Το αλάτι στη διατροφή

Είναι γεγονός ότι το αλάτι αποτελεί απαραίτητο συστατικό για της δίαιτας μας όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που η κατανάλωσή του ξεπερνάει κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, καθώς τα ¾ του αλατιού που καθημερινά προσλαμβάνουμε προέρχονται κυρίως από τις διάφορες τροφές καταναλώνουμε. Το αλάτι το οποίο διαφορετικά ονομάζεται χλωριούχο νάτριο το συναντάμε σε όλες τις τροφές, οπότε γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές η επιπλέον προσθήκη του σε φαγητά είναι υπερβολική. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση διάφορων καρδιαγγειακών παθήσεων Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση αρκετές φορές δεν έχει συμπτώματα, όμως είναι πιθανό να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι η μείωση του αλατιού  επαναφέρει την αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά της επίπεδα και επομένως μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αρκετές τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες χλωριούχου νατρίου από τη φύση τους, ενώ σε κάποιες άλλες γίνεται περαιτέρω προσθήκη ,όπως στο ψωμί και τα δημητριακά, κυρίως για γευστικούς λόγους. Επίσης οι διαιτολόγοι συνιστούν να προσέξουμε και τις ποσότητες των τροφών που τρώμε, καθώς πολλές φορές η πρόσληψη αλατιού είναι μεγάλη όχι μόνο επειδή υπάρχει σε όλες τις τροφές, αλλά επειδή μπορεί να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτές.

 

Τα παρακάτω τρόφιμα είναι υψηλά σε αλάτι:

Για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού πρέπει ή να μειώσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε ή να τα αποφύγουμε όσο το δυνατόν γίνεται:

  • Φετα
  • Γραβιέρα
  • Σόγια Σως
  • Τονος
  • Καπνιστά προϊόντα
  • Ζαμπόν
  • Μπέικον
  • Σαλάμι
  • Ελιές
  • Πίκλες
  • Αντζούγιες
  • Αλατισμένοι Ξηροί Καρποί
  • Παστά ψάρια

Οι διατροφολόγοι μας επισημαίνουν ότι χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διατροφικές ετικέτες που υπάρχουν πάνω στα προϊόντα και κυρίως στα παρακάτω τρόφιμα Οι διατροφικές ετικέτες θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε την ποσότητα του αλατιού που περιέχεται  σε αυτά:

  • Ψωμί και παράγωγα όπως κριτσίνια, κουλούρια, ψωμί σάντουιτς κτλ
  • Πίτσα
  • Έτοιμα γεύματα
  • Σούπες (κυρίως σε σκόνη)
  • Λουκάνικα
  • Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα
  • Δημητριακά

 

Η ποσότητα αλατιού που πρέπει να προσλαμβάνουμε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία και το ιστορικό του ασθενή. παιδιά κάτω των 11 ετών χρειάζονται να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ στα παιδιά μέχρι 3 ετών δε θα πρέπει να προστίθεται καθόλου αλάτι στις τροφές τους.

 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι:

  • 1-3 ετών: 1000 mg
  • 4-8 ετών: 1.400 mg (3,5 γρ αλατιού ή 0,5 κουταλάκι γλυκού)
  • 9-13 ετών: 2000 mg (5 γρ. αλατιού)
  • 14 ετών και άνω: 2.300 mg (6 γρ. αλατιού ή 1 κουταλάκι του γλυκού)

Ειδικές περιπτώσεις όπως υπέρταση, χρήση κορτιζόνης κτλ. Η συνιστώμενη πρόσληψη καθορίζεται ανάλογα από τον διατροφολόγο

 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4