Dial

Διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα μοτίβο διατροφής που χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνώς απαντώμενα διατροφικά σχήματα της σύγχρονης εποχής και οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι οδηγεί σε ταχεία απώλεια σωματικού βάρους καθώς επίσης και σε βελτίωση του μεταβολισμού.

Είναι κατάλληλη για όλους;

Εξαιτίας της παρατεταμένης νηστείας σε αυτό το διατροφικό μοτίβο συνίσταται η αποφυγή της από ορισμένες ομάδες ατόμων. Τέτοιες ομάδες είναι τα άτομα που εμφανίζουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, οι έγκυες, οι αθλητές καθώς επίσης και τα άτομα με διαβήτη που κάνουν αγωγή με ινσουλίνη.

Η διαλειμματική νηστεία είναι πράγματι πιο αποτελεσματική από άλλα διατροφικά σχήματα;

Γενικότερα η μόνη προϋπόθεση για την απώλεια σωματικού βάρους είναι η πρόκληση αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, δηλαδή η δαπάνη  περισσότερων θερμίδων από αυτές που προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Η απώλεια βάρους στη διαλειμματική νηστεία βασίζεται στην κατανάλωση λιγότερων  θερμίδων λόγω του χρονικού περιορισμού. Ωστόσο, αν σε αυτό το διάστημα γίνει υπερβολική πρόσληψη ενέργειας και ο οργανισμός μας βρίσκεται σε θετικό ισοζύγιο οδηγούμαστε στην πρόσληψη βάρους. Επομένως, η απώλεια σωματικού βάρους που προκύπτει από την διαλειμματική νηστεία είναι αντίστοιχη άλλων υποθερμιδικών μοτίβων.

Πότε είναι προτιμότερη η σίτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας στη διαλειμματική νηστεία;

Είναι σημαντικό η κατανάλωση θερμίδων να γίνεται κατά τις ώρες της ημέρας που είμαστε περισσότερο δραστήριοι, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό συμβαίνει τις πρωινές ,μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Επιπρόσθετα, με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην σωστή πέψη, η οποία μπορεί να παρεμποδιστεί από την πρόσληψη τροφής πριν τον ύπνο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο καθένας να προσαρμόζει τέτοιου είδους διατροφικά σχήματα, όπως η διαλειμματική νηστεία στο δικό του πρόγραμμα για καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί  πως η κατανάλωση των γευμάτων πρέπει να γίνεται περίπου τις ίδιες ώρες καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα μας διαθέτει μία σειρά από μηχανισμούς οι οποίοι μας προετοιμάζουν για την κατανάλωση τροφής και είναι απαραίτητοι για την καλύτερη αποθήκευση, τον μεταβολισμό και την απέκκριση της τροφής. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι η παραγωγή και η έκκριση σιέλου, γαστρικών υγρών αλλά και η κινητικότητα του εντέρου. Η διατήρηση λοιπόν σταθερού ωραρίου στην κατανάλωση γευμάτων συμβάλλει στη διατήρηση σταθερού κιρκάδιου ρυθμού , δηλαδή μίας σειράς βιολογικών διεργασιών.

Υπάρχουν τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνουμε κατά την περίοδο της νηστείας;

Γενικότερα, στη διαλειμματική νηστεία τις ώρες της αποχής, απαγορεύεται η πρόσληψη τροφίμων και υγρών που προσδίδουν θερμίδες, δηλαδή οποιαδήποτε πηγή υδατάνθρακα, λίπους, πρωτεΐνης και αλκοόλ. Συνεπώς, η κατανάλωση νερού, τσαγιού χωρίς προσθήκη μελιού και καφέ χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλατος είναι αποδεκτή. Ακόμα, η αντικατάσταση της ζάχαρης στον καφέ από άλλες μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες όπως είναι η στέβια είναι δυνατή στα διαστήματα νηστείας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4