Pexels Nastyasensei 1199562

Διαλειμματική νηστεία, η νέα τάση για το αδυνάτισμα

Η Διαλειμματική Νηστεία είναι μία καινούρια αλλά πολλά υποσχόμενη διατροφική προσέγγιση η οποία έφερε ριζικές αλλαγές σε όσα ήδη γνωρίζαμε για τη διατροφή αλλά και την απώλεια βάρους. Αν λοιπόν ταιριάζει στις δικές σας συνήθειες αλλά και την καθημερινότητά σας, οι αλλαγές και τα οφέλη που θα επιφέρει η ακολούθησή της  τόσο στην υγεία σας , όσο και στην απώλεια λίπους και βάρους θα είναι θεαματικά!

Καταρχάς τι είναι η Διαλειμματική Νηστεία;

Ως διαλειμματική νηστεία λοιπόν ορίζεται το νέο μοτίβο γευμάτων  διατροφής που περιέχει  από τη μια συγκεκριμένες ώρες κατανάλωσης φαγητού, και από την άλλη αρκετές ώρες αφαγίας.

Δύο είναι οι πιο γνωστοί τύποι Διαλειμματικής Νηστείας:

  1. Σε καθημερινή βάση 8 ώρες περιθώριο για κατανάλωση γευμάτων 16 ώρες αφαγίας

Στις 16 ώρες που δεν επιτρέπεται τροφή, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς περιορισμό, ροφήματα και καφέδες (χωρίς ζάχαρη ή γάλα),  και φυσικά  άφθονο νερό. Μετά, υπάρχει ένα διάστημα  8 ωρών που μπορεί να γίνει και η κατανάλωση φαγητού. Συνήθως αυτό πραγματοποιείται  με αποφυγή του πρωινού μας  γεύματος και ουσιαστική κατανάλωση φαγητού  το μεσημέρι (το γεύμα μας δηλαδή είναι μεταξύ 13:00-14:00), αν λάβουμε υπ’όψιν , ότι το τελευταίο γεύμα καταναλώθηκε το προηγούμενο βράδυ μεταξύ 21:00 με 22:00.

  1. 24 ώρες αφαγία δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες τρεφόμαστε κανονικά

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πιο αυστηρή  εκδοχή της Διαλειμματικής Νηστείας. Για να γίνει αντιληπτή η αυστηρότητα, μιλάμε για ένα τελευταίο γεύμα το βράδυ στις 21:00  για παράδειγμα, και το επόμενο γεύμα πραγματοποιείται την επόμενη μέρα στις 21:00!

Η πρώτη εκδοχή  16/8 διαλειμμετικής νηστείας είναι και η  πιο διαδεδομένη, καθώς υπάρχει μικρό χρονικό διάστημα  κατανάλωσης γευμάτων και μάλιστα, συνήθως προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίγονται ημερησίως, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους και λίπους να γίνεται με αποδοτικότερο τρόπο!

Φαίνεται  δύσκολο εγχείρημα να κάνετε αφαγία τόσες ώρες καθημερινά. Υπάρχει άραγε κάτι ενδιάμεσο;

Αν  δε μπορείτε να μένετε νηστικοί  16 ώρες καθημερινά(πχ λόγω εορτατικών τραπεζιών, ταξιδιών κτλ), μπορείτε απλά να τη ρυθμίσετε με βάση το πρόγραμμά σας και να διευκολυνθείτε.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να αποφεύγετε κάποιο γεύμα μία φορά στο τόσο (είτε αυτό είναι  το πρωινό, είτε το βραδινό σας γεύμα ). Δεν θα πάθετε κάτι, καλό θα σας κάνει, ειδικά αν δεν πεινάτε ή δεν έχετε καθόλου χρόνο, δε χρειάζεται να πιεστείτε!

Η Διαλειμματική νηστεία θεωρείται ως ένα σημαντικο εργαλείο απώλειας (και βάρους αλλά και λίπους). Έχει πολλαπλά οφέλη, αυτό είναι σίγουρο, όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος να φτάστε σε επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμη και ακολουθώντας  μικρό βαθμό τη Διαλειμματική Νηστεία, άμεσα, θα σας γίνουν φανερά τα ευεργετικά οφέλη της.

Μην βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος.

Καταρχάς, μην ξεχνάτε ότι ο κάθε ένας από μας είναι διαφορετικός. Το βασικότερο είναι να βρείτε το μοτίβο γευμάτων που ανταποκρίνεται στο δικό σας πρόγραμμα αλλά και τις δικές σας απαιτήσεις.

Η Διαλειμματική Νηστεία  σίγουρα είναι ιδιαίτερα  χρήσιμη και πρακτική, όμως τη μεγαλύτερη σημασία έχει, το τι  τι θα καταναλώσετε συνολικά μέσα στη μέρα σας  (είτε αυτό είναι  σε 8 , σε 16 ή όσες ώρες βολεύουν τον καθένα ξεχωριστά τέλος πάντων!).

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Να δοκιμάσω τη Διαλειμματική Νηστεία;

Ως πλεονέκτημα της  Διαλειμματικής Νηστείας θεωρείται και το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο  να προετοιμάζετε πολλά γεύματα, επομένως εξοικονομείτε και κόπο και χρόνο.

Τις πρώτες μέρες ίσως  δυσκολέψει η πολύωρη αφαγία, γιατί θα νιώθετε πολύ έντονα το αίσθημα της πείνας, αλλά  σε 3 μέρες το πολύ, θα το συνηθίσετε. Χρησιμοποιείστε τους καφέδες που μειώνουν την όρεξη σας. Σε άτομα όμως που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή ή έχουν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, είναι καλό να αποφεύγεται. Επίσης, μεγάλη  προσοχή πρέπει να δίνεται στις γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους, γιατί σύμφωνα με αναφορές, η Διαλειμματική Νηστεία διαταράσσει τον κύκλο.

Η απάντησή μας λοιπόν είναι ότι  ν ταιριάζει στις  συνήθειες και την καθημερινότητα σας, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα.

Είναι επικίνδυνη για την υγεία;

Αν το καλοσκεφτούμε, οι πρόγονοι μας ακολουθούσαν  συνεχώς Διαλειμματική Νηστεία, καθώς το φαγητό δεν ήταν πάντοτε εύκολα διαθέσιμο. Έπρεπε ο άνδρας λοιπόν,  να βγει με το ρόπαλο του  έξω στην αναζήτηση τροφής. Όταν τα κατάφερνε, όλα εντάξει, όταν όμως αποτύγχανε; Τότε λοιπόν τα ανθρώπινα σώματα προσαρμόζονταν στις νέες συνθήκες αφαγίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Άρα τα 5-6 γεύματα αν τρεις ώρες γι’ αυτούς θα φάνταζαν ως πολυτέλεια.

Συνοψίζοντας, η  Διαλειμματική Νηστεία δεν θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία μας. Αντιθέτως! Έχει αντιφλεγμονώδη δράση , συμβάλλοντας θετικά στη μακροζωία. Επίσης προκαλεί μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer’s, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και τέλος μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4