Diatrofi Kai Karkinos

Διατροφή και Καρκίνος

Η ποιότητα και η ποσότητα στη διατροφή είναι κάτι που με τα χρόνια μπορεί να τροποποιηθεί. Ο καρκίνος και οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται κυρίως με ατομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά είναι η κληρονομικότητα, η ιδιαίτερη έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες ή κλινικές καταστάσεις όπως ορμονική ανισορροπία ή ο τρόπος ζωής των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο. Συγκεκριμένα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα αντιπροσωπεύουν τους πέντε και ίσως τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αρκετών νεοπλασιών, μαζί με ορισμένες χρόνιες λοιμώξεις, όπως είναι η Ηπατίτιδα C κ.α.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς διατροφικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων έχει φανεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνων.

Φρούτα και Λαχανικά

Έχει βρεθεί ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στις ντομάτες, στις πράσινες πιπεριές, στα μούρα και στα εσπεριδοειδή έχουν συσχετιστεί με ελαττωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης οι τροφές που περιέχουν ντομάτα ή τα παράγωγά της φαίνεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη, λόγω του λυκοπενίου που περιέχουν.

Φυτικές Ίνες

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίνες και κυρίως από τα δημητριακά προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου.

Κόκκινο Κρέας

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του εντέρου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Η αυξημένη γλυκόζη αίματος και ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των τροφών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μορφών καρκίνου, πιθανόν λόγω υπερινσουλιναιμίας, καθώς η ινσουλίνη είναι αυξητικός παράγοντας. Οι ασθενείς που έχουν ΣΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, εντέρου, μαστού και ουροδόχο κύστεως. Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει πόσο ανεβαίνει το σάκχαρο μεταγευματικά σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, για αυτό προτιμάμε υδατάνθρακες που είναι λιγότερο επεξεργασμένοι, όπως είναι τα δημητριακά, το μαύρο ψωμί και αποφεύγουμε τους κατεργασμένους υδατάνθρακες, όπως είναι τα μπισκότα.

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, στα φρούτα, στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς. Το φυλλικό έχει συνδεθεί με ελαττωμένο κίνδυνο για καρκίνο οισοφάγου, παγκρέατος, καθώς και εντέρου, ιδιαίτερα σε ασθενείς που καταναλώνουν αλκοόλ γιατί το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα του φυλλικού οξέως. Η λήψη φυλλικού οξέως μέσω διατροφής με φρούτα και λαχανικά έχει συσχετιστεί με ελαττωμένο κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος και καρκίνο οισοφάγου πλακώδους επιθηλίου.

Ως προς τις βιταμίνες και τα μικροστοιχεία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το αν πρέπει να συστήνονται ή όχι η λήψη πολυβιταμινών με στόχο να προλαμβάνουμε τον καρκίνο.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4