Είναι γνωστό ότι αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην περιοχή της κοιλιάς, κάτι το οποίο τους κάνει να το θεωρούν ως προβληματικό σημείο του σώματός τους. Πολλές φορές ούτε η δίαιτα ούτε η άσκηση φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Εκτός όμως από το λίπος που μπορεί να εντοπιστεί στην περιοχή της κοιλιάς το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι το περιττό βάρος, η έλλειψη άσκησης και η κληρονομικότητα, σε πολλές περιπτώσεις η διόγκωση που παρατηρείται στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαταραχών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι σοβαρές καθώς και εκδήλωση της διαταραχής της γαστρεντερικής λειτουργίας.
Παρακάτω θα δούμε διάφορους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος και της δυσφορίας.
Αρχικά, αυτό το οποίο προτείνουν όλοι οι διαιτολόγοι είναι να περιοριστούν ή να αποφευχθούν οι τροφές που επιδεινώνουν το φούσκωμα, μέχρι αυτό να υποχωρήσει. Οι τροφές που συνήθως δημιουργούν φούσκωμα είναι τα όσπρια, το λάχανο, η ντομάτα, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, και τα χόρτα. Βέβαια, κάθε άτομο είναι πιθανό να επηρεάζεται διαφορετικά από τις διάφορες τροφές . Συνεπώς θα πρέπει να ελέγξουμε ποια τροφή μας προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία κάθε φορά, ούτως ώστε να την αποφύγουμε.
Σε πολλά άτομα φούσκωμα και αέρια παρουσιάζονται έπειτα από την κατανάλωση γάλακτος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία οφείλεται στην ανεπάρκεια της λακτάσης, ενός ενζύμου του οργανισμού που είναι απαραίτητο για την πέψη του γάλακτος. Σε μια τέτοια περίπτωση οι διαιτολόγοι προτείνουν την αντικατάσταση του γάλακτος με γιαούρτι που περιέχει μικρότερο ποσοστό λακτόζης ή απλά την κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, δηλαδή της δυσανεξίας (στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων και συνδέεται με κοιλικακό μετεωρισμό και άλγος. Επομένως, άτομα που αντιμετωπίζουν κοιλιοκάκη θα πρέπει να αποκλείσουν εντελώς από τη δίαιτα τους τροφές που περιέχουν γλουτένη.
Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μια επίσης συχνή πάθηση του εντέρου, καλούνται να καταναλώσουν προβιοτικά, καθώς είναι σημαντική η συμβολή τους όσον αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα μικρόβια που διαβιούν στο έντερο και βοηθούν στην διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Επίσης. Τα προβιοτικά βοηθούν στην καλύτερη ανοχή της λακτόζης σε περιπτώσεις δυσανεξίας. Τα βρίσκουμε στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί, επομένως άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία καλό θα ήταν να αυξήσουν την πρόσληψή τους.
Επίσης το φούσκωμα μπορεί να προέλθει από υψηλή κατανάλωση λίπους. Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό διάστημα να διασπάσει και να αποβάλλει το λίπος. Επομένως αυξημένο λίπος από τη διατροφή προκαλεί επεισόδια φουσκωμάτων.
Τέλος ,φούσκωμα και δυσφορία μπορούν να προκληθούν επειδή κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανόν να καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες αέρα σε περίπτωση που τρώμε γρήγορα, πίνουμε πολλά αναψυκτικά, ή μασάμε πολλές τσίχλες. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο έχει πρόβλημα απορρόφησης η αποβολής του αέρα από το σώμα αρκετά γρήγορα.