Pexels Castorly Stock 3693294

Το αλάτι στη διατροφή

Το αλάτι (ή αλλιώς το  χλωριούχο νάτριο )το βρίσκουμε σε όλες τις τροφές παρόλο που δεν γίνεται αντιληπτό, οπότε οποιαδήποτε επιπλέον προσθήκη του στα φαγητά, θεωρείται περιττή. Είναι βέβαιο ότι  αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη δίαιτας μας όμως, πολλές φορές η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ξεπερνάται κατά πολύ γιατί δεν υπολογίζουμε (και δεν μπορούμε με ακρίβεια) το ποσοστό του που κρύβεται σε τροφές. Το λευκό αυτό συστατικό της διατροφής μας προκαλεί καταρχάς κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και μια σειρά από ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις  και η αύξηση της αρτηριακής μας πίεσης η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

        Οι περισσότερες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού  από τη φύση τους, ενώ σε κάποιες άλλες προστίθεται αργότερα κι αυτές είναι: κυρίως τα δημητριακά και το ψωμί και οι λόγοι προσθήκης είναι κυρίως γευστικοί. Πολύ βασικό επίσης είναι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε, γιατί όσο περισσότερες ποσότητες καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο αλάτι βάζουμε στον οργανισμό μας, έχοντας πάντα ως δεδομένο, ότι όλες οι τροφές περιέχουν .

Ας περάσουμε στην ιδανική προσλαμβανόμενη ποσότητα αλατιού, η οποία φυσικά δεν είναι ίδια για όλους  μας αλλά εξαρτάται καταρχάς από το ιστορικό του καθενός και φυσικά από την ηλικία. Για παράδειγμα, σε παιδιά μέχρι την ηλικία των 3ών ετών πρέπει να γίνεται προσθήκη αλατιού ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών , καλό θα είναι να καταναλώνουν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες.

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να διαβάζουμε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων , καθώς μπορούμε να πάρουμε από αυτές τις πληροφορίες που θέλουμε, όπως πχ εδώ θέλουμε να δούμε την περιεκτικότητα σε αλάτι. Πολύ προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στα παρακάτω:

  1. Έτοιμα γεύματα
  2. Σούπες (κυρίως σε σκόνη)
  3. Πίτσα
  4.  Λουκάνικα
  5. Δημητριακά
  6. Ψωμί και παράγωγα όπως κριτσίνια, κουλούρια, ψωμί σάντουιτς κτλ
  7. Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα

Η ενδεικτική συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νατρίου είναι:

  • 1-3 ετών: 1000 mg
  • 4-8 ετών: 1.400 mg (3,5 γρ αλατιού ή μισό κουτ. γλυκού)
  • 9-13 ετών: 2000 mg (5 γρ. αλατιού)
  • 14 ετών και άνω: 2.300 mg (6 γρ. αλατιού ή 1 κουτ. του γλυκού)
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε ειδικές περιπτώσεις(λήψη κορτιζόνης, υπέρταση κτλ) Η ιδανική πρόσληψη υπολογίζεται από το διαιτολόγο– διατροφολόγο σας.

Ποια τρόφιμα όμως, περιέχουν το περισσότερο αλάτι;

Για τη μείωση πρόσληψης αλατιού, θα  πρέπει να μειώσουμε κατά πολύ τις ποσότητες που καταναλώνουμε από τα παρακάτω  ή και να τα εξαλείψουμε από τη διατροφή μας:

  • Τυριά
  • -Αλατισμένοι Ξηροί Καρποί
  • -Μπέικον
  • -Σαλάμι
  • -Ζαμπόν
  • -Σόγια Σως
  • -Καπνιστά προϊόντα
  • -Αντζούγιες
  • -Πίκλες
  • -Παστά ψάρια

Με τις παραπάνω τεχνικές,  μπορούμε να πετύχουμε μείωση του  αλατιού στον οργανισμό μας , με αποτέλεσμα την επαναφορά των ιδανικών τιμών στην αρτηριακή μας πίεση και κατ’επέκταση   τη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Προσέξτε τη διατροφή σας και προφυλαχτείτε από τέτοιες ασθένειες!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4