Δεν θα είναι λίγες οι φορές που έχετε ακούσει κάποιον γνωστό σας να παραπονιέται ότι δεν μπορεί να χάσει εύκολα βάρος. Συνήθως μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση είναι αρκετή για να βοηθήσει κάποιον να χάσει βάρος. Ωστόσο υπάρχουν κάποια άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να έχουν την επιθυμητή απώλεια κιλών. Συνήθως αυτό προκύπτει όταν υπάρχει κάποια οργανολογική διαταραχή.
Ας μάθουμε ποιες ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν την απώλεια σωματικού βάρους.
Θυροξίνη:
Από τον θυρεοειδής αδένα παράγεται η Θυροξίνη, μια ορμόνη υπεύθυνη για το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα θυροξίνης λέμε ότι το άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό με αποτέλεσμα να παρατηρείται πιθανή αύξηση βάρους λόγω μείωσης του βασικού μεταβολισμού. Τα συμπτώματα που συνήθως υπάρχουν είναι κούραση, ταχυπαλμίες, εύθραυστα μαλλιά και νύχια κ.α.
Κορτιζόλη:
Το έντονο στρες και οι μειωμένες ώρες ύπνου οδηγούν στην παραγωγή κορτιζόλης. Η Κορτιζόλη συντελεί στην απελευθέρωση γλυκόζης από το συκώτι, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της όρεξης. Η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης σχετίζεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος.
Οιστρογόνα:
Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται στις ωοθήκες των γυναικών και οδηγούν σε ωορρηξία κάθε μήνα. Όταν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων της μειώνονται με αποτέλεσμα να παρατηρείτε αύξηση στο σωματικό της βάρος. Στις γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα ενώ αυξάνονται τα ανδρογόνα κάτι που οδηγεί σε εναπόθεση λίπους στην κοιλιά (αντρική παχυσαρκία).
Λεπτίνη και Γκρελίνη:
Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που σχετίζεται με τον κορεσμό. Αντίθετα η γκρελίνη είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση της όρεξης. Το στρες η μια στερητική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκκριση γκρελίνης, συνεπώς και αύξηση του σωματικού βάρους.
Τέλος αλλά προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρείται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και στις πολυκυστικές ωοθήκες.