Η διατροφή φυσικά μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που επηρεάζει άμεσα τη διάθεση και την ψυχολογία μας, μέσω ενός αμινοξέως (της τρυπτοφάνης) και υπάρχει στη βρώμη, τις μπανάνες , τη σόγια και τα πουλερικά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ραγδαία είναι η αύξηση της κατάθλιψης (παρατεταμένη κακή διάθεση), η οποία πλέον θεωρείται μάστιγα και επηρεάζει κάθε πτυχής της καθημερινότητας του πάσχοντα .Η ήπια μορφή της, δεν επηρεάζει τόσο τον φυσιολογικό τρόπο ζωής, αλλά κυρίως η κακή διάθεση που προκαλεί, κάνει τις καθημερινές μας δραστηριότητες να μοιάζουν πιο δύσκολες και απαιτητικές. Η πιο βαριάς μορφής κατάθλιψη όμως, κάνει τα άτομα να νιώθουν αβοήθητα, να χάνουν κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και παίρνει απειλητικές διαστάσεις για τη ζωή του ατόμου, προκαλώντας ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.
Κι εδώ έρχεται μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που αποδεικνύει ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όχι δεν την θεραπεύει, αλλά βοηθά στο να γίνουν πιο ήπια τα συμπτώματά της. Στη συγκεκριμένη έρευνα, όπου συμμετείχαν 46.000 άτομα, φάνηκε ότι η μείωση των λιπαρών και η επαρκής κατανάλωση θρεπτικών συστατικών από τη σωστή διατροφή, βελτιώνει τη διάθεση ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από κατάθλιψη. Πολύ βασικό ρόλο, εκτός από τη διατροφή, έχει και η άσκηση για την τόνωση και ενίσχυση της διάθεσης.
Κι όταν λέμε να ακολουθήσουμε το πρότυπο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, δεν εννοούμε ραγδαίες αλλαγές, αλλά μικρά βαθμιαία βήματα για τροποποίηση των μέχρι τώρα συνηθειών μας, προσπαθώντας να κάνουμε τον εαυτό μας να συνηθίσει τις νέες και υγιεινές διατροφικές επιλογές, ομαλά και όχι απότομα. Μια μικρή μεταβολή στην καθημερινότητα μας κάθε φορά, είναι αρκετή και σταδιακά, θα δείτε ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήταν τίποτα σπουδαίο, παρά μια εμμονή στον εγκέφαλό σας. Αρχικά, καλό είναι πριν προετοιμάσετε τα γεύματα σας, να έχετε κατά νου ότι σε κάθε γεύμα, πρέπει να υπάρχει συνδυασμός τροφών, με πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και πληθώρα φυτικών ινών που σας προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά και για κορεσμό αλλά και για τη διατήρηση της υγείας σας. Βασική θέση πρέπει να έχει στην καθημερινότητά σας ο συνδυασμός πρωτεϊνών με τα λαχανικά, τα ζυμαρικά ή ρύζι ολικής άλεσης , οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.
Επιπρόσθετα βήματα μπορούν να θεωρηθούν:
- Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει αρκετό σίδηρο. Σε ποιες τροφές υπάρχει ο σίδηρος; Στα πράσινα λαχανικά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αποξηραμένα φρούτα και το κόκκινο κρέας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, καθώς ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο μας το σώμα. Θύματα έλλειψης σιδήρου, αποτελούν κυρίως οι γυναίκες, με ποσοστό 27% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης απ’ ότι οι άντρες.
- Η διατροφή σας, καλό είναι να περιλαμβάνει πολλή βιταμίνη D, η οποία κατά βάση υπάρχει στις ηλιακές ακτινοβολίες. Όμως τι γίνεται το χειμώνα που δεν έχουμε πολλή ήλιο και είναι ακόμη πιο απαραίτητη; Το χειμώνα λοιπόν, βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα μανιτάρια, λιπαρά ψάρια αλλά και ενισχυμένες και εμπλουτισμένες τροφές για να καλύψετε το κενό.
- Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, ο οποίος επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό μας . Μαγνήσιο υπάρχει στα αποξηραμένα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κακάο( γι΄ αυτό και η μαύρη σοκολάτα έχει τόσο διεγερτική επίδραση στον οργανισμό μας). Οι γυναίκες που δεν προσλαμβάνουν επαρκές μαγνήσιο από τη διατροφή τους, πριν την περίοδό τους πάσχουν από διαταραχές άγχους.
- . Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Να τρώτε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, μην τα αποκλείετε από τη διατροφή σας. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα φρούτα, η βρώμη και η κινόα που μας παρέχουν ενέργεια και διώχνουν μακριά την κόπωση και τη νύστα. Αποφύγετε σνακ με περιεκτικότητα ζάχαρης γιατί προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό σας αλλά και απότομη πτώση.
- Φάτε περισσότερα λιπαρά ψάρια. Ο τόνος, σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί κτλ είναι τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα μειώνουν αισθητά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και είναι υπεύθυνα για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Η διατροφή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάθεση και την καλή ψυχική μας υγεία, οπότε καλό είναι να την επιμελούμαστε με ιδιαίτερη προσοχή!