
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να δώσουν στον οργανισμό σας την απαιτούμενη ενέργεια. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απαιτητικός και γεμάτος με πολύ έντονους και στρεσογόνους ρυθμούς, που μας κρατούν πολλές ώρες εκτός σπιτιού είτε λόγω εργασίας είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασχολούμαστε τόσο πολύ με τη διατροφή μας και να κάνουμε πρόχειρες επιλογές που είναι σαφώς φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Ένα από τα βασικότερα ελλείματα της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου είναι ο σίδηρος, κι αυτό είναι στενάχωρο γιατί αποτελεί βασικό δομικό συστατικό της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού μας.
Οι λειτουργίες του σιδήρου είναι βασικές και αναρίθμητες. Αρχικά, είναι αναγκαία η ύπαρξή του, γιατί συνθέτει το DNA σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Μια πιθανή έλλειψή του, αμέσως αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Ακόμη, είναι βασικό δομικό συστατικό για την δημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Τι είναι η αιμοσφαιρίνη; Είναι η κύρια πρωτεϊνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία δεσμεύει το οξυγόνο κατά την είσοδο των αιμοσφαιρίων από τις αρτηρίες των πνευμόνων και το απελευθερώνει έπειτα, στους ιστούς του σώματος.
Ποιες όμως είναι οι φυσιολογικές τιμές του για να θεωρείται ένας οργανισμός ασφαλής; Στους άνδρες οι ιδανικές τιμές κυμαίνονται από 55-160mg/dl, στις γυναίκες 45-155 mg/dl, ενώ στα παιδία 45-120 mg/dl. Όταν όμως οι τροφές μας, δεν καλύπτουν το απαραίτητο ποσοστό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι αρμονική και εύρυθμη η λειτουργία του, τι προκαλείται;
Η πιο γνωστή από τις ασθένειες που προκαλούνται είναι η σιδηροπενική αναιμία. Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας τότε; Ο οργανισμός μας, δεν παράγει επαρκώς την αιμοσφαιρίνη που αναφέραμε πιο πάνω, κι έτσι το οξυγόνο δεν μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Το αποτέλεσμα; Η αίσθηση κούρασης, κόπωσης , υπνηλίας, αδυναμίας και μια κατάσταση ευέξαπτη στο άτομο που πάσχει, χωρίς προφανή λόγο και αιτία.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε λοιπόν για να τονώσουμε τον οργανισμό μας με σίδηρο;
Φυτικές τροφές: Σίδηρο, παίρνουμε αρκετό από φυτικές τροφές, όπως οι αγκινάρες, οι πιπεριές το σπανάκι, τα πράσα, τα ρεβίθια, οι φακές , οι ξηροί καρποί (κυρίως από τα αμύγδαλα , τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους) το σουσάμι και τη βρώμη.
Ζωικής προελεύσεως τροφές: Κύριες πηγές είναι το μπούτι κοτόπουλο, τα αβγά, η μοσχαρίσια μπριζόλα, η αρνίσια σπλήνα, το συκώτι, είτε μοσχαρίσιο είτε πουλερικών και από θαλασσινά: ο σολομός, ο τόνος , τα όστρακα, οι σουπιές, τα χτένια, ο ξιφίας και το χταπόδι.
Είναι πολύ βασικό να θυμάστε ότι η καλύτερη δυνατή απορρόφηση σιδήρου επιτυγχάνεται με πρόσληψη βιταμίνης C, γιατί διευκολύνει την αποθήκευση του σιδήρου στον οργανισμό. Κι από την άλλη, πολύ βασικό είναι να μην καταναλώνετε ΠΟΤΈ τροφές πλούσιες σε σίδηρο σε συνδυασμό με ασβέστιο, γιατί είναι σαν να μην έχετε φάει καθόλου σίδηρο. Το ασβέστιο εξουδετερώνει τη δράση του σιδήρου και είναι σαν να μην έχετε φάει τίποτα θρεπτικό.
Τέλος, ο σίδηρος ζωικής προελεύσεως, απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό μας, σε σχέση με τις φυτικές τροφές. Οπότε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος στη διατροφή σας , είναι απαραίτητο να αυξήσετε κατά πολύ τις φυτικέ πηγές που προσλαμβάνετε σίδηρο για να φτάσετε την ποσότητα που θα προσλαμβάνατε από το κρέας.
Μην αμελείτε να προσλαμβάνετε θρεπτικά συστατικά από τις τροφές σας, είναι βασικό κομμάτι της καλής σας υγείας. Ο σίδηρος είναι βάση για την καλή υγεία του οργανισμού, οπότε δώστε του ιδιαίτερη σημασία στην καθημερινή σας διατροφή!