική τους  μορφή, ο οργανισμός μας αφομοιώνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Δέκα κανόνες λοιπόν είναι:

  1. Χρησιμοποιείστε το σωστό αλεύρι. Η υιοθέτηση της καθαρής διατροφής δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας τους υδατάνθρακες ή ότι σχετίζεται με αυτούς. Μπορείτε απλά, αντί για λευκό αλεύρι να χρησιμοποιήσετε μη επεξεργασμένο αλεύρι όπως είναι το αλεύρι ρυζιού, βρώμης ή καρύδας.
  2. Επικεντρωθείτε στα θρεπτικά συστατικά και όχι στις θερμίδες. Ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να αντιλαμβάνεται την ποσότητα φαγητού που μας χρειάζεται για να χορτάσουμε. Σημαντικό επομένως είναι να καταναλώνουμε γεύματα που προάγουν την υγεία μας, χωρίς να δίνουμε παραπάνω σημασία από όση χρειάζεται στις θερμίδες. Άλλωστε αν μασάτε καλά τα γεύματά σας το μήνυμα του κορεσμού θα φτάσει εγκαίρως στον εγκέφαλό σας.
  3. Δώστε μεγάλη σημασία στις ετικέτες τροφίμων. Πριν αγοράσετε ή καταναλώσετε κάτι, καλό είναι να συμβουλευτείτε την ετικέτα του για να γνωρίζετε λεπτομερώς τι ακριβώς σας χαρίζει το κάθε τρόφιμο.
  4. Πάρτε τα γεύματά σας στο τραπέζι. Μην τρώτε «στο πόδι», αλλά απολαύστε το γεύμα σας στο τραπέζι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το φαγητό είναι ιεροτελεστία.
  5. Δείτε το « clean eating» ως τρόπο διατροφής και όχι ως δίαιτα. Η φιλοσοφία του είναι να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και να είναι υγιής, κι έπειτα θα ακολουθήσει και η απώλεια βάρους!
  6. Να έχετε ως βάση τα φρούτα και τα λαχανικά. Ως γνωστόν τα φρούτα και τα λαχανικά  καθιστούν μια διατροφή ακόμη πιο υγιεινή και αφού είναι και φυσικές τροφές, βοηθούν μακροπρόθεσμα και στην απώλεια βάρους.
  7. Ψωνίστε τα προϊόντα όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο παραγωγής τους. Είναι απλό όσο πιο κοντά, τόσο πιο φρέσκα, αγνά, υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης. Σύμφωνα με τη βασική αρχή του « clean eating», αποφεύγουμε οτιδήποτε επεξεργασμένο, επομένως και τη ζάχαρη αλλά και τα τρόφιμα που την περιέχουν. Κι αν θέλετε ζάχαρη, καταναλώστε φρούτα που έχουν ζάχαρη, σε πιο υγιεινή όμως μορφή.
  9. Πιείτε περισσότερο νερό. Τα πολλαπλά οφέλη του είναι γνωστά σε όλους μας, άρα πιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό μπορείτε!
  10. Αποκτήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Βασικά συστατικά της φιλοσοφίας του « clean eating» είναι το μέτρο και η ισορροπία. Μην παραλείπετε επομένως ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας, απλά φροντίστε τα γεύματά σας να περιέχουν όλες τις ομάδες για να είναι ισορροπημένα!

 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.