Polykystikes Oothikesti Prepei Na Gnorizoume

Πολυκυστικές ωοθήκες:τι πρέπει να γνωρίζουμε

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών , αφορά την ενδοκρινική διαταραχή η οποία εμφανίζεται στις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία και πλέον το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σύνηθες.  Περί τίνος πρόκειται όμως; Αφορά την εμφάνιση πολλών μικρών κυστών στις ωοθήκες των γυναικών δημιουργώντας μια σειρά ανισορροπιών  στον οργανισμό τους, όπως μειωμένη γονιμότητα, ινσουλινοαντίσταση και αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών. Το όνομά του το πήρε από τις πολλές κύστες που δημιουργούνται στον οργανισμό δηλαδή.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις στο σώμα; Οι περισσότερες γυναίκες με το σύνδρομο αυτό, έχουν την τάση να συσσωρεύουν το λίπος του οργανισμού τους κατά βάση στην κοιλιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σπλαχνικό τους λίπος να αυξάνεται και σε συνδυασμό με την αντίσταση στην ινσουλίνη, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αύξησης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αλλά και πολλών καρδιακών ασθενειών.

Μέσω διαφόρων μελετών καθώς και ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι η ισορροπημένη διατροφή, που έχει ως βάση τη μεσογειακή μας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία του οργανισμού μας, καθώς και να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου αλλά και να βοηθήσει την καλή λειτουργία της καρδιάς. ΤΗ διατροφή του καθενός οργανισμού είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία όμως κάποια γενικά  χαρακτηριστικά είναι κοινά. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά:

  • Όταν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κάνει την εμφάνισή του  μαζί με αντίσταση στην ινσουλίνη, τότε η διατροφή της ασθενούς θα πρέπει να προσαρμοστεί στα πλαίσια της αποφυγής από το σακχαρώδη διαβήτη. Άρα θα πρέπει να ελαττωθούν από τη διατροφή τυχόν τροφές με ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες καθώς η κατανάλωσή τους σε μια τέτοια περίπτωση ενισχύει την ινσουλοαντίσταση  και επιδεινώνει τα συμπτώματα κατά πολύ. Η σωστή επιλογή εδώ είναι μια ισορροπημένη δίαιτα με βάση τις πρωτεϊνες και τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
  • Όσον αφορά τη μείωση των καρδιαγγειακών  νοσημάτων  , είναι καλό να μειωθεί η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλά  κορεσμένα λιπαρά όπως είναι το ζωικό λίπος το βούτυρο, τα πλήρη τυριά,  η μαγιονέζα , και τα τηγανιτά. Θα πρέπει να δοθεί βάση στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες , όπως τα λαχανικά και τα φρούτα και φυσικά στα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Η προσπάθεια για μείωση του σωματικού βάρους κατά 8-10%, στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, καθώς και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικές τιμές από άτομα που δεν έχουν πολλά παραπάνω κιλά, μειώνει αισθητά τον αριθμό των κυστών, τις ενδοκρινικές ανωμαλίες αλλά και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πιο εσπευσμένη και δυναμική θα πρέπει να γίνεται η προσπάθεια από τις γυναίκες που έχουν το σύνδρομο και έχουν ορμονικές διαταραχές και διαταραχές στην έμμηνο ρύση τους γιατί εκεί το βάρος, χάνεται πολύ πιο δύσκολα.
  • Τέλος, αφήσαμε την άσκηση η οποία βοηθά πολλαπλά τη ζωή μας , κι εδώ ακόμη πιο πολύ καθώς βελτιώνει την ευαισθησία της γλυκόζης στους μύες και φυσικά διατηρεί σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας.

Συνοψίζοντας,  μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με σύμμαχο τη φυσική δραστηριότητα έχουν  ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη των επιπλοκών που δημιουργεί το σύνδρομο στον οργανισμό  αλλά και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Άρα, έχοντας ως βάση τη διατροφή σας και την φυσική σας δραστηριότητα, με μια ιατρική διάγνωση στο πρόβλημά σας και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αν προταθεί από το γιατρό σας, μπορείτε να κάνετε τα πάντα!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.