Συνήθως, το ραντεβού με τον διαιτολόγο γίνεται με στόχο την απώλεια βάρους και περιττών κιλών. Πολύ συχνά ωστόσο ,τα περιττά κιλά φέρνουν μαζί τους και αλλαγές στην κατάσταση της υγείας μας. Για το λόγο αυτό , είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος προκειμένου να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας μας και να μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις, που μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς .
Πριν την πρώτη επίσκεψη στον διαιτολόγο λοιπόν , είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις ,μέσα από τις οποίες ο διαιτολόγος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες καταστάσεις όπως ψηλά επίπεδα λιπιδίων ,αρτηριακής πίεσης και ακόμα πιθανές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία θα πρέπει να αποκατασταθούν μέσω ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.
Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος στα πλαίσια ενός τσεκάπ περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Γενικές εξετάσεις αίματος, όπου παρατηρούμε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, το είδος και το ποσοστό τους ,τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων ,την αιμοσφαιρίνη και τους ερυθροκυτταρικούς δείκτες.
- Έλεγχος αναιμίας, όπου επιτυγχάνεται μέσω των τιμών του σιδήρου, της φερριτίνης, του φυλλικού οξέως και της βιταμίνης B
- Έλεγχος του θυρεοειδούς ,όπου ελέγχονται οι ορμόνες Τ3, Τ4, ΤSH, FT3 ,FT4 και τα αντισώματα TPO και Tg.
- Εξετάσεις για γλυκόζη, ουρία, κρεατινίνη,κάλιο ,νάτριο, τρανσαμινάσες ,ασβέστιο και φώσφορο όπου ελέγχεται το μεταβολικό προφίλ του ασθενή και χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.
- Λιπιδαιμικό προφίλ ,όπου εξετάζονται η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, HDL(καλή) και LDL(κακή) χοληστερόλη.
Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό των πρωτεϊνών που μεταφέρουν το οξυγόνο. Η φερριτίνη μας δίνει μια συνολική εικόνα των αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και για την προστασία του οργανισμού από αναιμία. Η βιταμίνη B12 ,είναι αναγκαία για το νευρολογικό αλλά και για το αιμοποιητικό σύστημα. Σε πιθανή έλλειψη των παραπάνω, ο διαιτολόγος θα πρέπει να προτείνει τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα συστατικά για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.
Ο θυρεοειδής αδένας διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στον μεταβολισμό, και για το λόγο αυτό σε περιπτώσεις διαταραχής ,κρίνεται απαραίτητο να έχει ρυθμιστεί πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους.
Αυξημένα λιπίδια στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας και σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακά προβλήματα και αθηροσκλήρωση. Το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι περιορισμένο στα βλαβερά για την υγεία λιπαρά ,έτσι ώστε οι δείκτες να επανέλθουν στα στις φυσιολογικές τιμές.
Συμπερασματικά λοιπόν, πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους είναι πολύ σημαντική η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων έτσι ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε πιθανή παθολογική κατάσταση ή να καλυφθούν πιθανές ανάγκες του οργανισμού, μέσα από το σχεδιασμό ενός προγράμματος διατροφής βασισμένο στις ανάγκες του διαιτώμενου.