Light προϊόντα είναι καλά;
Πολλές φορές αναρωτιέστε αν τα light προϊόντα είναι καλά και πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία σας. Σίγουρα και εσύ αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή γενικότερα προσέχεις τη διατροφή σου θα έχεις χρησιμοποιήσει προϊόντα τύπου light. Στη προσπάθεια σας να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής καθώς και σε μία απώλεια βάρους τα light προϊόντα παίζουν σημαντικό ρολό.
Αρχικά, να εξηγήσουμε ποια προϊόντα χαρακτηρίζονται ως light. Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών ένα προϊόν ονομάζεται light όταν οι θερμίδες που περιέχει είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο κανονικό προϊόν. Ο όρος light μπορεί να χρησιμοποιηθεί καις σε προϊόντα των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό ( π.χ. λιπαρά) είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο κανονικό προϊόν. Σε αυτή την περίπτωση δηλώνεται σε πιο συστατικό αναφέρεται ο χαρακτηρισμός light. Επομένως, τα προϊόντα αυτά έχουν τελικά λιγότερες θερμίδες ή λιγότερη ζάχαρη ή λιπαρά από τα αντίστοιχα κανονικά προϊόντα.
Τα προϊόντα light μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας αν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα αντίστοιχα κανονικά προϊόντα αλλά και πάλι δεν πρέπει να τα καταναλώνεις αλόγιστα γιατί δεν είναι ελεύθερα θερμίδων. Μπορείς να έχεις όφελος αν τα εντάξεις στη διατροφή σου, αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα κανονικά προϊόντα. Επομένως τα light προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο σου στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται με μέτρο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε. Μην ξεχνάτε ότι ο όρος light σε ένα προϊόν πρέπει να συνοδεύεται από το συστατικό για το οποίο αναγράφεται αυτός ο χαρακτηρισμός. Ένα προϊόν μπορεί να είναι light σε θερμίδες, σε λίπος, σε ζάχαρη ή σε αλάτι οπότε πρέπει να αποκωδικοποιούμε τις ετικέτες των τροφίμων ανάλογα με το σε τι αφορά ο χαρακτηρισμός αυτός. Έτσι, αν ένα τρόφιμο είναι light σε λιπαρά, δεν μας εξασφαλίζει ότι μπορεί να είναι και light σε ζάχαρη και άρα ότι σίγουρα έχει μειωμένες θερμίδες, καθώς μπορεί οι θερμίδες που αφαιρούνται λόγω του μειωμένου λίπους να αντικαθιστώνται μέσω της προσθήκης μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης κι έτσι να έχουμε ένα τελικό προϊόν με ελάχιστα λιγότερες θερμίδες ή και με ίδιες θερμίδες με το πρότυπο προϊόν.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κανονικά τρόφιμα με light όταν όμως αυτό γίνεται σωστά. Επιλέγουμε προϊόντα που η αντικατάσταση ζάχαρης ή λίπους έχει γίνει με φυσικό τρόπο. Επίσης δεν κάνουμε υπερκατανάλωση αυτών γιατί τότε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Ελέγχουμε την ετικέτα του προϊόντος και επιλέγουμε αυτό με τα λιγότερα ποσοστά λίπους, κορεσμένου λίπους, αλατιού, ζάχαρης και θερμίδων. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή.