Οι 12 πιο υγιεινές λιπαρές τροφές
Επικρατεί η αντίληψη ότι όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, απαγορεύεται να συμπεριλαμβάνουν λιπαρές τροφές στη διατροφή τους. Θα σας πούμε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, καθώς είναι ανάλογα με τα λιπαρά που επιλέγει κάποιος να καταναλώσει.
Τι εννοούμε; Ότι παρόλο που θεωρούνται απαγορευμένες τροφές σε γενικές γραμμές τα λιπαρά, τα Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά ευεργετικές και ωφέλιμες τροφές για την υγεία μας. Κι επιπλέον, κάποιες συγκεκριμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, λόγω της επιπρόσθετης περιεκτικότητάς τους σε μέταλλα, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία μας κι αυτές.
Πιο κάτω σας δίνουμε 12 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, οι οποίες καλό είναι να έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή σας:
Αβοκάντο: Είναι εξαιρετική πηγή των ιδιαιτέρα ωφέλιμων για την καρδιά μας μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καλίου (το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή μας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα), αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε και Κ και δεν περιέχει καθόλου νάτριο.
Τυρί: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τυριά και ειδικά αυτά που είναι αργής ωρίμανσης, είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών αλλά και ασβεστίου, πράγμα που τα κάνει να είναι εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας, καθώς ρυθμίζουν την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, της αρτηριακής μας πίεσης αλλά παράλληλα συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών μας.
Αυγά: Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή όπως είναι για παράδειγμα η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που είναι απαραίτητα για την καλή μας όραση, βιταμίνη Β12, βιταμίνες, μέταλλα, χολίνη, αμινοξέα, φώσφορο και σελήνιο.
Φυστικοβούτυρο: Είναι άριστη πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής μας υγείας, στην μείωση της χοληστερόλης αλλά και στην βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος.
Κάσιους: Τα κάσιους, οι αγαπημένοι αυτοί ξηροί καρποί, είναι πλούσιοι σε πρωτεϊνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και σε μαγνήσιο, κάτι που τους κάνει τόσο ευεργετική επιλογή για τα οστά και την καρδιά μας.
Έλαιο φυκιών: Το έλαιο αυτό, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μαγειρικό λάδι, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα, μια μόνο κουταλιά της σούπας μας προσφέρει 13 γραμμάρια τέτοιων λιπαρών (ποσότητα λιπαρών οξέων που μας δίνει ένα αβοκάντο δηλαδή).
Μαύρη σοκολάτα: Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών αλλά και χαλκού και σεληνίου. Ιδανική και υγιεινή επιλογή για να καλύψετε πιθανές γλυκές λιγούρες.
Λιναρόσπορος: Ο σπόρος αυτός είναι καλή πηγή φυτοοιστρογόνων, τα οποία μας προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου ( αυτούς που κατά βάση εξαρτώνται από τις ορμόνες), όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος του στήθους, αλλά και πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων αλλά και φυτικών ινών.
Ελιές: Οι ελιές περιέχουν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες και μελέτες αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Επιπρόσθετα, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία δρουν προστατεύοντάς μας από καρδιακές παθήσεις αλλά και από πιθανή οξείδωση της χοληστερόλης. Τέλος, αποδεδειγμένα η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην απώλεια βάρους αλλά και στην πρόληψη έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, οι Μεσογειακοί πληθυσμοί σε σύγκριση με τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης, έχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης και από την άλλη μεριά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας (προλαμβάνει την νόσο Αλτσχάιμερ, την ελκώδη κολίτιδα αλλά και τον καρκίνο του μαστού).
Σολομός: Αποτελεί ιδανικό συνδυασμό Ω-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνης, πράγμα που κάνει το σολομό τρόφιμο με εξαιρετική συμβολή στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων αλλά και της φλεγμονής.
Γιαούρτι: Η κατανάλωση γιαουρτιού ευεργετεί τα οστά μας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεϊνες και ασβέστιο, επομένως βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπρόσθετα, είναι πλούσια πηγή προβιοτικών, κάτι που βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την ενίσχυση του μεταβολισμού μας. Τέλος, η κατανάλωση γιαουρτιού, ελαττώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, ευεργετεί ακόμα και την ψυχική υγεία και τέλος αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα.