Υπάρχουν διαστήματα στη ζωή μας, που η αίσθηση της πείνας είναι πολύ πιο έντονη από ποτέ, ναι τότε που θέλουμε να ξεκινήσουμε και να μην σταματήσουμε να τρώμε ποτέ! Μπορεί πριν λίγο να φάγαμε, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Μετά από λίγο θέλουμε να ξαναφάμε ή να τσιμπήσουμε κάτι βρε αδερφέ! Πότε μας συμβαίνει αυτό; Κυρίως, σε περιόδους που η ψυχολογία μας δεν είναι και τόσο καλή ή σε περιόδους έντονου άγχους και στρες. Τότε είναι που η διαφυγή του μυαλού είναι το φαγητό, και μάλιστα όχι το καλής ποιότητας συνήθως. Δικαιολογείται αυτό, γιατί το στρες αυξάνει το αίσθημα της πείνας κατά μεγάλο βαθμό. Ψάχνεις παράγοντες που κάνουν κάποιον να πεινάει όλη την ώρα; Ε σου έχω άφθονους παρακάτω:
Δεν κοιμάστε καλά: Όταν κοιμόμαστε λίγες ώρες αυξάνεται η ορμόνη γκρελίνη στον οργανισμό μας, η οποία διεγείρει την όρεξή μας για φαγητό και από την άλλη μειώνεται η ορμόνη λεπτίνη, στην οποία οφείλεται το αίσθημα κορεσμού.
Δεν πίνετε αρκετό νερό: Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας αφυδατωμένο, ενισχύεται το αίσθημα της πείνας. Υπάρχει περίπτωση μερικές φορές να θέλετε να φάτε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα , αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας, είναι απλά ένα ποτήρι νερό! ΜΗΝ ξεχνάτε: δε χρειάζεται να αισθανθείτε δίψα για να πιείτε νερό, γιατί εκεί είναι που έχετε αφυδατωθεί τελείως χωρίς να το καταλάβετε.
Έχετε άγχος: Όπως ανέφερα και παραπάνω, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να τρώνε συνεχώς, όταν διακατέχονται από άγχος. Και είναι φυσικό, αφού είναι κι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι το άγχος μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η αίσθηση της πείνας που νιώθετε, κάτι το οποίο δεν ισχύει!
Βαριέστε: Ναι, ναι κι, όμως, η πλήξη μπορεί να φέρει… πείνα! Πρόσφατη σχετική μελέτη έδειξε την άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πλήξη που νιώθει κάποιος και στην υπερκατανάλωση τροφής. Με άλλα λόγια, δεν έχεις τι να κάνεις, βαριέσαι και ξεκινάς το φαγητό! Συμπέρασμα: κάνε πράγματα που σκοτώνουν την πλήξη σου! Ποια; Δεν ξέρω εγώ, σκέψου το εσύ για σένα, μόνο εσύ ξέρεις!
Δεν τρώτε αρκετές σαλάτες: Κάθε γεύμα πρέπει να έχει δίπλα σαλάτα, όλοι όσοι προσέχουν τη διατροφή τους το ξέρουν αυτό ! Τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, μια θρεπτική ουσία που ρυθμίζει την ινσουλίνη και μειώνει την όρεξη μας για φαγητό σε κανονικά επίπεδα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνδρες θα πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 120 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα.
Δεν τρώτε πρωινό: Όταν το πρωϊνό σας είναι πρόχειρο ή δεν υφίσταται καν, τότε και δεν δίνεται στον οργανισμό σας σωστά καύσιμα να ξεκινήσει δυναμικά τη μέρα του και πεινάτε συνέχεια μέσα στη μέρα!
Παραλείπετε γεύματα: Βασικός κανόνας της υγιούς διατροφής. Όταν το στομάχι παραμένει άδειο για αρκετή ώρα, είναι λογικό να αποκτά ένα έντονο αίσθημα πείνας και να σας κάνει να τσιμπολογάτε, για να την κόψετε. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα.
Πίνετε γλυκά αναψυκτικά: Κι, όμως, είναι αποδεδειγμένο από έρευνες ότι η σόδα, το παγωμένο τσάι και τα άλλα γλυκά αναψυκτικά ή οι συμπυκνωμένοι χυμοί περιέχουν φρουκτόζη, η οποία αναστέλλει το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού.
Καταναλώνετε κονσερβοποιημένα φαγητά: Τα συγκεκριμένα φαγητά περιέχουν τη χημική ουσία BPA. Και μπορεί, τα χαμηλά επίπεδα BPA να είναι ασφαλή για την υγεία μας, όμως μελέτες έχουν δείξει ότι η ουσία BPA αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την πείνα και την κορεσμό. Και μάντεψε, σύντομα κάποιος θα πεινάσει! Δε θα είμαι εγώ σίγουρα, αλλά εσύ που τα καταναλώνεις!
Πίνετε πολύ αλκοόλ: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, κατέληξε στο γεγονός ότι μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσετε τροφές με υψηλές θερμίδες, και το αίσθημα της πείνας είναι εντονότερο με μια ροπή στο πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό κατά βάση. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ, άρα ένας ακόμη λόγος για να μας προκαλέσει έντονη πείνα! Με μέτρο όλα λοιπόν!