Yparchei Schesi Anamesa Stin Anoia Kai Ti Zachari

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην άνοια και τη ζάχαρη;

Η αλόγιστη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέες μελέτες. Οι ερευνητές τονίζουν, ότι ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία καταναλώνεται, είτε δηλαδή βρίσκεται στα  αναψυκτικά, τα γλυκά, σε κέικ, στον καφέ, σε χυμούς κλπ., όσοι καταναλώνουν  υψηλές ποσότητες ζάχαρης, διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ακράδαντα  εδώ και χρόνια ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής βλάπτει σοβαρά, πέρα από τη συνολική υγεία μας, και  τον εγκέφαλο μας. Σε έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ, όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης από τη διατροφή τους, τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας  κατά 33%.

Σε διάστημα επτά ετών καταγράφηκαν 429 περιπτώσεις Αλτσχάιμερ σε 2.223 συμμετέχοντες…

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι ερευνητές άντλησαν πληροφορίες από ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης από αναψυκτικά, χυμούς και τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες που  κατανάλωναν 30,3 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων καθημερινά, είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση  με όσους κατανάλωναν την μικρότερη δυνατή ποσότητα που ανερχόταν σε 5,8 γραμμάρια ημερησίως.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κουτί κοινού αναψυκτικού (330ml) περιέχει 35g ζάχαρης(!) , δηλαδή περίπου 7-8 κουταλάκια του γλυκού.

Η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι γνωστό ότι προκαλεί διαβήτη, αλλά ακόμα παραμένει ασαφής και κάπως απροσδιόριστη η σχέση της ζάχαρης με την άνοια. Ο Δρ Doug Brown από την Ένωση για το Αλτσχάιμερ, δήλωσε:

«Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου 2 και η προηγούμενη έρευνα μας έχει υποδείξει τον διαβήτη τύπου 2 ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση και  ανάπτυξη της  άνοιας. Η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει  αυτά τα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ, και ότι όλες οι μορφές ζάχαρης – από τον χυμό φρούτων έως τη λεμονάδα – έχουν την ίδια ακριβώς επίδραση».

Τόσο στη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και στον διαβήτη, συμβαίνουν  αλλαγές στον μεταβολισμό της γλυκόζης κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι μεταβολές στους εγκεφάλους των πασχόντων, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί  από τα παραπάνω ποσοστά  γλυκόζης, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα  δηλαδή που συναντάμε στο διαβήτη.

(116)

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4