Τα αίτια της δυσπεψίας σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Οι διακοπές, και ειδικότερα αυτές των Χριστουγέννων, αποτελούν άριστη δικαιολογία να τρώμε ότι θέλουμε, δίχως να το σκεφτόμαστε, ακόμα και να το παρακάνουμε! Σωστά; Τα αποτελέσματα αυτής της ΄΄παρεκτροπής’’ είναι καούρες, δυσκολία στη χώνεψη και στομαχόπονοι. Όλα αυτά, μας προκαλούν δυσφορία φυσικά και οι λόγοι εμφάνισής τους είναι πολλοί:
- Τρώτε τα πάντα με παρορμητικό τρόπο. Σκέφτεστε: αν δε φάω τώρα που ΄΄δικαιολογούμαι΄΄, πότε θα φάω; Και κάπως έτσι ξεκινούν , οι καταχρήσεις τροφών και ποτών. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν οργανισμοί που έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να αποκλείσουν κάποιες τροφές από τη διατροφή τους, για να μην αντιδράσει έντονα ο οργανισμός τους. Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα, καλό θα είναι να μην τρώτε συνδυαστικά εσπεριδοειδή, πικάντικες τροφές και καφέ.
- Τρώτε τα γεύματά σας πολύ γρήγορα. Αν δεν έχουμε την πολυτέλεια να φάμε το γεύμα μας σε σωστό χρόνο(περίπου 20 λεπτά δηλαδή), το αίσθημα κορεσμού δεν στέλνεται στον εγκέφαλο μας στο σωστό χρόνο και συνεχίζουμε να πεινάμε. Οπότε με τη σειρά του ο εγκέφαλος, παράγει ορμόνες άγχους αντί για πεπτικά υγρά και ένζυμα. Άρα έχουμε φούσκωμα, πρήξιμο και δυσπεψία. Η λύση σε αυτό είναι να τρώτε αργά και χωρίς άγχος, οπότε πριν αρχίσετε το γεύμα σας, πάρτε βαθιές ανάσες, μυρίστε καλά αυτό που πρόκειται να γευτείτε, κι έπειτα καταναλώστε το!
- Ξεκινάτε να τρώτε πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Τα όργανά μας, λειτουργούν πιο ενεργητικά και δραστήρια μέσα στην ημέρα, οπότε αν τους δώσουμε τροφή το βράδυ , για παράδειγμα, αυτή θα μείνει στο στομάχι μας, προκαλώντας μας δυσπεψία . Άρα, ξεκινάμε τη μέρα με πρωινό και συνεχίζουμε τη μέρα μας, κάνοντας τακτικά γεύματα για να μην προκαλέσουμε μια τέτοια κατάσταση. Αν πάλι δεν τα καταφέρουμε, ένα ρόφημα με μάραθο ή τζίντζερ ή ένα χαμομήλι είναι τρόποι να μειώσετε την καούρα και τη δυσπεψία!
- Έχετε χαμηλό στομαχικό οξύ. Τα οξέα που περιέχει το στομάχι μας, είναι απαραίτητα και ζωτικά για την σωστή πέψη των τροφών που καταναλώνουμε ( ειδικά όταν αναφερόμαστε σε τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως είναι το κρέας και το ψάρι). Οπότε, δεν ισχύει η άποψη που πιστεύαμε έως τώρα, ότι τα υψηλά επίπεδα οξέων στο στομάχι μας προκαλούν δυσπεψία, γιατί ισχύει ακριβώς το αντίθετο! Για να βοηθήσουμε το στομάχι μας , καλό είναι να καταναλώνουμε πικρές τροφές όπως για παράδειγμα είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος ενισχύει τη διαδικασία της πέψης, παράγοντας στομαχικά οξέα.
- Το αλκοόλ. Για παράδειγμα, τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν δυσπεψία. Τα θειώδη άλατα στο κρασί, καθώς και η μαγιά στην μπύρα δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την πέψη. Αν λοιπόν, αγαπάτε το αλκοόλ και δεν μπορείτε να του αντισταθείτε, φροντίστε να εφοδιάστε τον οργανισμό σας με τροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας και λαχανικά, αλλά και να παραμένετε ενυδατωμένοι, πίνοντας πολύ νερό!
- Δεν μασάτε σωστά. Ο σωστός τρόπος μασήματος, είναι αργά και σταθερά, μέχρι η τροφή να γίνει πολτός στο στόμα μας, κι έπειτα να την καταπιούμε!