Pexels John Diez 7578672

Τι να τρώτε για καλύτερη πνευματική απόδοση

Καλό το διάβασμα και οι εξετάσεις, όμως η καλή απόδοση δεν οφείλεται μόνο στις ατελείωτες ώρες μπροστά από ένα βιβλίο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό και ένας  τέτοιος βασικός παράγοντας  αποτελεί η διατροφή! Ακόμα κι αν υπάρχει καλή διατροφική συμπεριφορά από το άτομο, υπάρχουν πτυχές της δίαιτας που συμβάλλουν στην επιτυχία. Τέτοιες πτυχές είναι η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, αλλά και οι σωστές γευματικές συνήθειες.

  • Πρέπει μα προσλαμβάνονται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Β12, τα ω-3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος, το ιώδιο και το φυλλικό οξύ. Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική απόδοση των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12, φαίνεται να επηρεάζουν την απόδοση ως προς την επίδραση τους στη μνήμη,  τα ω-3 λιπαρά οξέα με τη σειρά τους, έχουν βαρυσήμαντο ρόλο για το κεντρικό  νευρικό σύστημα καθώς έχουν άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων αλλά και με την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής. Τέλος, τυχόν ελλείψεις σιδήρου ή ιωδίου μειώνουν τις επιδόσεις στα τεστ γνωσιακής απόδοσης.
  • Το πρωινό γεύμα επιδρά άμεσα  στην πνευματική απόδοση και  τη γνωσιακή λειτουργία, καθώς χορηγεί  τον εγκέφαλο μας με  γλυκόζη, το μόνο όργανο δηλαδή  που εξαρτάται αποκλειστικά από την χορήγηση γλυκόζης. Οι μαθητές που καταναλώνουν πάντοτε  πρωινό έχουν μεγαλύτερη  ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης, καλύτερη μνήμη και  μεγαλύτερη συμμετοχή στην επίλυση προβλημάτων. Επιπρόσθετα, το πρωινό, μειώνει το άγχος, το οποίο αυξάνεται σε μεγάλο ποσοστό κατά την εξεταστική περίοδο και βελτιώνει τη διάθεση! Η σημαντικότητα των γευμάτων όμως , πέραν του πρωινού, είναι βασική καθώς μια ισορροπημένη δίαιτα προϋποθέτει κατανάλωση τακτικών γευμάτων (παρότι τα υπόλοιπα γεύματα δεν έχουν συνδεθεί μεμονωμένα με την καλύτερη πνευματική απόδοση των παιδιών). Ιδανικά είναι τα δυο κύρια γεύματα και δυο με τρία σνακ ενδιάμεσα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες, αλλά  και η πρόσληψη όλων των απαραίτητων για τη γνωσιακή λειτουργία θρεπτικών συστατικών. Πολύ βασικό είναι επίσης, ότι σε περιόδους εξετάσεων , πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε προσπάθεια δίαιτας, πόσο μάλλον και αν δεν είναι σωστά δομημένες.

Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού αλλά και η τακτική κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων ασκούν αποδεδειγμένα σημαντική επίδραση στην πνευματική απόδοση, σύμφωνα με έρευνες.

  • Όσον αφορά την περίοδο των εξετάσεων, είναι πολύ σημαντικές και άλλες συνήθειες στην καθημερινότητα του μαθητή. Για παράδειγμα  τακτική σωματική άσκηση (είτε αυτή είναι  οργανωμένη άθληση είτε έχει μορφή παιχνιδιού ή βόλτας). Πολύ σημαντική παράμετρος είναι επίσης, ο ύπνος καλής ποιότητας  και η επαρκής ξεκούραση. Ο συνδυασμός λοιπόν, όλων των παραπάνω παραγόντων και μειώνει το άγχος των μαθητών αλλά και φτάνει την απόδοση τους στο μέγιστο βαθμό.
  • Τέλος, η τακτική κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων. Η διατροφή μας(όχι μόνο κατά την περίοδο εξετάσεων αλλά γενικά), πρέπει να έχει ποικιλία τροφών έτσι ώστε να μας διασφαλίζει την καλή μας υγεία και κατά την εξεταστική περίοδο οι ανάγκες εντείνονται περισσότερο. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κρέας, αβγά και πουλερικά, για να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο σίδηρο, θαλασσινά, ψάρια και  τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ιώδιο, όπως είναι  το ιωδιούχο αλάτι για να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο ιώδιο, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί για πρόσληψη ω-3 λιπαρών  οξέων. Επιπλέον, ψάρια, σπόρους, αβγά, κρέας και πουλερικά για πρόσληψη βιταμίνης  Β12 και τέλος, εσπεριδοειδή και συκώτι, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για επαρκή πρόληψη φυλικού οξέως.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4