Πώς να βελτιώσετε την εργασιακή σας απόδοση
Οι ώρες που βρισκόμαστε στις δουλειές μας, καλύπτουν μεγάλο μέρος από το καθημερινό μας 24ωρο. Το γνωρίζατε ότι, οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όσο βρίσκεστε στη δουλειά, πέρα από τη ρύθμιση του βάρους σας, σας βοηθούν να είστε αποδοτικότεροι ή λειτουργικότεροι ή και όχι; Θα σας πούμε πως σας επηρεάζει άμεσα και πιο συγκεκριμένα, όταν ακολουθείται ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, η απόδοσή σας είναι καλύτερη και πιο ποιοτική, ενώ καταναλώνοντας μη τακτικά και ακατάλληλα γεύματα (ιδίως μπροστά από τον υπολογιστή που δεν μπορείτε να οριοθετήσετε την ποσότητα), οι θερμίδες που προσλαμβάνετε είναι σαφώς περισσότερες και σας προκαλούν πρήξιμο, φούσκωμα κι αυτό με τη σειρά του σας δημιουργεί άγχος και κακή διάθεση. Πείτε αλήθεια, δεν το έχετε παρατηρήσει;
Πιο κάτω, σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για να καταπολεμήσετε οτιδήποτε αρνητικό προκύψει (άγχος, στρες, πρήξιμο), κυρίως καταναλώνοντας σωστές τροφές, τις οποίες καλό είναι να επιλέγετε πολύ προσεκτικά και με σύνεση:
Αρχικά, θα πρέπει να γίνετε ειδικοί στα τάπερ, καθώς όσο κι αν βαριέστε είναι καλύτερα να καταναλώνετε σπιτικό φαγητό που ξέρετε τι υλικά έχει μέσα και τα οποία είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα φαγητά που υπάρχουν έξω.
Έπειτα, θα πρέπει να επιλέγετε τροφές που δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι σας. Η διαδικασία της πέψης αρχίζει ήδη από τη στιγμή που ξεκινάμε να τρώμε και κλέβει από τον οργανισμό μας πολλή ενέργεια για να επιτευχθεί. Προϋποθέτει σωστή κυκλοφορία του αίματος μας και στο στομάχι αλλά και το έντερό μας, γι΄ αυτό και η ενέργεια που μας αποτραβάει είναι μεγάλη. Δεν έχετε αισθανθεί μετά την κατανάλωση του γεύματός σας εσείς ότι νυστάζετε και θέλετε να πέσετε σε λήθαργο; Ένας ανθυγιεινός τρόπος διατροφής επομένως, αυτή τη νύστα την εντείνει και μας κάνει ακόμη πιο υποτονικούς, άρα ακόμη πιο μη λειτουργικούς. Μια πρακτική συμβουλή είναι να αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά, τα πολλά λιπαρά αλλά και τις σάλτσες και να προτιμάτε ελαφριά γεύματα με πρωτεϊνες και υδατάνθρακες που παρέχουν περισσότερη, ποιοτικότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια.
Για ακόμη πιο ισορροπημένη αλλά και ελαφριά επιλογή πρωτεϊνών στο πρόγραμμα διατροφής, καλό είναι να εντάξετε τα προϊόντα που προέχρονται από τη σόγια ( κιμάς ή κεμπάμπ σόγιας ή σπαγγέτι ή κριθαράκι σόγιας), με στόχο να προσλάβετε την απαραίτητη για τον οργανισμό σας πρωτεϊνη, χωρίς όμως να χρειαστεί να επιβαρυνθείτε με πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά αλλά και χοληστερίνη που υπάρχουν στο κρέας. όπως κριθαράκι με σόγια, κεμπάπ σόγιας και κιμά σόγιας, ή σπαγγέτι σόγιας, καθώς έτσι θα προσλάβετε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεϊνών γλιτώνοντας τη χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος!
Είναι πολύ βασικό να επιλέξετε τρόφιμα που χαλαρώνουν το νευρικό σας σύστημα, έτσι ώστε να μπορέσετε πιο λειτουργικά να διαχειριστείτε το άγχος και το στρες. Άρα καταναλώστε τρόφιμα με φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό που διαρκεί περισσότερο, που επίσης έχουν αντιοξειδωτικά που ευεργετούν την καλή λειτουργία του εντέρου σας και τέλος επειδή περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( ή αλλιώς τις βιταμίνες ευτυχίας), πράγματα δηλαδή που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποφύγει στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και κατάθλιψη. Επίσης, έχετε απαραίτητα στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και μαγγάνιο . Το μαγγάνιο συμβάλλει στην βελτίωση της διαδικασίας της πέψης και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μειώνουν την κόπωση, αντιμετωπίζουν το στρες και ενισχύουν τη μνήμη. Το μαγνήσιο με τη σειρά του, συμμετέχει σε πάρα πολλές διεργασίες και λειτουργίες του οργανισμού σας και είναι ένα μέταλλο που κρίνεται αναγκαίο για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας. Επομένως, καταναλώστε ξηρούς καρπούς, σόγια, μούσλι, νιφάδες βρώμης, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, αρακά, φρούτα όπως π.χ πορτοκάλια και μπανάνες και τέλος, προϊόντα ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι ή ρύζι με φλοιό, το πλιγούρι, αλλά και νιφάδες ή σπαγγέτι ολικής άλεσης.
Την προηγούμενη μέρα επομένως, φτιάξτε τα γεύματα σας. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών ένα αβγό βραστό, 1 κουταλιά της σούπας πλιγούρι και 30 γραμμάρια άπαχο τυρί ή σαλάτα πάλι με ποικιλία λαχανικών συνδυασμένα με πρωτεϊνη από άπαχο κρέας όπως είναι ο κιμάς ή το κεμπάμπ σόγιας ή κοτόπουλο ή ψαρονέφρι ή σπαγγέτι ολικής ή σπαγγέτι με σόγια, ρύζι καστανό ή αναποφλοίωτο με λαχανικά και τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Επιλογές όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές. Κάντε κάθε μέρα και ένα νέο συνδυασμό!