Στη προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος κάνουμε διάφορες σκέψεις, όπως το τι πρέπει να κάνουμε για να το επιτύχουμε, τι στόχους πρέπει να θέσουμε, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί, πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε κτλ.. Σωστές αυτές οι σκέψεις, όμως αν αυτό συμβαίνει συνεχώς, γιατί βρίσκεστε σχεδόν μονίμως σε δίαιτα, μήπως πρέπει να σκεφτείτε κάτι άλλο; Κάτι πιο ουσιαστικό για παράδειγμα, όπως για ποιο λόγο τελικά παίρνουμε βάρος;
Οι λόγοι που παίρνουμε βάρος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να διερωτηθούμε πολύ σοβαρά, γιατί μόνο έτσι θα δούμε ποιες είναι οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές αλλά και γενικότερες συνήθειες του τρόπου ζωής μας που μας κοστίζουν… σε κιλά. Τι κάνουμε λάθος επομένως; Δείτε παρακάτω τις πιο συνήθεις από αυτές:
Κοιμόμαστε λίγο
Το έχετε ακούσει ουκ ολίγες φορές ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση κιλών. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές μελέτες, αποδεδειγμένα η κακή ποιότητα ύπνου, επηρεάζει την αρμονική μας ισορροπία. Πιο συγκεκριμένα, όταν μένουμε ξύπνιοι ως τα ξημερώματα, πέραν του ότι μας κάνει να τρώμε παραπάνω, προκαλεί στον οργανισμό μας παραπάνω έκκριση κορτιζόλης, η οποία συμβάλλει στην αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό μας και επιπρόσθετα, δυσκολεύει και την απώλειά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης ύπνου, είναι η συνεχής πείνα μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που μας χρειάζεται είναι λίγος ύπνος παραπάνω.
Τρώμε γρήγορα
Σύμφωνα με έρευνα δυο ισπανικών Πανεπιστημίων, ο χρόνος που αφιερώνουμε στα γεύματά μας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ποσότητα του φαγητού που τρώμε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταρχάς η καλύτερη χρονική διάρκεια του γεύματός μας πρέπει να είναι γύρω στα 18-20 λεπτά, καθώς όταν τρώμε γρηγορότερα δεν αισθανόμαστε το αίσθημα του κορεσμού στην ώρα του και τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε και επιπλέον, καλό είναι το κυρίως γεύμα μας να καταναλώνεται πριν τις 3μμ γιατί απ’ότι αποδείχθηκε στην έρευνα, χάνονται πιο γρήγορα τα κιλά με αυτό τον τρόπο, ενώ όσοι το έτρωγαν για πιο αργά, έχαναν κιλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, μασήστε αργά και απολαύστε τα γεύματά σας.
Κάνουμε δίαιτες που… μας παχαίνουν
Υπάρχουν δίαιτες που παχαίνουν; Βέβαια! Μιλάμε γι’ αυτές τις πολύ γρήγορες, απότομες και στερητικές, που υπόσχονται θεματικά αποτελέσματα (και στερήσεις) και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τέτοιες δίαιτες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας παρόλη την πολύ γρήγορη απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν. Καταρχάς, μας εξαντλούν και μας προκαλούν κόπωση και έλλειψη ενέργειας και κατ’επέκταση μας ρίχνουν το μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τις γενικότερες καύσεις του οργανισμού μας και το χειρότερο; Τα κιλά τα παίρνουμε πίσω πολύ γρήγορα.
Κακή εντερική λειτουργία
Ίσως να μη σας φαίνεται τόσο σημαντικό όμως η κακή εντερική λειτουργία προκαλεί φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Αυτά με τη σειρά τους, είναι συμπτώματα μη ισορροπημένης λειτουργίας του εντέρου μας και αποδεικνύουν τη γενική δυσλειτουργία του εντέρου αλλά και παράλληλα τη δυσκολία αποτοξίνωσης του οργανισμού μας από τα διάφορα βλαβερά συστατικά και τοξίνες, κάτι που παρεμποδίζει την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, μια πιθανή εντερική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αύξηση βάρους!
Έχουμε κακή ψυχολογία
Η κακή ψυχολογία είναι βασικός παράγοντας μη απώλειας κιλών, καθώς, μπερδεύεται το αίσθημα της πείνας με τη συναισθηματική κατάσταση και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη διόρθωση της κακής ψυχολογίας. Η κατάθλιψη, η συναισθηματική πίεση, η ανία, το άγχος, η απογοήτευση, και μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής. Είναι πολύ άσχημη συνήθεια, όμως τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν την άσχημη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται με την κατανάλωση φαγητού και έτσι τα παραπάνω κιλά δεν αργούν να έρθουν.
Έχουμε στρες/ άγχος
Οι στρεσογόνες καταστάσεις (προβλήματα στη δουλειά ή την οικογένεια μας ή οικονομικά προβλήματα), μας προκαλούν έντονη επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα, κυρίως με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα οποία με τη σειρά τους κατευνάσουν στις στρεσογόνες ορμόνες του οργανισμού μας. Οι ορμόνες όμως του στρες, συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους! Επομένως, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Εντάσσουμε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας για να αποβάλλουμε το στρες ή γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας με ποιοτικές ενασχολήσεις ή εποικοδομητικό χρόνο με την οικογένειά μας.