Pexels Rodnae Productions 7020816

Είναι εφικτή η απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση; Αν ναι πως θα την επιτύχετε;

Η εμμηνόπαυση θεωρείται μια ακόμη δυσκολότερη περίοδος για τις γυναίκες, καθώς  εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων, δυσκολεύονται περισσότερο να χάσουν το περιττό βάρος. Οι γυναίκες  γενικότερα στη ζωή τους, ταλαιπωρούνται περισσότερο να χάσουν τα περιττά κιλά, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι τα χάνουν πανεύκολα. 

Αν μια γυναίκα για παράδειγμα για 1 χρόνο δεν έχει περίοδο, πλέον βρίσκεται επίσημα στην εμμηνόπαυση και αυτό το γεγονός, εμποδίζει την προσπάθεια για αδυνάτισμα, καθώς αυξάνεται κατά πολύ το σωματικό λίπος στο γυναικείο οργανισμό.

Καταρχάς να πούμε ότι οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες για  τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης  σε ισορροπημένα επίπεδα, για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου αλλά και τη διατήρηση της υγείας των οστών. Οπότε αφού στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται , αυτόματα οι γυναίκες γίνονται πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους και στο στάδιο αυτό της ζωής τους τα κιλά ανεβαίνουν και το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά. Βέβαια αυτή η διαπίστωση αυτή έχει και εξαιρέσεις, όμως κατά γενική ομολογία είναι  συνήθως αληθής.

Σύμφωνα τώρα με τους ειδικούς, η αύξηση του βάρους  στο γυναικείο σώμα συνεπάγεται με την εμφάνιση δυο βασικών χρόνιων ασθενειών: τις καρδιακές παθήσεις αλλά και το διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες, κατά την εμμηνόπαυση, έχουν πολλές εξάψεις αλλά και  πολλές νυχτερινές (και μη) εφιδρώσεις, γεγονός που δεν τις αφήνει να κάνουν ποιοτικό ύπνο. Και η έλλειψη ύπνου όπως όλοι ξέρουμε, οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Τέλος, ο μη ισορροπημένος και ανθυγιεινός τρόπος ζωής, αποτελούν επίσης τροχοπέδη στην απώλεια κιλών. Η γήρανση μειώνει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κι αυτό με απλά λόγια σημαίνει μείωση της μυϊκής μάζας  και του μεταβολικού ρυθμού κατ’ επέκταση, με παράλληλη αύξηση του σωματικού λίπους.

Παρακάτω επομένως, σας έχουμε κάποιες συμβουλές για να διατηρήσετε  ή και να χάσετε βάρος, ακόμη και κατά την εμμηνόπαυση:

Υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή είναι η λύση για όλες τις καταστάσεις αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Επομένως, με μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, μπορείτε να επιτύχετε την απώλεια βάρους. Μην ξεχνάτε να τρώτε άπαχη πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής αλέσεως  αλλά και πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα. Προτιμήστε δηλαδή τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.

Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας: Η έλλειψη ύπνου, όπως γνωρίζουμε, αυξάνει την ορμόνη  της όρεξης, μειώνει την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και συμβάλλει στην αύξηση του της παραγωγής του  σωματικού μας  λίπους. Επομένως, αν βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, θα ανακουφιστείτε από συμπτώματα όπως οι εξάψεις, η εφίδρωση και ο αργός μεταβολικός ρυθμός και θα νιώθετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Ο ισορροπημένος και υγιεινός τρόπος ζωής αλλά και η διατήρησή του, βοηθά χωρίς  ιδιαίτερη προσπάθεια, στην απώλεια βάρους. Άρα, μαγειρέψτε και απολαύστε σπιτικό φαγητό και ασκηθείτε τακτικά. Ο συνδυασμός αυτός είναι ισχυρός σύμμαχος στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μακροπρόθεσμα.

Τακτική σωματική άσκηση: Σύμφωνα με μελέτες χρόνων, η τακτική άσκηση , κυρίως η αερόβια, βοηθά  τη γενικότερη σωματική μας υγεία αλλά και φυσικά την απώλεια βάρους και ακόμη περισσότερο,  βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους μετά την εμμηνόπαυση. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με άλλες μελέτες  που αφορούσαν την αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, απέδειξαν ότι  μειώθηκε το λίπος και αυξήθηκε σημαντικά η άλιπη σωματική μάζα των γυναικών στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.  Τι εννοούμε όμως όταν λέμε και ξαναλέμε για αερόβια δραστηριότητα; Δεν εννοούμε μόνο το τρέξιμο, αλλά και δραστηριότητες όπως η χρήση σκάλας, το περπάτημα, κηπουρική και γενικότερα όλες οι δραστηριότητες που μας ανεβάζουν τους παλμούς.

Εναλλακτικές θεραπείες: Το  άγχος και οι στρεσογόνες  καταστάσεις, είναι τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί αύξηση του σωματικού μας βάρους. Πολύ βοηθητικές σε αυτές τις καταστάσεις, είναι οι εναλλακτικές θεραπείες όπως η χρήση βοτάνων, η γιόγκα αλλά και ο διαλογισμός, τα οποία ελαττώνουν τα επίπεδα του στρες και κατ΄επέκταση βοηθούν στο κομμάτι της απώλειας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.