Τι είναι ο θυρεοειδής και ποιά η σχέση του με το βάρος ?Ο θυροειδής είναι ένας αδένας του ενδοκρινικού μας συστήματος και βρίσκεται στο λαιμό .Είναι υπεύθυνος για τη παραγωγή και την έκκριση της θυροξίνης και της τριιωδοθυρονίνης που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της καλσιτονίνης ,βασικού συστατικού στη διάσπαση κ στο μεταβολισμό του ασβεστίου .Στον υπερθυρεοειδισμό έχουμε πλεονάζουσα έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών και στον υποθυρεοειδισμό ανεπαρκή έκκριση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να προσέχει τη διατροφή του ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις του στα θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα με τις ωφέλιμες και μη ιδιότητες για τη λειτουργία του θυροειδούς είναι :
- Το ιώδιο: Αποτελεί θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών. Η έλλειψη προκαλεί μειωμένη παραγωγή των ορμονών .το Αλάτι, τα ψάρια ,τα θαλασσινά ,το τυρί ,το γάλα και τα αυγά είναι πλούσιες πηγές. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη κυμαίνεται από 100-150mg.
- Το σελήνιο: Είναι απαραίτητο για την παραγωγή, σωστή διατήρηση συγκέντρωσης των ορμονών αλλά και για τη μετατροπή των Τ3 και TΠλούσιες πηγές είναι οι ξηροί καρποί ,τα δημητριακά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά και η ημερήσια δόση του είναι τα 65μg.
- Ο χαλκός: Είναι μέταλλο το οποίο συντελεί στην παραγωγή της θυροξίνης υπάρχει στα θαλασσινά , τα ψάρια , το κρέας , στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά κ η ημερήσια ποσότητα για ενήλικες είναι 2-4mg/ημέρα
- Ψευδάργυρος: Όσοι έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους συχνά εμφανίζουν έλλειψη αυτού λόγω των θυροειδικών ορμονών που συμμετέχουν στο μεταβολισμό του ψευδαργύρου .Κατανάλωση ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, θαλασσινών, αυγών ,κρέατος και σύκων βοηθάει στη ρύθμιση της έλλειψης αυτής . Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 11mg για τους άνδρες και 8 mg για γυναίκες.
- Τυροσίνη, η οποία είναι ένα αμυνοξύ απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς η τυροσίνη σε συνδυασμό με το ιώδιο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θυροξίνης, γι’ αυτό η χορήγηση θυροξίνης ορισμένες φορές (όταν δηλαδή δεν πάσχουμε από το αυτοάνοσο νόσημα Hashimoto), μας βοηθά να υπερνικήσουμε τον υποθυρεοειδισμό. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα τυροσίνης είναι το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.
- Βιταμίνες: Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, έχουν ελλείψεις σε βιταμίνες, κυρίως στη βιταμίνη Β12, αλλά και τη βιταμίνη D.Αναφορικά με τη Β12 (κοβαλαμίνη), έχει αποδειχτεί ότι περισσότερο από 30% των πασχόντων από υποθυρεοειδισμό έχουν ανεπάρκεια σε Β12, ενώ αναφορικά με τη βιταμίνη D, όσοι πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, αυτό τους μειώνει την οστική μάζα και σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Βιταμίνη Β12 λαμβάνουμε όταν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ψάρια και η ιδανική συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι τα 5 μg. Επιπλέον, βιταμίνη D, λαμβάνουμε από τον κρόκο αυγού, το σολομό, τη μαργαρίνη, τις σαρδέλες και φυσικά από την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για 10 λεπτά ημερησίως.
Συνοψίζοντας, οι ασθένειες του θυροειδή μας αδένα έχουν άμεση συσχέτιση με τη διατροφή που ακολουθούμε, οπότε καλό είναι να λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής. Δώστε ιδιαίτερη βάση και δε θα χρειαστεί να ανησυχείτε τόσο για τις ασθένειες που προκύπτουν γιατί με ισορροπημένη διατροφή όλα μπορούν να ρυθμιστούν σωστότερα!